Eleştirilere karşı hassas mısınız? Korkmayın! İşte eleştiriyle sağlıklı bir şekilde başa çıkmanın yolları...

Hepimiz takdir görmek isteriz. Ancak eleştiriler geldiğinde bazılarımız bunu olgunlukla karşılarken bazılarımız ise büyük tepkiler verir. Bazı kimseler eleştiriye karşı o kadar hassastır ki işin ucu eleştiri almamak için hiçbir şey yapmamaya kadar varabilir. Oysa verebileceğiniz olumsuz tepkiler yerine birkaç ipucu ile bu sorunu aşabilirsiniz. İşte eleştirilere karşı dik durmanın yolları...

Eleştiriyi her zaman olumlu karşılamak kolay değildir. Ancak bunu yaptığınızda sizi geliştirmeye yardımcı olacak yapıcı eleştiriler de olacaktır. Hayatınız boyunca, bir birey olarak nasıl gelişeceğiniz konusunda size rehberlik edecek birçok insanla tanışırsınız. Yaptığınız işi ya da kendinizi mükemmelleştirmek için çok çaba sarfettikten sonra eleştirilmeyi kabul etmek zor olsa da, itidalli bir ruh haliyle ele alınırsa sizi geliştirecek adımları atmanızı sağlayacak olanlar da onlardır.

Fakat bunun için eleştiriyle ruh sağlığınızı etkilemeyecek şekilde nasıl başa çıkacağınızı bilmelisiniz. Eleştiriyle olgun ve sağlıklı bir şekilde başa çıkıp dengenizi bozmadan yola devam etmenizi sağlayacak ipuçlarını sizler için derledik. Bu adımlar size yapılan eleştirilerle sağlıklı bir şekilde başa çıkmanıza yardımcı olabilir:

ELEŞTİRENİ DİKKATLİCE DİNLEYİN

Eleştiri ile başa çıkmanın ilk adımı, sizi eleştiren kişinin söyleyeceklerini sözünü kesmeden veya tartışmadan dinlemektir. Aktarmaya çalıştıkları şeyi dikkatlice özümseyin. Düşüncelerini aktarmayı bitirdikten sonra görüşlerinizi paylaşabilirsiniz.


SORUMLULUK ALIN

Hatalarınızı sahiplenmekten çekinmeyin. Eylemlerinizin sorumluluğunu almayı öğrenin. Bu sadece kişisel olarak değil, aynı zamanda profesyonel olarak da büyümenize yardımcı olacaktır.

STRESE GİRMEYİN

Eleştiri alınca genellikle strese gireriz, bu da durumu bizim için daha da kötüleştirir. Profesyonel bir ortamda büyüklerinizden veya kişisel bir ortamda arkadaşlarınız ve ailenizden yapıcı eleştiriler aldığınızda zihninizi sakin tutmaya çalışın. Size saldırmadıklarını, kendinizi geliştirmenize yardımcı olmaya çalıştıklarını anlamalısınız.

RUH HALİNİZİN DİNGİNLEŞMESİNİ BEKLEYİN

Eleştirildiğiniz zaman ruh haliniz iyi durumda değilse bekleyin. Eleştiriyi açık fikirlilikle ele alabileceğiniz bir zamana kadar bekleyin. O anda sizi eleştirenleri dinlemek istemiyorsanız, yanlış anlamaları önlemek için bu işi daha sonraya bırakın.

DÜŞÜNCELERİNİZİ PAYLAŞIN

Herhangi bir eleştiri aldıktan sonra cesaretiniz kırılmasın. Bunun yerine fikrinizi paylaşın. Fikrinizi paylaşmak aynı zamanda karşınızdaki kişinin olaylara yaklaşımınızı daha iyi anlamasına yardımcı olur. Bu da eleştirilerini yumuşatmasını sağlar. Unutmayın, iletişim güçlü bir anahtardır.

SINIRINIZI ÇİZİN

Eleştiri gelişim için gereklidir ama saygıyla yapılmalıdır. Karşınızdaki kişinin size karşı yönelttiği eleştiriyle birlikte hakaret ettiğini düşünüyorsanız, kendinizi savunun. Eleştiriyi kabul etmeye istekli olduğunuzu ancak buna saygının da eşlik etmesi gerektiğini onlara hatırlatın.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

Hayat Haberleri