İranlı sırma saç İngiliz inci diş için geliyor

Geçtiğimiz yıl 760 bin sağlık turistini ağırlayan Türkiye, 2018’de bu rakamı 800 bine yükseltmek istiyor. Avrupalı turistlerin ağız ve göz sağlığı, Ortadoğuluların ise saç ekimi ve estetik operasyonlar için tercih ettiği Türkiye’ye İran’ın orta vadede rakip olabileceği konuşuluyor.

Dünya Sağlık Turizmi Konseyi değerlendirmesi sonucu sağlık turizminde dünyada 3. sıraya yükselen Türkiye’nin önündeki rakipleri ise Amerika ve Almanya. Geçtiğimiz yıl gelen 760 bin sağlık turistinden 7,1 milyar dolar gelir elde eden Türkiye, 2018’de 800 bin turist ve 7,5 milyar dolarlık gelir hedefleniyor. Avrupa ve Ortadoğu ülkelerine oranla sağlık sektöründe uygun fiyat politikasını benimseyen Türkiye’nin jeopolitik avantajı sayesinde hem Avrupa’dan hem de Ortadoğu ülkelerinden turist çekebildiğine değinen uzmanlar bazı ülkelerle sorunların yaşanmasıyla gelen turist sayısında azalma olsa da sağlık turizminde kayıp yaşanmadığına işaret ediyor. Gelen hasta çeşitliliği bölgelere göre değişirken Rusya ve Türki Cumhuriyetleri’nden gelenlerin yüzde 32’si kanser tedavisi için geliyor. Ortadoğu’dan estetik, Libya, Irak ve Avrupa’dan ortopedi için ziyaret edenler çoğunlukta. Ukrayna’da 2017 yılında sağlık turizmi konusunda en popüler ülke Türkiye oldu. Ukraynalı hastalar Türkiye’yi en çok kanser teşhisi ve tedavisi, ortopedi hastalıklarının tedavisi ve Da Vinci Robot yöntemiyle tedavi için ziyaret etti. Avrupalı sağlık turistlerinin Türkiye’yi tercih etmesindeki en büyük nedenlerin başında ağız ve diş sağlığının yanı sıra göz tedavisi de yer alıyor. Özellikle  Almanya, Fransa, Belçika, İngiltere, Hollanda ve İsviçre’de ağız ve diş sağlığı için yapılan ödemelerin Türkiye’ye oranla 2 kat pahalı olduğunu belirten uzmanlar, yol ve konaklama masrafları dahil edildiğinde bile turistlerin Türkiye’ye gelerek kazançlı çıktıkları görüşünde.

Öte yandan özelikle saç ekimi ve estetik ameliyatlar için ülkemizi ziyaret eden İranlı turistler için Türkiye en gözde destinasyon konumuna geldi. 2015 yılında 1,7 milyon İranlı turist Türkiye’yi ziyaret ederken, 2016’da bu rakam 1,6 milyona gerilese de geçtiğimiz yıl rekor kırarak 2,5 milyona ulaştı. Türkiye Otelciler Birliği’nden (TÜROB), yapılan açıklamaya göre, son iki yıldır bazı sıkıntılara rağmen yüksek oranlı büyüme trendi yakalayan İran turizm pazarından bu yıl da iyimser beklentiler sürüyor. Kısa bir süre önce gerçekleştirilen TITE İran Uluslararası Turizm Fuarı sonrasında bir rapor hazırlayarak İran pazarını mercek altına alındı. İranlı turistlerin harcama düzeyinin yüksek olduğu ifade edilen TÜROB raporunda, Türkiye’yi ziyaret İranlı turistlerin yaptıkları geceleme sayısının ortalama 6 gece ve kişi başı harcamanın 1000 dolar olduğu belirtildi. Türkiye’yi ziyaret eden yabancıların ortalama harcaması 630 dolar düzeyinde bulunuyor.  Türkiye’nin İran için öncelikli destinasyonlar arasında yer aldığına işaret edilen raporda, özellikle İstanbul, Van ve Antalya’nın popüler olduğu, alışveriş, iş ve tatil segmentlerinde öne çıktığı bildirildi. Raporda, İranlı turistlerin Türkiye’den sonra en fazla ziyaret ettiği ülkeler Irak, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Ermenistan olduğu kaydedildi. Şiilere özgü Arbaeen tatilinde hacı olmak için Kerbela’ya gitmek, İranlı turistlerin Irak’a gitmesinin temel sebebi olurken, Dubai ziyaretlerinin temelinde ise alışveriş ve eğlence yatıyor.

SAĞLIKTA RAKİP OLABİLİRLER

TÜROB’dan yapılan açıklamada İran’ın sağlık alanında Türkiye’ye rakip olabileceğine de değinildi. Önerilerde şunlara da yer verildi: “İran’da sağlanan tıp eğitimi ve ortalama hekim yetkinliği üst düzeyde ve sağlık hizmetleri uygun fiyatlı. Gerekli modernizasyon da sağlandığı takdirde, İran’ın orta ve uzun vadede bölgede Türkiye’ye sağlık turizmi açısından rakip olabileceği değerlendiriliyor. İran’da en çok kullanılan yaygın sosyal medya kanalı olan Telegram’da Türkiye adına bir kanal açılması ve turizm özelinde yönetilmesi önemli. WhatsApp benzeri bir uygulama olan Telegram’da anlık mesajlaşma dışında, özel kurumlar ‘sadece okunabilir’ özellikli bilgilendirme kanalları açabiliyor. “

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

Ekonomi Haberleri