4 yeni kitap raflarda

Yazar Mehmet A. Akıncı’nın ‘Mistisizm ve Mistik Şiir’ kitabı Ötüken Neşriyat tarafından okura sunuldu. Ali Özuyar’ın ‘Sessiz Dönem Türk Sinema Tarihi’nin ikinci cildi Yapı Kredi Yayınları etiketiyle raflarda. VakıfBank Kültür Yayınları’nın ‘Osmanlı ve Macarlar’ kitabını okura sundu. Sema Soykan'ın ‘Öteki Şeylerin Tarihi’ kitabı raflarda.

SALİHA SULTAN

TÜRK ŞİİRİNDEKİ MİSTİK EĞİLİMLERE KAPSAMLI BİR İNCELEME

Edebiyat araştırmacısı, yazar Mehmet A. Akıncı’nın 1980 sonrası Türk şiirinde mistik eğilimleri masaya yatırdığı ‘Mistisizm ve Mistik Şiir’ kitabı Ötüken Neşriyat tarafından okura sunuldu. Akıncı, 1980 sonrası Türk şiirinde beş farklı başlıktaki mistik eğilimleri incelediği çalışmasında rasyonalist-pozitivist kültür devriminin gölgesinde şiirin bazen derinden ve dolaylı, bazen de açıkça ve gür bir sesle insani varoluşa sağlam bir zihinsel katkı sunduğunu ortaya koyuyor. Yazar, mistik şiiri çalışmada ele aldığı şekliyle, lirizmden kopmadan ve felsefi düşünceyle koşut bir biçimde hem bireylere hem topluma ‘söz’ün eskimeyeceğini de göstermeyi amaçlıyor.

MERAKLISINA BEYAZPERDENİN AYNASINDAN ERKEN CUMHURİYET

Daha önce Türk sinemasının Osmanlı’daki yolculuğunun izini süren Ali Özuyar’ın ‘Sessiz Dönem Türk Sinema Tarihi’nin ikinci cildi Yapı Kredi Yayınları etiketiyle raflarda. Özuyar, hikâyeyi kaldığı yerden devam ettiriyor. Türk sinemasının 1923-1931 yılları arasındaki durumu, dönemin siyasi, sosyal ve ekonomik koşulları bağlamında, adli vakalara varıncaya kadar ayrıntılı bir şekilde anlatarak sessiz dönem Türk sinema tarihi tamamlanıyor. Kitapta, 1927 yılının sonlarına doğru sinema tarihinde adeta teknik ve estetik bir devrime yol açan sesli sinemanın Türkiye’deki hikâyesine de değiniliyor. Son bölümde ise bazıları ilk kez Latin harfleriyle yayımlanan, dönemin önde gelen isimleriyle yapılan röportajlar bekliyor okuru. Ali Özuyar gerek bilgiler, anılar ve mülakatlarla gerek görsellerle bir dönemin panoramasını verirken çiçeği burnunda Cumhuriyet’in kültürüne de ayna tutuyor.

TÜRK-MACAR İLİŞKİLERİNİN SİYASİ VE KÜLTÜREL AĞLARI

VakıfBank Kültür Yayınları’nın okura sunduğu ‘Osmanlı ve Macarlar’ Macarca, Türkçe ve Almanca kaynaklardan yola çıkılarak hazırlanan, iki milletin geçmişi hakkında diplomatik, askeri, sosyal ve kültürel bağları inceleyen titiz bir çalışma olarak öne çıkıyor. Eser, Macaristan’daki Szeged Üniversitesi’nde Ortaçağ ve Erken Yeni Çağ Macar Tarihi Bölümü ve Altayistik Bölümü bölüm başkanı olan tarih profesörü Sándor Papp tarafından Türkçe kaleme alındı. Kitap, Türk-Macar tarihindeki diplomatik, askeri, sosyal, kültürel ağları ve bunların etki ve sonuçlarını inceliyor. 13 bölümden oluşan eser, okurlara yeni bir bakış açısı kazandırıyor.

TARİH, KÜLTÜR VE ETİMOLOJİYE DAİR BİR KAHVE SOHBETİ

‘Adsız Roman: 1864 Çerkes Sürgünü gibi kitaplarıyla tanıdığımız, aşk kurgusu ile zengin tarihi bilgileri harmanlamasıyla dikkatleri çeken Sema Soykan, uzun yıllara yayılan titiz araştırmalarıyla biriktirdiği bilgileri bu kez ‘Öteki Şeylerin Tarihi’ kitabında sohbet tadında kaleme aldı. Alfa Yayınları’nca okura sunulan kitap, dilimizde, kültürümüzde, alışkanlıklarımızda, yanlış bildiklerimizde, unuttuklarımız ve unutturulanlarda yaşayan; geçmişin izlerini takip ederken nedenleri ve nasılları sorgulayan, şaşırtırken meraklandıran, bilgi sevenler için hazırlanmış sıra dışı bir kitap. Soykan kitabında, kültürel ortaklığımızı sağlayan atasözleri ve deyimlerin çıkış noktalarına mercek tutarken, ilginç tarihi olayların ve de anlam kaybına uğrayan kelimelerin serüvenlerini de öykü tadında sunuyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

Kültür Sanat Haberleri