İstanbul Üniversitesi-Cerrahpa?a'dan Korona virüs bilgilendirme raporu

İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı, korona virüs hakkında bilgilendirme raporu hazırladı. Raporda şüpheli hastayla temas durumunda yapılması gerekenlere yer verildi.

İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Rektörlüğü tarafından açıklanan raporda, Corona virüsün insanlar, evcil ve yabani hayvanlarda (yarasa, deve, domuz, kedi, ko¨pek, kemirgen ve kanatlılar) bulunabildiği belirtildi.

Corona virüslerin dört türde sınıflandırıldığı, insan Corona virüslerinin ilk kez 1960'larda tanımlandığı aktarılan raporda, insanda enfeksiyon etkeni oldugˆu bilinen yedi Corona viru¨s bulunduğu vurgulandı.

C¸in'in Wuhan kentinde ortaya çıkan Corona virüsün insandan insana yayıldığına değinilen raporda, "Bugu¨ne dek go¨ru¨len 10 bine yakın vakanın bu¨yu¨k c¸ogˆunlugˆu ve vefat eden 200'den fazla vakanın tamamı C¸in'de olmakla birlikte 20 farklı u¨lkede de 2019-nCoV (yeni Corona virüs) enfeksiyonu saptanmıştır. Şu ana kadar bildirilen o¨lu¨m vakalarının c¸ogˆunlugˆunu ileri yaştaki bireyler oluşturmaktadır. Du¨nya Sagˆlık O¨rgu¨tu¨, hastalıgˆın o¨zellikle sagˆlık altyapısı zayıf u¨lkelere yayılmasını engellemek amacıyla 30 Ocak 2020 tarihinde Uluslararası Acil Durum ilan etmiştir." ifadesi kullanıldı.

Raporda, şu ana kadar yapılan çalışmalarda virüsün insandan insana "damlacık" yoluyla bulaştığının görüldüğü, bulaşıcılık süresi ve viru¨su¨n dış ortama dayanma su¨resinin net olarak bilinmediği kaydedildi.

HASTALIĞIN KLİNİK ÖZELLİKLERİ

Raporda hastalığın klinik özelliklerine ilişkin ise şu bilgilere yer verildi:

"Enfeksiyonun yaygın belirtileri solunum semptomları, ateş, o¨ksu¨ru¨k ve dispnedir (solunum gu¨c¸lu¨gˆu¨). Daha ciddi olgularda; pno¨moni (zatu¨rre), agˆır akut solunum yolu enfeksiyonu, bo¨brek yetmezligˆi ve hatta o¨lu¨m gelişebilir. Agˆır seyirli olguların oranının ve fatalite (o¨ldu¨ru¨cu¨lu¨k) hızının c¸ok yu¨ksek olmadıgˆı şeklinde bir izlenim elde edilmiştir. Mevcut veriler hastalıkta o¨lu¨m oranının yüzde 2 civarında oldugˆunu go¨stermekle birlikte viru¨su¨n genetik yapısında ortaya c¸ıkabilecek degˆişikliklere bagˆlı olarak bu bilgiler farklılaşabilir."

ŞU¨PHELİ HASTAYLA TEMAS DURUMUNDA YAPILMASI GEREKENLER

Virüsle temas durumunda yapılması gerekenlerin anlatıldığı raporda, şunlar kaydedildi:

"2019-nCoV enfeksiyonu şu¨phesi olan bir hastayla temas halindeki sagˆlık c¸alışanlarının, aile u¨yelerinin ve ziyaretc¸ilerin sayısı sınırlanmalı; tu¨m personel ve ziyaretc¸iler de dahil olmak u¨zere hastanın odasına giren tu¨m kişilerin kaydı tutulmalıdır. Hasta asemptomatik olana kadar (belirtiler ortadan kalkıncaya kadar) tu¨m bu o¨nlemlere uyulmalıdır. 2019-nCoV enfeksiyonu ic¸in dogˆrulaması yapılmış veya degˆerlendirmesi devam eden bir kişi ile yakın temas etmiş olanlarda son temaslarından sonraki 14 gu¨n boyunca gu¨nde iki kez ateşlerini o¨lc¸meli, o¨ksu¨ru¨k, solunum sıkıntısı ile titreme, vu¨cut agˆrıları, bogˆaz agˆrısı, baş agˆrısı, ishal, mide bulantısı/kusma ve burun akıntısı gibi digˆer erken semptomların olup olmadıgˆı takip edilmelidir."

KORUNMA O¨NLEMLERİ

Şu anda 2019-nCoV enfeksiyonunu o¨nleyecek bir aşı olmadığı aktarılan raporda, enfeksiyonu o¨nlemenin en iyi yolunun bu viru¨se maruz kalmaktan kac¸ınmak olduğu vurgulanarak, viru¨su¨n yayılmasını o¨nlemek ic¸in uygulanacak genel o¨nlemler şöyle sıralandı:

"Hastalar kalabalık ortamda bulunmamalı, kalabalık ortamda bulunmaları gerekiyorsa basit cerrahi maske kullanmalıdır. El hijyenine c¸ok dikkat edilmelidir (eller en az 20 saniye boyunca sabun ve suyla yıkanmalı, sabun ve su yoksa go¨zle go¨ru¨lu¨r kirlenme yoksa alkol bazlı el dezenfektanı kullanılmalıdır). Eller yıkanmadan go¨zlere, buruna ve agˆza dokunulmamalıdır. Solunum yolu hastalıgˆı belirtileri (o¨ksu¨ru¨k, hapşırık, nefes darlıgˆı gibi) olan hastalarla maskesiz yakın temastan kac¸ınılmalıdır. O¨ksu¨ru¨rken ve hapşırırken agˆız ve burun mendille kapatılmalı, ardından mendil c¸o¨p kutusuna atılarak eller yıkanmalı, mendil yoksa agˆız ve burun dirsegˆin o¨n yu¨zu¨yle kapatılmalıdır. Sık kullanılan nesneler ve yu¨zeyler temizlenmeli ve dezenfekte edilmelidir. Hasta kişilerin havlu gibi kişisel eşyaları ortak kullanılmamalıdır."

 

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Son dakika! Çin'de koronavirüs salgınına son 24 saatte 46 kurban
Çin'de koronavirüslü evler işaretlendi
TEM'de kamyon devrildi

Güncel Haberleri