Parasız yatılı Yusuf’a Frankfurt’tan ‘Altın Elma’

Almanya’da Türk sineması rüzgarı estiren Frankfurt Türk Film Festivali’nin 7 dalda verilen ‘Altın Elma’ ödülleri sahiplerini buldu. Yönetmen Ferit Karahan’ın dünya prömiyerini yaptığı Berlinale’de de ödül alan ‘Okul Tıraşı’ filmi festivalde ‘En İyi Film’ ödülüne layık görüldü. Yaklaşık iki yıla yayılan festival sürecinde büyük başarı elde eden filmin ödül sayısı 30’a yaklaştı. Festivalin bu yılki ‘En İyi Yönetmen’ ödülüne ise ‘Çatlak’ filminin yönetmeni Fikret Reyhan’a verildi.

SALİHA SULTAN

Uluslararası Frankfurt Türk Film Festivali’nin 7 dalda ‘Altın Elma’ ödülleri sahiplerini buldu. Festivalin kapanış ve ödül töreni 2 Temmuz akşamı CineStar sinemasında oyuncu Şencan Güleryüz sunuculuğunda gerçekleşti. Bu yıl 22’ncisi gerçekleştirilen festivalin ‘En İyi Film’ ödülü yönetmen Ferit Karahan’ın ‘Okul Tıraşı’ filmine verildi.

Yönetmen Karahan ödülünü festival başkanı Hüseyin Sıtkı’dan aldı. Ödül konuşmasında sinema dünyasına adım atışını anlatarak başlayan Karahan “Ödüller ve festivaller bizi insanlara ulaştırmanın bir yolu. Bu festival de benim için öyle. Hem Frankfurt için hem de ülkemiz için önemli bu yüzden hepinize teşekkür ediyorum” dedi. Frankfurt’ta bu yıl ‘En İyi Yönetmen’ ödülüne ‘Çatlak’ filminin yönetmeni Fikret Reyhan layık görülürken, ‘En İyi Görüntü Yönetmeni’ ödülüne ‘Sardunya’ filmiyle Orçun Özkılınç’a takdim edildi. ‘En İyi Senaryo’ ödülüne ‘Sen, Ben, Lenin’ filminin senaristleri Tufan Taştan ve Barış Bıçakçı, ‘En İyi Müzik’ ödülüne de ‘Bir Nefes Daha’ filmindeki müzikleriyle Ozan Erdoğan değer görüldü. ‘En İyi Kadın Oyuncu’ ödülü ‘Koridor’ filmindeki performanslarıyla Ayşe Demirel ve Emel Göksu ikilisine verilirken, ‘En İyi Erkek Oyuncu’ ödülü ise ‘Sardunya’ filmindeki performansı ile Ali Seçkiner Alıcı ve ‘Beni Sevenler Listesi’ filmindeki performansı ile Halil Babür’e paylaştırıldı. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından desteklenen, Film-San Vakfı’nın Türkiye Proje ortağı olduğu festivalin kapanış töreninde gelecek yıl festivalin genişletileceği, bir ‘Senaryo Yarışması da gerçekleştirileceği kaydedildi.

26 Haziran-1 Temmuz tarihleri arasında gerçekleşen festivalde ‘Yaşam Boyu Onur Ödülü’ Alman Sanatçı Renan Demirkan ile Türk Oyuncular Nur Sürer ve Menderes Samancılar’a takdim edilmişti. Bu yılın Vefa ödülü ise Renan Fosforoğlu ailesi adına Enis Fosforoğlu’nun kızı Seren Fosforoğlu ve Ferdi Merter Fosforoğlu’nun kızı Almula Merter Churm’a verildi. Yönetmen Reis Çelik’in ‘Ölü Ekmeği’ filmi seyirci ödülüne layık görülürken, Antonia Walther’in ‘Erikas Wahnsınn’ filmine Almanya dalında, Mert ve Berk Sata’nın ‘Çerçeve’ filmine Türkiye dalında kısa film birincilikleri verildi. Her yıl Türk sinemasını Almanya’ya taşıyan festival, gelecek yıl 23’ncü kez takipçileriyle buluşacak.

‘OKUL TIRAŞI’ 30’A YAKIN ÖDÜL ALDI

Yönetmen Karahan’ın yurt içinde ve dışında katıldığı festivallerde 25’ten fazla ödül alan ‘Okul Tıraşı’ filmi 18 Haziran’da vizyona girdi. Film, ilk olarak dünya prömiyerini yaptığı Berlin Film Festivali’nde ‘FIPRESCI Ödülü’ne layık görüldü. 58’inci Antalya Altın Portakal Film Festivali’nden ‘En İyi Film’, ‘En İyi Senaryo’ ve ‘En İyi Kurgu’ ödülleriyle dönen filmin senaryosunu yönetmen Karahan ve Gülistan Acet birlikte kaleme aldı. Film, bir yatılı okulda hastalanan arkadaşını doktora götürmeye çalışan; fakat bürokrasi ve zorlu coğrafi koşulları aşmak zorunda olan Yusuf’un dokunaklı hikâyesini anlatıyor. Yönetmenin kendi yaşamından izler de barındıran filmin başrollerini Ekin Koç, Mahir İpek, Cansu Fırıncı, Melih Selçuk ile çocuk oyuncu Samet Yıldız paylaşıyor. ‘Okul Tıraşı’nın kadrosunda yer alan diğer çocuk oyuncular ise, çekimlerin yapıldığı Van’ın Bahçesaray ilçesinde bölgenin yerel halkından seçildi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

Kültür Sanat Haberleri