DEVA Partisi 'Kanun Hükmü' belgeseli sansürünü meclise taşıdı

DEVA Partisi İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu "Kanun Hükmü" belgeselinin bu yıl 60’ıncısı düzenlenecek Antalya Altın Portakal Film Festivali’ndeki seçkiden çıkarılmasını meclis gündemine taşıdı. Geçmişte de idari makamlar tarafından “Kanun Hükmü” belgeseline benzer şekilde müdahale edildiğini söyleyen Yeneroğlu, konu hakkında Bakan Mehmet Nuri Ersoy’a, "Kanun Hükmü belgeselinin Ulusal Yarışma Seçkisi’nden çıkartılmasına ilişkin herhangi bir talepte bulundunuz mu" diye sordu.

“Kanun Hükmü” belgeseli, bu yıl 60’ıncısı düzenlenecek Antalya Altın Portakal Film Festivali’ndeki seçkiden çıkarıldı. Belgesel, Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile görevinden alınan doktor Yasemin Demirci ve öğretmen Engin Karataş’ın mücadelesini anlatıyor. DEVA Partisi İstanbul Milletvekili ve Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Yeneroğlu konuyu Meclis gündemine taşıdı.

'GEÇMİŞTE DE ÇEKİMLER ÖNLENMEYE ÇALIŞILDI'

Yeneroğlu, geçmişte de idari makamlar tarafından “Kanun Hükmü” belgeseline benzer şekilde müdahale edilerek belgeselin çekimlerinin önlenmeye çalışıldığını, yapılan bireysel başvuru üzerine Anayasa Mahkemesi’nin ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine ilişkin kararıyla bu yasaklamanın önüne geçildiğini hatırlattı.

'KAYYUM TEHDİDİYLE BAKAN TARAFINDAN 6 KEZ ARANDI İDDİASI'

Kamuoyuna yansıyan bilgilerde, belgeselin film festivalinden çıkarılmasını bizzat Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından talep edildiğinin ve Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek’in kayyum tehdidiyle Bakan tarafından 6 kez arandığının ve belgeselin seçkiden çıkartılmasının talep edildiğinin iddia edildiğini belirten Yeneroğlu, konu hakkında Bakan Mehmet Nuri Ersoy’a şu soruları yöneltti:

‘Bakanlığınızca kayyum atanması ya da başka bir sebeple belgeselin seçkiden çıkarılması için baskı kuruldu mu?’

1. Bakanlığınızca Belediye Başkanı Muhittin Böcek de dahil yetkili herhangi bir kişiden “Kanun Hükmü” belgeselinin Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin Ulusal Yarışma Seçkisi’nden çıkartılmasına ilişkin herhangi bir talepte bulunulmuş mudur? Bu taleple birlikte kayyum atanması ya da başka bir sebeple ilgili kişiler üzerinde baskı kurulmuş mudur?

2. İddia edildiği şekilde belgeselin seçkiden çıkarılmasına ilişkin bir talepte bulunduysanız, buna ilişkin hukuki gerekçeniz nedir?

3. “Kanun Hükmü” belgeseli hakkında Anayasa Mahkemesi’nin hak ihlaline hükmettiği karar yok sayılarak belgeselin seçkiden çıkarılmasını ifade ve sanat özgürlüğü ile bağdaştırıyor musunuz?

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

Kültür Sanat Haberleri