Emeklilik yılı bu tarih olanlar dikkat! Maaşlara 1300 TL zam gelecek!

İntibak zammı hakkında araştırmalar hız kesmeden devam ediyor. SSK, Bağ-Kur ve memur emeklilerine kurum kaynaklı farkların verilmesi için dikkatler yapılacak düzenlemede. Konu hakkında uzmanlar tarafından yeni sözler söylendi. Peki, maaşlara intibak zammı olacak mı? Detaylar haberimizde...

Emekli aylıklarına yapılacak zam Ocak ayında kesinleşti ve %30 zam yapılacağı duyurusu yapıldı. 2000 - 2008 arasında ilk kez işe girmiş vatandaşların emeklilik yaşını öne çeken çalışmalar olacak mı? sorusu gündemden düşmüyor. İntibak yasası da bu doğrultuda en çok araştırılan konulardan birisi olmuş durumda. Yasa çıkarsa 2000 öncesi emekli olmuş vatandaşlar ile 2000 sonrası emekli olan vatandaşların maaşları arasında fark giderilecek, primler eşitlik kazanacak ve maaşlarda artış olacak. 

2000 yılı ardından SSK ve Bağ-Kur aylıklarında 1.300 TL yükseliş gerçekleşeceği 'İntibak Yasası' en çok araştırılan konulardan birisi oldu. Maaş zamları, EYT, 3600 ek gösterge derken dikkatler intibak yasasına doğrultuldu.

Daha önce 2000 öncesi emekli olmuş vatandaşlar için yapılan intibak düzenlemesiyle beraber aylıklarda 350 TL civarında artırma gerçekleşmişti. 2000 ve sonrası emekli olmuş SSK (4A) ve Bağ-Kur'lu (4B) vatandaşlar, aynı prim kazancı ve prim gün sayısıyla 2000 öncesi emekli olan kişilerin kendilerinden daha yüksek emekli aylığı aldıklarını ifade ederek intibak yasasının çıkmasını talep ediyor.

Yasayla prim eşitlemesiyle aradaki maaş farkının giderilmesi ve maaşlarda 1.300 TL'ye kadar artışlar beklenmekte. 

İNTİBAK YASASI ÇIKACAK MI? 2000 SONRASI İNTİBAK YASASINDA SON DURUM

Ankara kulislerinde tartışılmakta olan intibak yasasına dair detayları İş ve Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Kaya aktardı.

"2011 senesinde 6111 sayılı bir intibak yasası çıkartıldı. Bu yasanın çıkarılma sebebi 2000 yılı öncesi sigortalı vatandaşların 2000 sonrası sigortalı vatandaşların maaşlarına oranla zıt yönde geride kaldığını gördük. Bu aylık bağlama oranları sebebiyle meydana geldi. Dolayısıyla intibak yasasıyla beraber yaklaşık 150 TL ile 350-400 TL aralığında 2000 yılı öncesi emekli olmuş vatandaşların maaşlarına bir ilave yapıldı. Biz bunun için intibak yani uyumlandırma, eşitleme demekteyiz. Ne oldu, 2000 yılı öncesi sigortalı vatandaşların emekli aylıkları 2000 sonrası emekli vatandaşlarla birbirine yakınlaştırıldı. Yani açılmış olan makas kapatıldı. Bu defa makas, zıt yönden açılmaya başladı. Yani 2000 yılı sonrası emekli olan kişilerin aylıkları, 2000 öncesi emekli olan kişilerin aylıklarına oranla arkada kalmaya başladı. Yani 2000 öncesi emekli olmuş kişilerin aylıkları eşitlendi ancak bu defa ne oldu? Ters orantılı bir şekilde 2008 sonrasının önüne geçildi. Bu makas her geçen gün açılmaya  başladı."

HÜKÜMET VATANDAŞ LEHİNE KARARLAR ALACAKTIR

"Hükümet sosyal güvenlikle alakalı problemleri peyderpey masaya getirme suretiyle bunların çözüm noktasını gidiyor. İleriki günlerde ekonomik gelişmeler pozitif bir şekilde seyrettiği takdirde hükümet de bu düzenlemeleri yaparak vatandaşların lehine kararlar alacaktır."

İNTİBAK YASASI MAAŞ FARKLARINI GİDERME YÖNÜNDEDİR

"Burada emeklilik yaşında herhangi bir gerçi çekme ya da prim gün sayısında yani emeklilik koşullarında herhangi bir değişiklikten öte bunlar farklı bir konu ve statüde. Bu intibak yasası diye adlandırdığımız şey, yurt dışı borçlanması dediğimiz konu, vatandaşlara bağlanacak aylıkların geride kalmaması konusu. Yani intibak, emekli aylıklarını diğer emekli vatandaşlara oranla mesela biz sizinle aynı hizmet yılı çalışalım, aynı prim gün sayısı ile emekli olalım. Ben 2000 öncesindeysem sizden daha fazla aylık almış oluyorum. Siz 2000 sonrasıysanız daha düşük aylık alıyorsunuz. Oysa ki ödediğimiz prim gün sayısı da eşit olsun, hizmet yılı eşit olsun, maaş bağlama oranlarının getirmiş olduğu problem sebebiyle ters orantılı bir açılma söz konusudur."

PRİMLERİN EŞİTLENMESİ GEREKLİ

Takvim Gazetesi Ekonomi Müdürü Faruk Erdem de, intibak yasası hakkında yaptığı açıklamada, "Geçtiğimiz günlerde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin primlerin eşitlenmesi konusuna değindi. Bağ-Kur'lu vatandaşların 9.000 gün prim biriktirmesi gerekmekteyken, SSK'lı vatandaşların 7.000 gün prim biriktirmesi gerekiyor. Buradaki haksızlığın onarılması primlerin eşitlenmesi söz konusu. Maaşların eşitlenmesi talepleri mevcut, bu konuda bir çalışa var." dedi.

İNTİBAK YASASI NEDİR?

SSK (4A) ve Bağ-Kur'dan 2000 senesi ve sonrasında emekli olan vatandaşlar aynı prim kazancı ve prim gün sayılarıyla 2000 senesinden önce emekli olan vatandaşların kendilerinden daha fazla emekli aylığı aldığına değiniyor ve intibak yasasıyla aradaki maaş farklılığının son bulmasını istiyor.

2000 SONRASI EMEKLİLERE İNTİBAK ZAMMI VERİLECEK Mİ?

Türkiye Emekliler Derneği Genel Başkanı Kazım Ergün'ün İntibak yasası ile ilgili güncel açıklamaları şöyleydi;

"EYT, emekli maaşlarına zam oranının %30'a çıkartılması, en düşük maaşın 5.500 TL'ye çıkartılması adımları, intibak düzenlemesi ve bayram ikramiyelerindeki artışla taçlandırılmalı. Birçok emekli vatandaş, intibak yasasının EYT düzenlemesiyle beraber TBMM'ye sunulmasını büyük bir heyecanla beklemekte. Bu adımların atılması, 2000 sonrası emekli olan vatandaşlara rahat bir nefes aldıracaktır."

İNTİBAK YASASI ÇIKARSA NE KADAR ARTIŞ OLACAK?

Geçmişte yapılan intibak yasasıyla aylıklarda 350 TL'ye kadar artış yaşanmıştı. Aynı yöntem takip edilirse günümüzde intibaktan yararlanacak vatandaşların alacağı aylıklarda ise 1.300 TL'ye varan artışlar olması bekleniyor.


Haberleri