Üstüne para veren var

Cumhurbaşkanı, bir haftada ikinci kez Avrupa’da Kovid aşısının ücretli olduğu iddiasını dile getirdi. Alman medyası “Erdoğan, Berlin’de şaşkınlığa neden oldu” diye yazdı. Yurt dışında yaşayan Türkler “Bir kuruş ödemedik” paylaşımı yaptı. Dünyada yürütülen teşvik kampanyaları ise dikkat çekti: ABD, Yunanistan ve Sırbistan aşı olan vatandaşına para ödüyor.

Erdoğan Kovid aşısı için “İngiltere’de 100 Sterlin alınıyor” açıklamasının ardından bu kez ülke ismi vermedi. Avrupa’nın en gelişmiş ülkelerinin vatandaşından ödeme talep ettiğini ileri sürdü. CHP’li Özel “Dünyanın gözünün önünde koskoca bir yalan atıyor. Hem de bunu kaçtır tekrarlıyor” tepkisini gösterdi. Alman Frankfurter Rundschau gazetesi de “Erdoğan‘dan yanlış açıklama” başlıklı haberinde, Cumhurbaşkanı’nın sözlerinin Berlin’de şaşkınlığa neden olduğunu yazdı.

ENDONEZYA TAVUK VERİYOR, RUSYA ARAÇ ÇEKİLİŞİ YAPIYOR

Yurt dışında yaşayan çok sayıda Türk, sosyal medya paylaşımlarında aşı için ödeme yapmadıklarını belirtti. Tek istisnanın Çekya olduğu, burada da sosyal güvenlik sistemine dahil olmayanlardan para alındığı öğrenildi. Erdoğan’ın sözlerinin ardından teşvik kampanyaları gündeme geldi. Buna göre; ABD, Yunanistan ve Sırbistan aşılama hızını artırmak için vatandaşına para ödüyor. Rusya’da araba, Tayland’da inek, Hong Kong’da daire çekilişi yapılıyor. Endonezya’da ise tavuk veriliyor.

AŞIYA PARA ALAN YOK ÖDEME YAPAN ÇOK

Erdoğan, Avrupa’da Kovid-19 aşısının ücretli olarak yapıldığı iddiasını bir hafta içinde iki kez dile getirdi. Cumhurbaşkanı’nın açıklaması şaşkınlık yarattı. Erdoğan’ın sözlerinin aksine ABD, Yunanistan ve Sırbistan aşı olanlara para ödüyor. Birçok ülke de ilginç teşvik programlarıyla yaygın aşılamayı hızlandırmayı amaçlıyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 26 Haziran’da Hatay’daki konuşmasında İngiltere’de koronavirüs aşısının ücretli olduğunu ileri sürmüştü. Erdoğan, Kovid-19 aşısı yapılması karşılığında 100 sterlin ücret alındığını ifade etmişti. “İngiltere’de 100 Sterlin gibi rakamla ücret alınıyor. Bizde böyle bir şey yok” diyen Erdoğan önceki gün de Sakarya’da bu iddiasını yineledi. Erdoğan, gelişmiş ülkelerin pandemi karşısında çaresiz kaldığını, Türkiye’nin ise sağlıktan gıda ve kamu güvenliğine kadar her alanda en ileriye gittiğini savundu. Erdoğan “Bugün Avrupa’nın en gelişmiş ülkeleri dahi aşıları ücretle yapıyorlar. 50 sterlin, 100 avro. Biz halkımızdan tek kuruş almadık. Bize nasihat ettiler, ‘Ya böyle de olmaz, belli bir bedel alın’ dediler. Hayır. Biz kim için varız. Halkımız için varız. Bütün vergiler nereden alınıyor, halkımızdan. Geri dönüşü nereye olacak, halkımıza” ifadelerini kullandı. Erdoğan’ın ücretli aşı iddiasındaki ısrarı şaşkınlık yarattı. CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel “Kendisi ve partisi ile ilgili tüm ciddi iddialar için yalan diyerek, siyasi rakiplerini yalancılıkla suçlayan Erdoğan, bütün dünyanın gözünün önünde koskoca bir yalan atıyor. Hem de bunu kaçtır tekrarlıyor” tepkisini gösterdi.

