Gökyüzünün efsanesi sahaya geri döndü

Sinema salonlarında 7’si yerli 11 film vizyonda. Hollywood’un kült yapımlarından, Altın Küreli oyuncu Tom Cruise’un 23 yaşında bütün dünyada ünlenmesini sağlayan ‘Top Gun’ 36 yıl sonra ‘Maverick’ ile beyazperdeye geri döndü. Efsane pilotu 59 yaşında yeniden canlandıran Cruise’a Val Kilmer’in de eşlik ettiği 152 milyon dolar bütçeli yapımın gişede rekor üstüne rekor kırması bekleniyor.

Geçen yıl yaşama veda eden duayen tiyatrocu Rasim Öztekin’in rol aldığı son film ‘Dijtal Esaret’ de ustayı özleyenler için vizyonda.

SALİHA SULTAN

Sinema salonlarında bugün 7’si yerli, 11 film vizyona giriyor. Vizyon takviminde Hollywood’un kült yapımlarından, Altın Küreli oyuncu Tom Cruise’un bütün dünyada ünlenmesini sağlayan Top Gun’un 36 yıl sonra gelen ikinci filmi ‘Maverick’ öne çıkıyor. İlk bölümünün yayınlandığı 1986’da bütün dünyayı etkileyen, pilotluk kurslarında yığılmalara neden olan, dönemin gençliğinin gözlük seçimlerini bile belirleyen yapımın gişede rekor kırması bekleniyor. Cruise’un efsanevi pilot Pete ‘Maverick’ Mitchell’e yeniden hayat verdiği yapımın yönetmenliğini bu kez ABD’li yapımcı Joseph Kosinski üstleniyor. Film, kurallara boyun eğmeyen asi ruhlu pilot Mitchell’in yıllar sonra hava kuvvetlerindeki okula özel bir takım yetiştirmek üzere geri dönüşü sonrası yaşananları beyaz perdeye taşıyor. 152 milyon dolar bütçeli filmde Cruise’a ilk filmde de rol alan Val Kilmer’in yanı sıra Jennifer Connelly, Ed Harris ve Jon Hamm gibi oyuncular eşlik ediyor. Film ekibinin 800 saatten uzun bir süre çekim yaptığı film, efektler ve savaş uçakları sahneleri izleyicileri sinema salonundan gökyüzüne taşıyor.

UZAKLARDA ARADIĞIMIZ O ‘SÜPER KAHRAMAN’

Sinan Sertel’in yönetmen koltuğunda oturduğu ‘İçimdeki Kahraman’ filmi fantastik dram meraklıları için vizyonda. Yönetmene 2021’de Boğaziçi Film Festivali’nde ‘En İyi Yönetmen’ ödülünü kazandıran filmde Ahmet Melih Yılmaz, Ulvi Kahyaoğlu, Öykü Naz Altay ve Cüneyt Yalaz’ın rol alıyor. Film, çocukluğundan beri hayalini kurduğu süper gücünü ararken tanıştığı ‘gizemli adam’ sayesinde doğu masallarındaki gibi büyük bir yolculuğa çıkan Kahraman’ın başından geçen ironi dolu maceraları konu ediyor. Komediseverler ise vizyonda yönetmen koltuğunda ‘Güzel Günler Göreceğiz’ filmiyle tanınan Emre Kavuk’un oturduğu ‘Dijital Esaret’ filmini tercih edebilir. Başrollerinde geçen yıl yaşama veda eden duayen oyuncu Rasim Öztekin’in yanı sıra Özgün Çoban, Kaan Sevi ve Simay Barlas’ın yer aldığı yapım, çağın güncel sorunlarından biri olan dijitalleşmeye odaklanıyor. Film dijital suçlar işleyen gençlerin cezaevinde yaşadıklarını izleyiciye aktarıyor.

ATATÜRK’ÜN ÖZEL HAYATINI ANLATAN BELGESEL

Belgesel türündeki ‘Payidar: Gazi’nin Büyük Tablosu’ filminin yönetmenliğini de Görkem Uludüz ile Onur Öğden üstlendi. Mustafa Kemal Atatürk’ün özel hayatına, sanatçı kimliğine ve kişiliğine odaklanan yapımda, Atatürk’ün sevdiği şarkılar da yer aldı. Belgeselde, Atatürk’ün yaşayan amcazadesi Selin Söğütlügil, Bedri Baykam ve Müjdat Gezen ile yapılan özel röportajlara yer veriliyor. Yerli korku sevenler ise Gökhan Murat Toktamışoğlu’nun yönetmen koltuğuna oturduğu ‘İkinci Seans: AEEP’, Massimo Manjjed’in ‘Müsfer: Cin Kabilesi’ ve Yılmaz Aydın’ın ‘Pi Sonsuzluk’ filmlerini izleyebilir.

İKİZ YÖNETMENLERDEN GERİLİMLİ BİR DOSTLUK HİKÂYESİ

2021’de Berlin’de En İyi Yönetmen ve FIPRESCI ödüllerini alan ‘Örümcek ve Kız’ filmi de Başka Sinema kapsamında vizyonda. Yenilikçi bir sinema diline sahip yönetmen ikiz kardeşler Ramon ve Silvan Zürcher adlı ikiz kardeşlerin senaryosunu yazıp yönetmenliğini üstlendiği, dram türündeki filmde, Henriette Confurius, Liliane Amuat, Ursina Lardi, Flurin Giger ve Andre Hennicke başrolleri paylaşıyor. Film yollarını ayırmak üzere olan Lisa ve Mara adlı iki ev arkadaşının hikayesini ele alıyor. Ev arkadaşlığı ötesinde bir dostluk bağına sahip ikili arasındaki gerilim, araya Lisa’nın annesinin, bir usta ve çırağının, komşunun, evin sessiz sakini örümceğin girmesiyle kâh artıp kâh azalıyor.

ÇOCUKLAR BU DEDEYİ ÇOK SEVECEK

Sinemada bu hafta çocukları ikisi animasyon üç yapım bekliyor. Meryem Beyza Er’in yönetmenliğini üstlendiği aile filmi ‘Rüzgargülü’, dedelerinin planı ile kendilerini bir oyun şatosundaki gizemli bir oyunun içinde bulan, birbirlerinden uzakta büyümek zorunda kalan kuzenlerin hikayesini beyaz perdeye yansıtıyor. Filmin başrollerinde, Yılmaz Gruda, Murat Akkoyunlu, Hande Katipoğlu, Pelin Candar ve Ebrar Alya Demirbilek yer alıyor. Yönetmen Michaela Pavlatova’nın ‘Benim Güneşli Maad’ım’ ve Ben Stassen ile Benjamin Mousquet’in ‘Hopper ve Çılgın Çetesi: Büyük Macera’ animasyonları ise çocuklara eğitici olduğu kadar eğlenceli dakikalar vadediyor.

Yorum Yap
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Kültür Sanat Haberleri