Vezüv'ün yok ettiği Pompei'de şaşırtan keşif: Bilim insanları öyle bir şey buldu ki...

Arkeologlar, Vezüv Yanardağının yaklaşık iki bin yıl önce patlayarak haritadan sildiği Pompei kentinde hamile kaplumbağa fosili buldu.

SELMAN CÖMERT

İki bin yıl önce patlayarak Pompei'nin kadim sakinlerini küle çeviren Vezüv Yanardağı, kentin florası ve faunasını günümüze kadar korumayı başardı. Arkeologlar, MS 79'dan beri gün ışığına çıkmayan sürüngen kalıntılarını kül ve kaya altında gömülü buldular.

Kaplumbağa, volkan patlamadan 17 yıl önce yıkılmış bir yapının altına sığınmış halde bulundu. Arkeologlar, MS 62'de Pompei'nin yerle bir olmasına yol açan depremin ardından kentin eski sakinlerinin inşa ettiği bir bölgede kazı çalışması yaparken hamile kaplumbağa fosiline ulaştı.

14 santimetre uzunluğundaki kaplumbağa, daha önceki depremde yıkılan bir dükkânın altındaki küçük bir ine saklanmıştı. Uzmanlar, yumurtayla birlikte bulunan kaplumbağanın yavrularını bırakmak için uygun bir yer bulmaya çalışırken öldüğünü tahmin ediyor.

'MUHTEMELEN BİR ŞEYDEN KAÇAN EVCİL BİR KAPLUMBAĞA'

2002 yılında yakınlardaki bir Pompei bölgesinde başka bir kaplumbağanın kalıntılarını keşfeden Oxford Üniversitesi arkeoloğu Mark Robinson, BBC'ye kaplumbağanın oraya nasıl geldiğine dair iki açıklama olduğunu söyledi. Robinson, "… muhtemelen (bir şeyden) kaçan ve büyük depremin kalıntılarının bulunduğu yere giden evcil bir kaplumbağadır" dedi.

Daha olası bir ihtimal olarak kaplumbağanın Pompei yakınındaki kırsal kesimden kente geldiğini söyleyen Robinson, "Pompei büyük ölçüde harap olmuştu ve depremden sonra her yer yeniden inşa edilemedi. Çevredeki kırsaldan gelen flora ve fauna kasabaya taşınmıştı" dedi.

Uzmanlar, keşfin depremden sonraki dönemde Pompei'nin doğal ekosisteminin zenginliğini gösterdiğini söylüyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

Kültür Sanat Haberleri