34 ülkenin sanat yayını şimdi bir ‘Türk’ uzakta

Türk sanatçı Deniz Beşer’in hayata geçirdiği çevrimiçi sanat kitabı fuarı ‘Fanzineist Vienna Art Book & Zine Fair’ 29 Temmuz-26 Ağustos tarihlerinde bütün dünyada sanatseverlerle buluşacak. KARAR’a konuşan Beşer, fuarda 34 ülkeden 115’ten fazla yayınevinin yer alacağını belirterek “Salgın sürecinde benzer tarzda birçok sanat kitabı organizasyonu yapıldı dijital olarak ama dünyada üç boyutlu ortamda sanal sergisi olan ilk sanat kitabı fuarı Fanzineist” dedi.

Saliha Sultan

Üç boyutlu sanal sergilere yer veren dünyanın ilk çevrimiçi sanat kitabı fuarı ‘Fanzineist Vienna Art Book & Zine Fair’ sanatseverlerle buluşmaya hazırlanıyor. Çalışmalarını Viyana ve İstanbul ekseninde yürüten sanatçı Deniz Beşer’in hayata geçirdiği fuar, 34 ülkeden 115’ten fazla bağımsız yayıncının katılımının yanı sıra, 5 adet 3 boyutlu sergiye ev sahipliği yapacak.

Fuarda 3 boyutlu sergilere yer vererek hem Türkiye’de hem dünyada bir ilke imza atan Beşer aynı zamanda salgın sürecinde İstanbul’da düzenlediği ve büyük ilgi gören Açık Stüdyo Günleri’nin de mimarı. Bugünlerde fuar hazırlıkları için Avusturya’da bulunan Beşer ile KARAR okurları için görüştüm.

Sanatçı Beşer görüşmemizde, Fanzineist Fuarı’nın ilkini 2016-2017 yıllarında İstanbul’da kendi imkanlarıyla düzenlediğini, yalnız Kadıköy Belediyesi’nden ise mekan desteği aldığını aktardı.

Fuarın 2019’da ise Viyana’da fiziki olarak gerçekleştiğini kaydeden Beşer, “Avusturya Başbakanlığı ve Viyana Belediyesi fiziki olarak düzenlediğimiz Fanzieneist Fuarı’na önemli bir destek vermişti. Şimdi 4’ncüsüne hazırlanıyoruz. Fuar bu yıl sınırları ve mekanları ortadan kaldıran bir organizasyon olarak gerçekleşecek, dünyanın her yerinden herkes takip edebilecek” dedi. Sanatçı “Peki böyle büyük bir organizasyonun teknik alt yapısını, maddi kaynağını nasıl sağlıyorsunuz?” soruma ise şu cevabı verdi: “Altyapı konusuna, fuara tüm dahil olan sanatçılar ve yayıncılar sembolik bir meblağla katıldı, bu sayede web mastera ve grafik tasarımcılara ödemeler yapabildik. Brezilya, Slovakya, Avusturya, Çek Cumhuriyeti, Türkiye gibi birçok farklı ülkeden insanların yer aldığı bir ekibimiz var. Herkes bulunduğu yerden bu çevrimiçi organizasyona katkı sağlayacak.”

ÜÇ BOYUTLU SERGİLER BİR İLK

Sanatçı beşer, fuarı dijitale taşıma fikrine dair ise şunları söylüyor: “Pandeminin her şeyi dönüştürdüğü bu dönemde biz de Fanzineist’i bu formata uygun hale getirmeye çalıştık. Çünkü insanlar artık uzaktan çalışma yöntemleri ile harika işler çıkarabiliyor.” Beşer, fuarın Seattle, New York, Brooklyn gibi şehirlerde düzenlenen sanat kitabı organizasyonlardan farkının altını ise şu cümlelerle çiziyor: “Salgın sürecinde benzer tarzda birçok sanat kitabı organizasyonu yapıldı dijital olarak ama üç boyutlu ortamda sanal sergisi olan ilk sanat kitabı fuarı Fanzineist şu an dünyada. Bu üç boyutlu sergilere girdiğinizde sanal bir ortama giriyor, klavyedeki tuşlarla salonda dilediğiniz gibi hareket ediyor, işlere dokunup detaylı bilgileri alabiliyorsunuz. Bu açıdan farklı bir fuar. Ayrıca yan etkinliklerimizle de fark koyuyoruz. Litvanya, Yolonya, Amerika, Türkiye gibi ülkelerden sanatçıların konserleri yani 20’den fazla paralel etkinlik olacak. Ayrıca bu formatta daha önce 1 ay süren bir fuar daha olmamıştı. Bu anlamda da 1 aylık süresi ile dünyada bir ilk.” Beşer, son olarak fuarın 2016’dan beri kullanılan ‘fanzineist.com’ sitesinde hazırlıkların son sürat sürdüğünü, 26 Temmuz’dan itibaren yenilenmiş bir şekilde aktif hale gelerek sanatseverlerin karşısına çıkacağını sözlerine ekliyor. Yaz günlerinde dünya sanatını takip etmek isteyenler, 26 Ağustos’a kadar devam edecek fuarı ‘fanzineist.com’dan takip edebilir.

BİR AYLIK DÜNYA SANAT TURU

Küçük ve bağımsız yayıncıları bir araya getiren Fanzineist Vienna’da bir ay boyunca 600’ü aşkın yayın ‘fanzineist.com’ adresinde oluşturulan çevrimiçi galeride 26 Temmuz’dan itibaren 3 boyutlu olarak görülebilecek. Yayınlar istenirse doğrudan satın alınabilecek.

Fuarda Türkiye’den Heyt be! Fanzin, Aşikar, Formless gibi yayınlar katılacak. Fuar boyunca atölye çalışmalarından söyleşilere, konserden video yayınlarına birçok paralel etkinlik gerçekleşecek. Etkinliklerde yurt dışından Mollie Underwood ve Holly Meadows-Smith’in (Irrelevant Press) fanzin atölyesi, Draw Down Books, Paula Minelgaite, Caterina Ragg & Adriana Monsalve (Homie House Press), Frida Hammar, Shy Bairns, Christian Reister ve Alexander Chernavskiy gibi çeşitli sanatçıların ve uluslararası yayıncıların konuşmaları yer alacak.

Bunun dışında video sunumlarıyla DUES, Nikolaos Kachrimanis, Maya Strobbe (Ramsdam Books) ve Irma Boom yer alıyor. Ayrıca müzik performanslarıyla Reptilians From Andromeda, Ivan Usen, Allen Hulsey, Monika Bulanda feat. ve Can Ömer Uygan izleyicilerle buluşacak. Ücretsiz erişilebilecek fuar ayrıca Youtube, Instagram ve Zoom gibi farklı platformlardan da takip edilebilecek.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

Kültür Sanat Haberleri