Erdoğan’ın, ücretli aşı sözleri Alman medyasında da yer aldı. Frankfurter Rundschau gazetesi “Erdoğan‘dan yanlış açıklama” başlıklı haberinde, Cumhurbaşkanı’nın Almanya’nın aşıyı ücretli yaptığı şeklindeki sözlerinin Berlin’de şaşkınlığa neden olduğunu yazdı. Haberde, söz konusu sözlerin sosyal medyada da tepkiye neden olduğu belirtildi. Der Westen adlı gazeteyse Erdoğan’ın, “doğru olmayan açıklamalarla halkını yanıltan bilgiler verdiğini” belirtti. Erdoğan’ın ifadelerinin aksine Avrupa’da ve dünyada aşı için ücret talep edeni bir ülke bulunmuyor. Almanya, İngiltere, Fransa, İspanya, Danimarka, İtalya, İsviçre, İsveç, Belçika ve Yunanistan’ın da dahil olduğu çok sayıda ülke vatandaşlarından aşı için ödeme talep etmiyor. Yaygın aşılamadaki hızı artırmak ve tereddüt edenler için çeşitli teşvik kampanyaları uygulanıyor. Devletlerin yanı sıra bir önce normal hayata dönüş yapmak isteyen şirketler de benzer kampanyalar yürütüyor.

Yunanistan’da 18-25 yaş aralığındaki gençleri teşvik için kişi başı 150 euro, İsrail ve ABD’nin New Jersey eyaletinde ücretsiz içki, Batı Virginia’da da 16-35 yaş arasına 100 dolar veriliyor. Instacart şirketi ise aşılanan işçilere 25 dolar ek ücret sağlıyor. BAE’deki bir restoran zinciri doz başına yüzde 10 indirim yapıyor. Sırbistan’da aşı olana devlet tarafından 25 euro ödeniyor. Rusya’nın Habarovsk bölgesinde Paskalya arifesinde aşılanan 60 yaş üstüne 10 yumurta verileceği duyuruldu. Ardından Moskova’da araba çekilişi yapılmasına karar verildi. Endonezya’da ise aşı olan yaşlılar canlı tavukla ödüllendiriliyor. Tayland’da da aşı olanlar ücretsiz olarak inek kazanmak için çekilişe girme hakkı elde ediyor.

Hollanda’da aşı merkezlerinde ringa balığı ikram ediliyor. Hong Kong’da ise hükümet aşı olanların katıldığı piyango ve çekiliş gibi girişimleri destekliyor. Bazı iş verenler, aşı olan çalışanlarına ücretli izin, çekilişle 1.4 milyon dolarlık daire, alışveriş çekleri, spor salonu paketleri ve uçak bileti hediye etti. ABD’nin en büyük eczane zinciri CVS 10 Temmuz’a kadar kendi kuruluşlarında aşı olan ya da olmayı planlayanlara binden fazla ödül verecek. Ödüller arasında para, yolcu gemisi seyahati ve çeşitli tatil seçenekleri yer alıyor. United Airlines da çekilişle bedava uçuş kampanyası başlattı. Perakende mağazası Target’ta müşteriler aşı olmaları halinde mağazadaki herhangi bir alışverişte 5 dolar indirim kazanırken, Albertsonsis marketlerinde aşı olan kişilere yüzde 10 gıda indirimi sunuluyor.

Yorum Yap
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Yorumlar (16)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

İlgili Haberler

TTB açıkladı: Nüfusun yüzde 18.5’ine iki doz aşı yapıldı
Erdoğan'ın 'Avrupa'da aşılar ücretli' açıklaması Alman basınında yankılandı

Koronavirüs Haberleri