Nuriye Günaydın Lazca roman yazan ilk kadın yazar oldu

Rize'de yaşamını sürdüren Nuriye Günaydın, Lazca roman yazan ilk kadın olarak tarihe geçti. 61 yaşındaki Günaydın, romanında 'Xaticena' adlı genç bir kızın hayatını konu ediniyor.

Rize’nin Pazar ilçesinde yaşayan Nuriye Günaydın’ın kaleme aldığı Lazca roman "Xaticena" yayımlandı. 61 yaşında, lise mezunu bir yazar olan Günaydın’ın, Pazar’ın bir köyünden İstanbul’a gelin giden Xaticena adlı genç bir kızın hayatını konu edindiği romanı, Lazca edebiyat çalışmalarında bir ilk olma özelliğinde.

Evrensel'de yer alan habere göre; daha önce Lazca şiir ve öykü çalışmaları yayımlanmış olsa da bir kadın tarafından yazılan bir roman olmamıştı. 112 sayfalık roman Lazi Kültür tarafından yayımlandı.

AMAÇ LAZCA OKUR YAZARLIĞI ARTIRMAK

Avrupa Birliği CultureCivic Programı’nın desteklediği "Lazca Edebiyatı Yerinden Kurmak" projesi kapsamında yayına hazırlanan bu kitaptan başka iki hikaye kitabı ve bir de 2022 yılı Lazca edebiyat antolojisi yayımlandı. Ana dili Lazca olan özellikle kadınların Lazca okur yazarlığını arttırmak amacıyla planlan projede pek çok kadın yazarın eserleri ilk kez okuyucuyla buluştu.

Yorum Yap
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Yorumlar (2)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

İlgili Haberler

Efsanevi rock yıldızı David Crosby hayatını kaybetti

Kültür Sanat Haberleri