Öğretmenler Günü ilk ne zaman kutlandı, nasıl ortaya çıktı? İşte anlamı ve önemi

Öğretmenler Günü, 1980 Askeri Darbe yönetimi tarafından, 1981 yılından itibaren her yılın 24 Kasım gününde kutlanması kararlaştırıldı. 24 Kasım gününün önemi, büyük önder Mustafa Kemal Atatürk'ün 'Başöğretmen' ilan edildiği gün olması dolayısıyla önem arz etmektedir. İşte, Öğretmenler Günü'nün tarihçesi...

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucu lideri Mustafa Kemal Atatürk'ün, Millet Mektepler tarafından 'Başöğretmenlik' unvanı verildiği 24 Kasım günü, ülkemizde 'Öğretmenler Günü' olarak ilan edildi. Bugün, kutsal mesleği icra eden öğretmenlerimiz için yapılan çeşitli törenler ve kutlamalar yapılmaktadır.

ÖĞRETMENLER GÜNÜ İLK NE ZAMAN KUTLANDI?

Eski Cumhurbaşkanı Kenan Evren'in askeri yönetimin başında olduğu 1981 yılında resmen kutlanmaya başlanan Öğretmenler Günü, 11 Kasım 1928 tarihinde büyük önder Mustafa Kemal Atatürk'e 'Başöğretmen' unvanı verilmesi dolayısıyla belirlendi. Ulusal kahramanımızın 100. doğum yılı 1981 yılında, onun bu unvanı aldığı yıl dönümlerinde ülke çapında bu tarihin tüm öğretmenlere armağan edilmesine karar verildi.

ÖĞRETMENLER GÜNÜ NASIL VE NE ZAMAN ORTAYA ÇIKTI?

Türkiye'de her yıl 24 Kasım, Öğretmenler Günü olarak kutlanır. Bu, 1981 yılında başlamış bir uygulamadır.

24 Kasım 1928, Türkiye Cumhuriyeti devletininin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün Millet Mektepleri'nin 'Başöğretmenliği'ni kabul ettiği gündür. Bakanlar Kurulu, Mustafa Kemal Atatürk'e 'Millet Mektepleri Başöğretmenliği' unvanını 11 Kasım 1928'de yaptığı toplantıda vermiş ve bu unvan, 24 Kasım'da Millet Mektepleri Talimatnamesi'nin yayımlanması ile resmileşmişti.

Atatürk'ün 100. doğum günü olan 1981 yılında, onun 'Başöğretmen' oluşunun yıl dönümlerinde ülke çapında Öğretmenler Günü kutlanması kararlaştırıldı. Öğretmenler Günü ile ilgili kutlamalar, 26 Kasım 1992'de Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe giren 'Öğretmenler Günü Kutlama Yönetmeliği' çerçevesinde gerçekleşir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Uzman öğretmen kimler olabilir? Uzman öğretmen olma şartları neler?
Başöğretmen nedir, nasıl olunur? Başöğretmenlik şartları neler?
Mustafa Kemal Atatürk'ün öğretmenlerle ilgili sözleri

Hayat Haberleri