Ahmet İnsel: Erdoğan 2000'li yılların rantını yaşıyor | Hal ve Gidiş

Hal ve Gidiş, şimdi KARAR TV'de. Ali Bayramoğlu'nun programına bu hafta Yazar Ahmet İnsel konuk oldu. İnsel, Otoriter Nasyonal Kapitalist rejiminin tanımını yaptı ve bu rejimle ülkeyi yöneten liderlere Erdoğan'ı da ekleyerek şöyle konuştu: Erdoğan ideolojik saplantıları yüzünden ülkede kapitalizmi engelliyor. Erdoğan, 2000'li yılların rantını yaşıyor.

Ali Bayramoğlu, KARAR TV'nin ilgiyle takip edilen programı 'Hal ve Gidiş'te konukları ile önemli konuları masaya yatırıyor. Bayramoğlu, Hal ve Gidiş'te bu hafta Ahmet İnsel ile birlikte 'Nasyonel Kapitalizm' konusunu ele aldı.

NASYONAL KAPİTALİZM NEDİR?

Aynı isimli kitabından yola çıkarak İnsel, Nasyonal Kapitalizmin tanımı yaptı:

"Otoriter Nasyonel Kapitalizm kavramının arkasındaki, iktisadi- kültürel- siyasal deneyimleri ortaya çıkarmaya çalışan bir kitap. Popülizm tartışmalarının devamında yer alan bir çalışma. Nasyonal Kapitalizmin dinamiğinde yükselen bir sol mücadeleye karşı baraj oluşturmak, onun alanından kendine bir oy, seçmen ve destek devşirmek amacı yok. Nasyonal kapitalizm, iktisat politikaları tarzında bakıldığında ve karşısında çıktığı oluşum dikkate alındığında sosyalizm değil, 'liberal demokrasi' olarak tanımlanır. Liberal demokraside otoriter kapitalist yöneticiler, hınç birikmesini dile getirerek hınca sahip çıkıyorlar. Erdoğan, 'hıncınızı koruyun, sahip çıkın' diyor."

Otoriter Nasyonal Kapitalizm'in 'ulusal kimliği' kaynak olarak kullandığını dile getiren İnsel, bu anlayışın uluslararası anlaşmaları kabul etmediğini ve Otoriter Nasyonal Kapitalist liderlerin, toplum içinde kültür savaşı yürüttüklerini dile getirdi.

İnsel, Nasyonel Kapitalizmin üç ayağı olduğunu söyledi:

"Nasyonal kapitalizmin üç grubu var. Birincisi Çin'in oluşturduğudur. İkincisi, rant dağıtımına dayalı Otoriter Nasyonal Kapitalizmdir. Rusya buna benziyor. Üçüncüsü, üretici ekonomiyi geliştirmek zorunda olan Otoriter Nasyonal Kapitalizm. Buna da Türkiye örnektir."

NEO PATRİMONYALİZM NEDİR?

"Kamu alanı ile özel alanın esnek olmasıdır. Neo Patrimonyalizm, kamu yararı adına yürütülen politikaları, iktidar adına da kullanabilir. Bunun içinde yolsuzluk vardır. Türkiye'de bunun örneklerinden birisidir."

"SEÇİMLER, LİDERLERİN ONAYLANDIĞI SEÇİMLERE DÖNÜŞTÜ"

'Yolsuzluk' yapan yönetimler içine Türkiye'deki iktidarı da yerleştiren İnsel, seçim konusu üzerinden Erdoğan'ı şöyle eleştirdi:

"Erdoğan'ın iktidara rejimin kurallarına tamamen uyarak iktidara geldi.. Ama daha sonra iktidarda kaldıkça, bu seçimler bir sınama- deneme seçimleri olmaktan yavaş yavaş çıkarak, bir liderin onaylandığı seçimlere dönüştü. Önümüzdeki seçimlerde, seçmenlerin seçim yaparken akıllarında kendilerine yanıtını verecekleri en önemli soru, Tayyip Erdoğan'a 'evet mi hayır mı' diyecekleri olacak."

İnsel, Erdoğan'ın kendi ideolojik saplantıları yüzünden, ülkede kapitalizmi engellediğinin ve 2000'li yılların rantını yaşadığının da altını çizdi.

Yorum Yap
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Karar Tv Haberleri