Amerikalı siyaset bilimcinin 12 dile çevrilen kitabı Türkçede

VakıfBank Kültür Yayınları, Amerikalı siyaset bilimi profesörü Patrick J. Deneen’in dünyada 12 dile çevrilen ‘Liberalizm Neden Çöktü’ kitabını Türkçeye aktardı. Deneen, kitabında 20’nci yüzyılın en uzun soluklu ideolojisinin vadettiklerini nasıl yerine getiremediğini ve liberalizmi çöküşe taşıyan dinamikleri okurla paylaşıyor.

VakıfBank Kültür Yayınları’nın okurla buluşturduğu ‘Liberalizm Neden Çöktü’, günümüzde liberalizmle ilgili akademik, siyasi ve popüler söylemde görülen rahatsızlıkları yedi bölümde anlatıyor. Amerikalı siyaset bilimi profesörü olan Patrick J. Deneen kaleme aldığı eserinde, liberalizmin başından beri bireysel özgürlüğü yanlış bir şekilde yüceltmesi sebebiyle reformdan geçirilmesi yerine artık emekli edilmesi gerektiğini ve aradan geçen zamanın bu yanlışlığı daha da belirgin hale getirdiğini savunuyor. İsmail Hakkı Yıldız’ın çevirisiyle yayımlanan kitap, Batı felsefesinin ilk filozofu ve Atina Akademisi’nin kurucusu olan Platon’un, ideal toplum düzeninin ve adaletli bir devletin nasıl olması gerektiğini anlattığı ‘Devlet’ eseri kadar eski bir tarz olan ve kökeni o tarza dayanan klasik ‘rejimin mantığı’nın araştırılmasını esas alıyor.

Sadece iki yıl içinde Almanca, Arapça, Japonca, Macarca gibi on iki dile çevrilen kitap, liberalizmin görünürdeki başarılarından büyük ölçüde mutlu olan liberal rejim mensuplarının fark edemediği, liberalizmin iflas etmesinin iç nedenlerine odaklanıyor.

LİBERALİZMİN İFLASININ İÇ NEDENLERİ İRDELENİYOR

Kitap, liberalizmin görünürdeki başarılarından büyük ölçüde mutlu olan liberal rejim mensuplarının fark edemediği, liberalizmin iflas etmesinin iç nedenlerine odaklanıyor. Yedi bölümden oluşan kitapta, “Sürdürülemez Liberalizm”, “Bireycilikle Devletçiliği Birleştirmek”, “Bir Antikültür Olarak Liberalizm”, “Teknoloji ve Özgürlüğün Yitirilişi”, “Liberal Sanatlara Karşı Liberalizm”, “Yeni Aristokrasi”, “Yurttaşlığın İtibarsızlaşması” başlıkları yer alıyor. “Liberalizm Neden Çöktü” okurlara yalnızca düşüncelerini değil, siyasetle ve siyasi düzenle ilgili en sıkı sıkıya bağlı olunan varsayımları sorgulatmayı amaçlıyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Yılın vefâsı Ötüken’den Özturanlı’nın hikâyeleri

Kültür Sanat Haberleri