4 yeni kitap raflarda

Ayşe Kulin'in ‘Yarın Yok’ romanı okurlarıyla buluştu. ‘Feminizm, Hayırseverlik ve Vatanseverlik’ kitabı Alfa Yayınları etiketiyle raflarda. Mehmet Hayati Özkaya’nın Türk ve dünya edebiyatının önemli şahsiyetlerinin mektupları üzerinden mektup yazmanın önemine dikkat çektiği ‘Bak Postacı Geliyor’ denemeleri Tün Kitap’tan çıktı. VakıfBank Kültür Yayınları, Cumhuriyet’in ilanının 100’ncü yıldönümünde ‘Türkiye’de Milli Bankacılığın Doğuşu 1908-1918’ kitabını okura sundu.

SALİHA SULTAN

AYŞE KULİN’DEN DİSTOPİK ROMAN

Modern Türk edebiyatının usta kalemlerinden Ayşe Kulin, okuyucunun karşısına bu kez bugünümüze dair sorular soran bir roman ile çıktı. İklim krizinden evrensel politik çatışmalara, feminizmden aşka ve ilişkilere uzanan bir olay akışında ufuk açıcı bir öykü anlatan Kulin, Everest Yayınları’ndan çıkan ‘Yarın Yok’ romanında okurunu bambaşka bir zamana götürecek.Her zamanki ustalıklı ve sürükleyici üslubuyla, bir distopyanın kapısını aralayan Kulin, okurlarını bu kez yüzlerce yıl sonraki toplumun bilim insanlarından genç bir kadın olan Mira ile tanıştırıyor. Roman bugün insanlığın hafife aldığı sorunların olası sonuçlarına işaret ederken, aynı zamanda kıymeti bilinmeyen zenginliklerin altını çizerek, umudu asla bırakmamaya davet ediyor.

OSMANLI KADINLARININ ÖRGÜTLÜ HAK MÜCADELESİ

Osmanlı kadınlarının hak mücadelesini irdeleyen ‘Feminizm, Hayırseverlik ve Vatanseverlik’ kitabı Alfa Yayınları etiketiyle raflarda. Nicole van Os’un, ayrıntılı arşiv çalışmaları ve teorik zenginliğiyle oluşturduğu kitap feminizm, hayırseverlik ve vatanseverlik, Osmanlı döneminin kadın örgütlenmelerine geniş bir yelpazeden yaklaşıyor. Kitabın başlığında geçen üç kavramı da alt başlıklarla inceleyen van Os, sağlık, imalat, eğitim, yardım dernekleri, tarım, sanayi gibi pek çok alanda, Osmanlılı kadınların hangi motivasyonlarla örgütlendiğini ve sisteme karşı taleplerini araştırarak, farklı kurumsal çerçevelerden, farklı motivasyonlarla oluşan hak mücadelesini masaya yatırıyor.

BU KİTABI OKUYANLAR MEKTUP YAZMAYA HEVESLENECEK

‘PK 546’ kitabında idealist bir neslin hikayesini anlatan yazar Mehmet Hayati Özkaya’nın Türk ve dünya edebiyatının önemli şahsiyetlerinin mektupları üzerinden mektup yazmanın önemine dikkat çektiği ‘Bak Postacı Geliyor’ denemeleri Tün Kitap’tan çıktı. Yazar, edebi ve kültürel anlamda kendini geliştirmek isteyenlere de yol gösteren denemeleri için kitabının arka kapak yazısında şu ifadeleri kullanıyor: “Bir küçük soluk alma, bir rahatlama yolu olarak da bakabilirsiniz mektup yazmaya. Mektubu yazan rahatlar da kapısının önünde bir postacı -kurye mi demem gerekiyordu?- gören rahatlamaz mı? Elbette, o da bundan nasibini alır. Sadece o mu, belki de siz, biz ya da hepimiz nasipleriniz bir şeylerden diyerek yazmaya başladığım bu yazıda payımıza düşenleri almak ve dağıtmak için ‘Bak Postacı Geliyor’ serlevhasıyla bir yolcuğa çıkıyorum.”

TÜRKİYE’NİN İKTİSAT TARİHİNE DERİNLİKLİ BİR BAKIŞ

VakıfBank Kültür Yayınları, Cumhuriyet’in ilanının 100’ncü yıldönümünde ‘Türkiye’de Milli Bankacılığın Doğuşu 1908-1918’ kitabını okura sundu. Yakın dönem iktisat tarihine ışık tutan kitap, basın ve iktisat tarihi ile uluslararası ilişkiler alanlarında çalışmalarını sürdüren Ayşegül Can tarafından hazırlandı. ‘Tarihsel Arka Plan’ ve ‘Osmanlı Devleti’nde Milli Bankacılık Faaliyetleri’ adı altında iki bölümden oluşan kitapta, ‘Tanzimat’tan İkinci Meşrutiyet’e Osmanlı Devleti’nde Yaşanan Ekonomik Gelişmeler ve İlk Bankacılık Faaliyetleri’, ‘Milli Bankacılığa Giden Süreçte İkinci Meşrutiyet Döneminde Uygulanan İktisat Politikaları’ gibi başlıkları yer alıyor. Kitapta, Türkiye İş Bankası’na devredilen Osmanlı İtibar-ı Milli Bankası’nın kurumsal öncülüğünde, yaklaşık on yıllık bir dönemde başta İstanbul olmak üzere Anadolu, Rumeli ve Arap vilayetlerinde, tarım ve sanayi kredileri veren tarihin tozlu sayfaları arasında kalan onlarca banka da yeniden gün yüzüne çıkarılıyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

Kültür Sanat Haberleri