Milli Eğitim Bakanlığı tarafından bugün 'Bilim Uygulamaları Programı' hakkında açıklama yapıldı. Bakanlıktan paylaşılan açıklamaya göre; liselere 'Bilim Uygulamaları Programı' ile ilgili uygulama kılavuzu gönderildi.
Program ile birlikte lise öğrencilerinin bilim, teknoloji, çevre, ekonomi, eğitim, değerler, coğrafya, tarih, kültür, edebiyat, sanat, ekonomi, hukuk, politika gibi alanlarda, bilimsel düşünme, araştırma ve sunum yapma, rapor hazırlama, kendini ifade etme gibi akademik alandaki çalışmalara alt yapı oluşturabilecek becerilerinin geliştirilmesi ve aynı zamanda farkındalık düzeylerinin artırılması hedefleniyor. Bu kapsam dahilinde ise lise öğrencileri konferans, panel, seminer, sempozyum, forum gibi alanlarda bilimsel toplantılar gerçekleştirecek ve uygulamalı bilim çalışmalarına katılacak.
BU AY DEVREYE GİRİYOR
Gerçekleştirilecek olan toplantılar, öğrencilerin ilgi ve isteklerine bağlı olarak, aralarında biyomedikal cihaz teknolojileri, büyük veri ve veri madenciliği, ekolojik denge, elektrikli araçlar, e-Ticaret, geleceğin teknolojileri, genetik ve biyoteknoloji, havacılık ve uzay, nanoteknoloji, nesnelerin interneti, organik tarımın da bulunduğu yüzü aşkın birimde yapılacak.
Yapılamasına karar verilen programa ise il ya da ilçe milli eğitim müdürlükleri, Anadolu, fen ve sosyal bilimler liseleri, okul yöneticileri ve öğretmenler ile üniversitelerin alakalı bölümlerinde görevli akademisyenler katılım gerçekleştirecek. Tüm bunlar ile birlikte program için ise üniversitelerle de iş birliği olacak.
Bilim Uygulamaları Programı, bu ayın sonu itibarı ile pilot olarak Adıyaman, Ankara, Aydın, Bursa, Iğdır, Isparta ve Samsun'daki Ortaöğretim Genel Müdürlüğü'ne bağlı olan liselerde, gelecek eğitim-öğretim senesinde itibaren de ise tüm illerdeki okullarda yapılacak.
"AKADEMİK ÇALIŞMALAR YAPABİLMEYİ ÖĞRENECEKLER"
Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer ise konu ile ilgili olarak değerlendirmelerde bulundu. Bakan Özer, öğrencileri her bakımdan desteklemeye çalıştıklarını, uygulamalı bir şekilde tüm süreçlere öğrencileri dahil edip öğrenmeye katkı sağlamayı hedef haline getirdiklerini bildirdi.
Bakan Özer, "Hazırlamış olduğumuz bu program ile birlikte lise öğrencilerimiz akademik çalışmalar yapabilmeyi, bilimsel toplantılar düzenlemeyi öğrenecekler. Bu toplantılar ve çalışmalar yoluyla hem bilim, teknoloji, çevre, ekonomi, eğitim, değerler, coğrafya, tarih, kültür, edebiyat, sanat, ekonomi, hukuk ve politika gibi alanlarda farkındalıkları artacak hem de bilimsel düşünme, araştırma yapma, rapor hazırlama, kendini ifade etme, sunum yapma gibi akademik alanlarda becerileri gelişecek" şeklinde konuştu.
Okul ve il bazlı şekilde iki aşamalı yürütülecek program kapsamı dahilinde konferans, panel, seminer, bilgi şöleni, forum gibi toplantılar düzenleneceğini aktaran Özer, programın fen bilimleri, matematik ve teknoloji ile sosyal bilimler alanlarında olabileceğini açıkladı.