Ali Gaffar Okkan kimdir, nereli, kaç yaşında ve ne zaman, hangi tarihte öldürüldü?

Şehit Ali Gaffar Okkan, Diyarbakır Emniyet Müdürü görevini icra ettiği dönemde faili meçhul bir suikast sonucu şehit edildi. Gaffar Okkan'ın yaşamına dair bilgi edinmek isteyenler; Ali Gaffar Okkan nasıl öldü, suikastının faili kim sorularının yanıtını araştırıyor. İşte, Ali Gaffar Okkan biyografisi...

Diyarbakır'ın sevilen Emniyet Müdür Ali Gaffar Okkan'ın vefatının üzerinden yirmi bir yıl geçti. Gaffar Okkan, 24 Ocak 2001 tarihinde uğradığı silahlı saldırıda şehit düştü. Diyarbakır'da 'Gaffar Baba' olarak anılan Ali Gaffar Okkan, ilde görev yapan kadın polislere ilk kez trafiği yönetme emri veren emniyet müdürüdür. Aynı zamanda, gençleri terör örgütlerinden ve uyuşturucu şebekelerinden uzak tutmak için spora yönlendiren Gaffar Okkan, amatör spor kulüplerinin de destekçisi oldu.

GAFFAR OKKAN'IN HAYATI

Ali Gaffar Okkan, 1952 yılında Sakarya Hendek'te dünyaya geldi.

30 Eylül 1970'te Polis Kolejinden, 29 Eylül 1973'te Polis Akademisinden mezun olup, İzmir Emniyet Müdürlüğüne komiser yardımcısı olarak atandı.

Gaffar Okkan, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümünden mezun oldu.

Çeşitli birimlerde görev yaptıktan sonra 1983 yılında Şanlıurfa Emniyet Müdürlüğünde göreve başlayan Okkan, 1985 yılında şube müdürlüğüne terfi etti.

Gaffar Okkan, 1986'da Eskişehir Emniyet Müdürlüğü kadrosunda görev aldı ve 1992 yılında Emniyet Müdür Yardımcısı oldu.

6 Aralık 1993'te 1'inci Sınıf Emniyet Müdürlüğüne terfi edip, Kars Emniyet Müdürü olarak ataması yapılan Ali Gaffar Okkan, 18 Kasım 1997 tarihinde ise Kars Emniyet Müdürü iken, PKK terör örgütü, Hizbullah ve aşırı göçün ağır sonuçlarının yaşandığı Diyarbakır'da Emniyet Müdürlüğü görevine başladı.

24 Ocak 2001 Çarşamba günü saat 17.40 civarında valilik binasına doğru giden Okkan, Şehitlik semti Sezai Karakoç Bulvarı'nda kurulan pusuda şehit oldu. Polis memurları: Mehmet Kamalı, Sabri Kün, Mehmet Sepetçi, Atilla Durmuş ve Selahattin Baysoy da bu hain saldırıda şehit düştü.

KADINLARA, YAŞLILARA VE GENÇLERE DESTEK OLDU

Gaffar Okkan'ın Diyarbakır Emniyet Müdürlüğüne atanması, şehirde bir çok yenilik yaşanmasını sağladı. Görev yaptığı süre boyunca birlik ve beraberliği pekiştiren, kentteki huzuru en üst seviyeye çıkaran Okkan, meslektaşları ve hayırseverlerden topladığı yardımlarla ihtiyaç sahibi ailelerin ve öğrencilerin yüzünü güldürdü. Okkan, yediden yetmişe her yaştan kişiyle kurduğu iyi ilişkilerle Diyarbakırlıların gönlünde taht kurdu.

Geceleri tebdili kıyafetle sık sık esnafı ziyaret eden, sokakta karşılaştığı vatandaşlara cep telefonu numarasını veren şehit Okkan, zaman zaman makam aracıyla yolda gördüğü yaşlıları da evlerine bıraktı. Bu sayede talep ve sıkıntılarını iletme fırsatı bulan Diyarbakırlılar, sık sık emniyet müdürünü makamında ziyaret etti.

Kadın polisler, Diyarbakır'da ilk kez onun emriyle trafiği yönetti. İki küçük otomobil alan Ali Gaffar Okkan, mavi beyaz renklere boyattığı otomobillerde 2'şer kadın polis görevlendirdi. Bir otomobil kayıp çocukları toplayıp ailelerine teslim etti, diğeri ise yürümekte zorlanan yaşlıları gidecekleri yerlere ulaştırdı.

Sokakta çalıştırılan çocukların sorunlarıyla da yakından ilgilenen Okkan, ailelerine destek vererek onların eğitimlerini sürdürmesini sağladı.

Gençleri terör örgütlerinden ve uyuşturucu şebekelerinden uzak tutmak için spora yönlendiren Okkan, amatör spor kulüplerine de malzeme yardımı yaptı.

ALİ GAFFAR OKKAN'IN İSMİ YAŞIYOR

Ali Gaffar ismi Türkiye'nin çeşitli yerlerindeki polis meslek yüksekokulu, sokak, cadde ve salonlarda yaşatılırken Diyarbakırlılar da gönüllerinde iz bırakan, sevgiyle yad ettikleri şehidine duyduğu sevgi ile çocuklarına onun ismi verdi. Kentte 'Ali Gaffar' ismini taşıyan 142 çocuktan bazıları, Okkan'ı her yıl ölüm yıl dönümünde Sakarya'daki mezarı başında anıyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Uğur Mumcu kimdir? Ne zaman, kim tarafından öldürüldü? İşte hayat hikayesi
Mehmet Ali Birand kimdir, aslen nereli, kaç yaşında ve ne zaman öldü, ölüm nedeni neydi?
Ahmet Taner Kışlalı kimdir? Ne zaman öldü, kaç yaşındaydı? İşte biyografisi

Karar Biyografi Haberleri