Yeşiller Partisi'nden 'kamu yararına kesebilirsiniz' kararına tepki: Zeytin ağacını savunacağız

Resmi Gazete'de yayımlanan ve elektrik üretiminde kullanılan kömür sahası için zeytin ağaçlarının kesilmesine izin veren yönetmeliğe Yeşiller Partisi "Biz bu kurnazlığı biliyoruz" diyerek tepki gösterdi. Açıklamada, "250 yaşında bir zeytin ağacını savunacağız. Yaşamak için savunacağız. Hep birlikte yaşayabilelim diye savunacağız. Çünkü 250 yıllık ağaçlarımızdan başka bir şeyimiz kalmadı elimizde" denildi.

Bugün itibarıyla, Resmi Gazete'de yayımlanan "Maden Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" ile, elektrik üretiminde kullanılan kömür sahası ve zeytin ağaçlarının aynı yere rastlaması durumunda, zeytinliklerin şirketler tarafından kesilebilmesinin önü açıldı. Böyle bir durumun oluşması halinde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, zeytinliklerin yok edilmesi için "kamu yararı" adına şirketlere izin verebilecek.

"ONLAR İÇİN DOĞANIN MALİYETİ SIFIR"

Resmî Gazete’de yayınlanan yönetmelik tepkilere neden olurken, Yeşiller Partisi konuya ilişkin açıklama yayımladı. AK Parti'nin "her türlü krizin çözümünü doğayı yağlamakta aramaktan vazgeçmediğinin" ifade edildiği açıklamada, "Ne savaş ne ekonomik kriz, ne pandemi ne de iklimi korumak için altına imza atılan uluslararası anlaşmalar AKP Hükümeti’ni bu ajandadan uzaklaştırabildi. Çünkü onlar için doğanın maliyeti sıfır! Yalnızca 'Keseriz, yakarız, yıkarız. Gerekirse gider yerine yeni ağaç dikeriz'… 'Ülkenin elektrik ihtiyacını karşılama' kılıfına saklanmış bu yönetmelik değişikliğinin şartı da 'iş bittikten' sonra alanı rehabilite etmek oldu" denildi.

"BİZ BU KURNAZLIĞI BİLİYORUZ"

"Biz bu kurnazlığı biliyoruz" denilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Anadolu’da ufak bir gezintiye çıkan herkes de iyi bilir. Yok olan ormanlık alanlardan, yapılan doğa katliamı anlaşılmasın diye utanmazca yeşile boyanan dağdan, taştan biliyoruz. Yüzlerce yıl yaşama kapasitesine sahip bir ağacı kesip, sonra yerine yenisi dikildiğinde bölgenin “rehabilite” edilmesini bekleyemezsiniz. 20-30 yıllık bir maden çalışması için coğrafyanın kadim yaşam döngüsünü yok edemezsiniz.

"YAŞAMAK İÇİN SAVUNACAĞIZ"

AKP’nin 8 kere delmeye çalışıp başaramadığı ve halen yürürlükte olan 3573 sayılı yasa ile zeytinlikler koruma altındadır. Geçmişte Bergama’da, Kaz Dağları’nda, Soma’da zeytinliklerini savunanların yanında yer alan Yeşiller Partisi olarak bugün de İkizköy’de zeytinliklerini savunanların yanındayız. Bu ülke çapındaki saldırıya karşı tüm zeytinlikleri, doğamızı, çevremizi savunacağız. 250 yaşında bir zeytin ağacını savunacağız. Yaşamak için savunacağız. Hep birlikte yaşayabilelim diye savunacağız.

Çünkü 250 yıllık ağaçlarımızdan başka bir şeyimiz kalmadı elimizde!"

KARARDA AKBELEN AYRINTISI

Öte yandan Kararın Muğla’nın Milas ilçesinde Akbelen Ormanı’ndaki bilirkişi keşfiyle aynı güne denk gelmesi dikkat çekti. Diken'den Ayşegül Kasap'ın haberine göre, Akbelen Ormanı savunucularından aktivist Deniz Gümüşel, “Bu değişiklik zeytincilik kanunu yok sayan bir değişiklik. Doğrudan Akbelen Ormanları’nda bugün yapılacak olan keşfi etkilemeye yönelik bir değişiklik” dedi.

Akbelen Ormanı sakinleri keşif günü maden yönetmeliğinin değiştirilmesini ‘adrese teslim bir karar’ diye değerlendirdi: “Bu daha önce defalarca denendi ve kamuoyunun yoğun baskısıyla çekilmek zorunda kaldı. Bugün bilirkişi keşfi yapılacak Akbelen Ormanı davasında da kömür madeni işletmesi için YK Enerji AŞ’ye verilmek istenen alanda, ormanla iç içe geçmiş en az 100-150 dönümlük zeytinlik alan var. Akbelen Ormanı’nı çevreleyen 1500 dönümde de zeytinlik var. Davada iptal edilen bilirkişi raporunda zeytinlik alanlardan hiç bahsedilmediği için İkizköy avukatları itiraz etmişti. Diğer itiraz noktalarıyla birlikte bilirkişi raporu mahkemece iptal edilmişti.”

"BİLİRKİŞİNİN ELİNİ RAHATLATMAK İÇİN YAPILMIŞ BİR DEĞİŞİKLİK"

Aktivist Gümüşel kararla ilgili şunları söyledi: “Bu değişiklik zeytincilik kanunu yok sayıyor. Doğrudan Akbelen Ormanları’nda bugün yapılacak keşfi etkilemeye yönelik. 780 dönümlük ormanın ortasında yaklaşık 150 dönümlük bir zeytinlik var. Köylülerin atadan, dededen kalma zeytinlikleri var. Bilirkişinin elini rahatlatmak için yapılmış bir değişiklik olduğunu düşünüyoruz.”

Akbelen Ormanı’nı savunan avukatlar yönetmelikte yapılan değişikliğin iptali için dava açacak.

NE OLMUŞTU?

Akbelen Ormanı’nda 740 dönümlük alındaki ağaçlar, Yeniköy ve Kemerköy termik santrallerine linyit sağlamak üzere maden açmak için YK Enerji tarafından kesilmek istenmişti. İkizköylüler maden için alınan izinlere itiraz etmiş ve 22 Nisan 2021’den itibaren bölgede nöbete başlamıştı.

17 Temmuz’da Orman Genel Müdürlüğü ekipleri Akbelen Ormanı’nda ağaç kesmeye girişmiş, köylüler ekipleri engellemişti.

28 Temmuz’da başta Manavgat olmak üzere Türkiye’nin birçok yerinde yangınlar çıkmış ve uzun süre havadan destek sağlanmadığı için kontrol altına alınamamıştı. Bu yerlerden biri de Muğla’ydı. Yöre halkı yangınlara müdahaleyle uğraşırken bu kez de YK Enerji’nin işçileri fırsat bu fırsat diyerek ağaçları kesmişti. Yangınları bahane eden şirket bir gecede 105 ağaç kesmişti.

Yangınlarla boğuşan İkizköy halkı, ağaç kıyımına karşı eylem başlatmış, bölgeye jandarma gönderilmişti. Jandarma erleri nöbet tutan köylülere orantısız müdahale etmişti.

Yorum Yap
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Yorumlar (5)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

İlgili Haberler

15 meslek örgütünden zeytinlik yönetmeliğine tepki: Zeytinliklerimizin ölüm fermanı!
İYİ Parti'den zeytinlikler için Danıştay'a başvuru
Orman Genel Müdürlüğü: Yangın sayısı azaldı ama 6 kat fazla alan yandı

Güncel Haberleri