İYİ Parti'den Kazakistan tepkisi! Çözümün adresini gösterdi

Kazakistan’ın başkenti Nur Sultan'da protesto gösterileri nedeniyle olağanüstü hal (OHAL) ilan edildi. Rusya bölgeye barış gücü gönderdi. Şimdiye kadar güvenlik güçlerinden 13 kişinin öldüğü 353 kişinin yaralandığı ve yaklaşık 2 bin kişinin gözaltına alındığı açıklandı. İYİ Parti, Kazakistan'daki olaylara ilişkin yaptığı açıklamada, 'çözümün sokak değil sandık' olduğunu söyledi.

İYİ Parti Grup Başkan Vekili Erhan Usta, "Türk Devletleri Teşkilatı'nın acilen Kazakistan'da toplantı yapmasının önemli olduğunu düşünüyorum. Çözüm sokak değil, demokratik şekilde sandıktır" dedi.

'KAYGIYLA İZLİYORUZ'

Usta ayrıca, Kazakistan'da yaşanan olayları kaygıyla izlediklerini belirterek, "Türk Devletler Teşkilatı'nın acilen Kazakistan'da bir toplantı yapmasının önemli olduğunu düşünüyorum. Çözüm sokak değil, demokratik bir şekilde sandıktır" dedi.

İYİ Parti Türk Dünyası ve Yurt Dışı Türkler Başkanı Yavuz Ağıralioğlu, Kazakistan'daki olaylara ilişkin, Türk Devletleri Teşkilatının (TDT) daha etkin olma zorunluluğu bulunduğunu söyledi.

OLAYLARIN ARKASINDA KİMLER VAR?

Ağıralioğlu, partisinin genel merkezinde yaptığı açıklamada, Kazakistan'da LPG fiyatlarının zamlanmasının ardından başlayan protesto ve şiddet olaylarının, fiyatlarda indirime gidilmesine rağmen sonlanmadığına ve ülke geneline yayıldığına dikkati çekti.

Akıllara "olayların iç dinamiklerden mi dış müdahaleden mi kaynaklandığı" sorusunun geldiğini belirten Ağıralioğlu, uzun süredir "dünyanın hakimiyet ve güç mücadelesinin Türk coğrafyalarında olacağını" söylediğini hatırlattı.

Ağıralioğlu, Türkiye'nin Türk coğrafyasını yakından takip etmesi gerektiğini belirterek, "Ne kadar sürer bilmiyorum ama Türk coğrafyalarının tamamında dünyanın güç mücadelesinin ekseni oturtulacaktır. Yani Rusya'sından Çin'ine, İngiltere'sinden İtalya'sına, Fransa'sından Almanya'sına herkes o bölgede güç mücadelesine uygun davranmak için, kendisi için avantajlı pozisyon arayacaktır." dedi.

TDT'nin Kazakistan'da yaşanan olaylar hakkındaki açıklamasına ilişkin değerlendirmede bulunan Ağıralioğlu, "Türk Devletleri Teşkilatının bu mevzuda kamuoyunu bilgilendirirken 'Endişeyle takip ediyoruz.' demekten daha mühim işler yapabilme kapasitesi kazanması gerekmektedir." ifadesini kullandı.

Ağıralioğlu, Kazakistan'ın içinde bulunduğu Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü tarafından ülkeye müdahale kararı alındığına işaret ederek, "Türk Devletleri Teşkilatının daha etkin olma zorunluluğu vardır. Türk Devletleri Teşkilatının sadece temenniler düzeyinde kalmayan, iktisadi, akademik, üretim, ticari ve askeri gücünü sahada huzura dönüştürebilme kabiliyetine, kapasitesine ihtiyaç vardır." değerlendirmesinde bulundu.

Demokrasisi kurumsallaşmayan, gelir gider adaletsizliğinin bulunduğu ülkelerde petrol ve doğal gazın varlığının dezavantaj olduğunu söyleyen Ağıralioğlu, "Demokrasisini, hukukunu, yönetimi kurumsallaştıramamış ülkelerdeki petrol ve doğal gaz zenginliği, bu ülkelere dış müdahalenin gerekçesi haline getiriliyor. Bu sizi azgın bir kazanma iştahının öznesi haline getiriyor." diye konuştu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

OHAL'in yaşandığı Kazakistan'da son durum: Anayasal düzen tesis edildi
Davutoğlu'ndan Kazakistan tepkisi: Yeterli adımlar atılmadı
THY, Kazakistan seferlerini 9 Ocak'a kadar iptal etti

Güncel Haberleri