Bu yöntemlerle doğal gaz faturasını düşürmek çok basit! Doğalgaz faturasından dert yananlar anında faturanızı yüzde 30 düşürün! Bu kadar basit yöntemleri kimse bunu bilmiyor...

Havalar soğurken vatandaşlarda kombilerini yakmaya başladı. Ancak doğalgaz fiyatlarında görülen artış vatandaşları tedirgin ediyor. Yüksek tutarda fatura ödemek istemeyen vatandaşlar faturaları nasıl düşüreceklerini araştırıyor. İşte doğalgaz faturalarını düşürmenin 7 çözümü…

Doğalgaz fiyatlarına yapılan zamlar vatandaşları düşündürüyor. 2022 yılında görülen enflasyon vatandaşları da zor durumda bırakıyor. Faturaları düşürmek için farklı çözüm yolları arayan kişiler de neler yapabilecekleri hakkında araştırmalarını hızlandırdı. Doğalgaz faturalarını %30 oranında düşürmenin çözümü bulundu. İşte doğalgaz faturalarını düşürmenin 7 çözümü…

DOĞALGAZ FATURALARI NASIL DÜŞÜRÜLÜR?

Entegre Hizmet Yönetimi Teknik Hizmetler Direktörü Murat Özberk, doğalgaz faturasını düşürmek için uygulanabilecek bazı yöntemleri paylaştı. Sodexo Entegre Hizmet Yönetimi Teknik Hizmetler Direktörü Murat Özberk, doğalgazın evde verimli kullanılmasıyla kısa vadede %20 uzun vadede ise %32 oranında tasarruf etmenin mümkün olduğunu belirtti. Doğalgaz faturalarında tasarruf etmenin 7 çözümü açıklandı.


SICAKLIĞI AZALTIN

Daha düşük kombi dönüşü suyun daha az kullanılmasını sağlamaktadır. Gidiş suyundaki sıcaklık düşürüldüğünde odalardaki sıcaklık aynı kalmaya devam edecek. Gidiş suyu için tavsiye edilen sıcaklık 60 derece olarak öneriliyor. Bazı evlerin serin olabileceği ifade edilirken sıcaklığın tekrar yükseltilebileceği de ifade ediliyor. Gidiş suyundaki sıcaklığı azaltmak az bilinen ancak verimli yöntemler arasında yer alıyor. Bu sayede evlerde %8 tasarruf sağlanabilir.

ECO MODU KULLANIN

Musluklarda kullandığımız sıcak su için kombilerde bir kazan içerisinde hazır olarak tutulmaktadır. Yani bu kazanlardaki bulunan su her zaman hazır konumda bekler.

Eco modun kapalı olması durumunda kombiniz bu suya hazır tutabilmek için sürekli çalışır. Eco modun devreye alınması durumunda ise kombiler sadece su istendiğinde çalışmaktadır. Sürekli sıcak su ihtiyacı olmayan kişiler Bu fonksiyonu kullanarak %5 oranında tasarruf edebilir.

ODA SICAKLIĞINI DÜŞÜRÜN

Dünyada görülen enerji krizi nedeni ile Almanya, İspanya ve Yunanistan gibi Avrupa Birliği ülkeleri kamu binaları için sıcaklığı 19 derecede sabit tuttu. Oda sıcaklığını 1 derece bile düşürmek yıllık gaz tüketiminde %7 oranında bir tasarruf sağlamaktadır.

Ev ortamında ise önerilen oda sıcaklığı 20-22 derece olurken bebek odaları için 23-24 derece öneriliyor. Bununla birlikte yatak odaları ve mutfaklar için 18 derece banyolar için standart değer olan 20 derece önerilirken banyo yapmadan bir saat önce 24 dereceye yükseltilerek tasarruf sağlanabileceği ifade ediliyor.


YALITIM YAPIN

Kapı ve pencerelerden kontrolsüz bir şekilde giren hava enerji tasarrufunu etkilemektedir. Bu kapsamda yalıtım yaptırarak hava akışını kontrol altına alabilir ve enerji tasarrufu sağlayabilirsiniz. Evi havalandırırken ısıtma sistemini ve Pencereye yakın radyatörleri kapatmak da kombi dönüş suyu sıcaklığını düşürecektir. Bu sayede tekrar ısıtmak için harcanacak doğalgaz tüketimi de azaltılmış olur.

HİDROLİK DENGELEME YAPIN

Radyatörlerde termostatik vana olmaması durumunda dengeleme yaparak enerji tasarrufu sağlanabilmektedir. Bu işlem kombiye yakın en yakın radyatörden en uzak radyatöre doğru kısılarak yapılmaktadır. Uzman ekipler tarafından destek alabileceğiniz bu yöntemi evde kendiniz de uygulayabilirsiniz.

PANJUR VEYA KALIN PERDE KULLANIN

Güneş battıktan sonra panjurları kapatmak ve radyatör önünü kapatmayacak şekilde kalın perde kullanmak ısı kaybını azalttığı için enerji tasarrufu sağlar.

LEVHA KOYUN

Kaybı ve sıcaklık farkının fazla olması enerji kaybını da artırır. Radyatörlerin çalışma mantığı gereğinde arka yüzeyleri de ısınmaktadır. Bu nedenle arkalarına parlak yüzeyli bir yalıtım yaptırmak enerji kaybını azaltarak tasarruf elde etmenizi sağlar. Parlak yüzeyler ısı ışınımına karşı yansıtma yaparak yalıtım sağlar.


6 TASARRUF SEÇENEĞİ

Yıl içerisinde 1 kez kombi bakımı yaptırmak, eksiklikleri tamamlamak ve hasar görmüş parçaları değiştirmek cihaz ömrünü uzatarak enerji tasarrufu sağlar.

Çift camlı pencereler normal pencerelere oranla ısının bir kısmını içerisinde tutmaktadır. Bu nedenle tek camlı pencereler çift camlı bir hale getirebilirsiniz.

Eski model yoğuşmasız cihazlar atmosfere kaçan sıcak gazları baca yoluyla dışarı vererek ısıyı boş harcamaktadır. Bu nedenle cihaz değişimi yaparak verimlilik sağlayabilirsiniz.

Oda sıcaklığını azaltıp çoğaltmak için normal radyatör vanalarını termostatik vana ile değiştirmeniz tasarruf sağlar. Bu sayede merkezi ısıtma kontrol altında tutulur. Uzaktan kontrol internet veya akıllı telefon üzerinden yapılırken ihtiyaca göre programlama yapılarak enerji tasarrufu elde edilir.

Isıtma sistemi içerisinde bulunan iç ve dış sensörler iletişim kurarak kazanda bulunan giriş suyunu ısıtmaktadır. Bu işlem otomatik olarak gerçekleşirken hava sıcaklığı yükseldiğinde ise tam tersi gerçekleşerek enerji tasarrufu sağlanır.

Duvar ve tavanlara yapılacak olan yalıtım kalınlığı hesaplanarak uygun kalınlıkta izolasyon yapılması da tasarruf sağlar.

Haberleri