Yok çünkü tahrif edilen tarihin telafisi

Yunus Nadi Roman Ödüllü yazar Zeynep Göğüş’ün bu kez Sultan Abdülhamit’in yaptığı bir tıraş sehpası üzerinden kuşaklararası aktarımı, tarihin uğradığı tahrifatı okura aktardığı 'Yok Çünkü Telafisi'nden, İngiliz biyografi yazarı Robert Irwin'in, İbni Haldun'u tarihsel ve entelektüel bağlamda ele aldığı 'Entelektüel Bir Biyografi' kitabına haftanın öne çıkan yayınlarını KARAR okurları için derledik.

SALİHA SULTAN | KARAR

İlk romanı Işık Ülkesinden ile Yunus Nadi Roman Ödülü’nü kazanan Zeynep Göğüş’ün ‘Yok Çünkü Telafisi’ romanı Everest Yayınları’ndan çıktı. Göğüş, yeni romanında gazeteci Murat Bora karakteri ile polisiye bir vakanın ve tutkulu bir aşkın izini sürüyor, kuşaklararası aktarımı, tarihin uğradığı tahrifat gibi meselelerin sonuçlarını bu ilişki üzerinden okura aktarıyor. Romanda, gazetecinin hayatı, Brüksel bitpazarından aldığı gösterişsiz mobilyanın Sultan Abdülhamit’in yaptığı bir tıraş sehpası olduğunu öğrenmesiyle değişir. Vaktiyle Pera’da müzayedeye çıkmış bu kıymetli eser nasıl olup da Brüksel’e gelmiş, bitpazarına düşmüştür? Sehpanın hikâyesini araştırmaya başlayan Murat, kendini bir keşif ve ailesinin karanlığa gömülmüş karmaşık tarihiyle yüzleşme serüveninin içinde bulur. Yüzleşebilecek midir acaba? Ya da bazı şeylerin telafisi yok mudur gerçekten?..

288 Sayfa-25 TL

RAİF YELKENCİ’NİN KAYIP KEREM İLE ASLI YAZMASI BASILDI

Anadolu’dan Balkanlar’a tanınmış bir halk hikayesi olan ‘Kerem ile Aslı’nın 1940’lı yıllardan beri kayıp olduğu sanılan ‘Raif Yelkenci Nüshası Hikâyet-i Kerem Han’ın izine Fransa milli Kütüphanesi’nde rastlayan Ali Duymaz’ın yayına hazırladığı ‘Kerem ile Aslı Hikayesi’ Yapı Kredi Yayınları tarafından okura sunuldu. 19. yüzyılın tam ortasında istinsah edilen yazma, bilinen Kerem ile Aslı nüshalarına göre zengin içerik ve motifleri, dili ve yazım özellikleri bakımından dikkate değer bir yazma olarak görülüyor. Yazmanın özlü bir inceleme, çevriyazı metin, açıklayıcı notlar, dizin ve harita ile yayına hazırlanması ise bu halk klasiğinin araştırılma tarihine ülkemizden yapılmış önemli bir katkı.

192 Sayfa-20 TL

İNGİLİZ BİYOGRAFİ YAZARININ GÖZÜNDEN İBNİ HALDUN

Tarihin kanunlarının şaşırtıcı derecede orijinal bir analizi olan Mukaddime’yi, çağdaş kaynaklardan yararlanarak inceleyen İngiliz biyografi yazarı Robert Irwin’in, İbni Haldun’un yaşamının ve düşüncesinin ortaçağ İslam teolojisi, felsefesi, siyaseti, edebiyatı, ekonomisi dahil olmak üzere tarihsel ve entelektüel bağlamda ele aldığı ‘Entelektüel Bir Biyografi’ eseri Alfa Kitap tarafından Türkçeye aktarıldı. 14’ncü yüzyılda yaşayan ve İslam dünyasının önemli düşünürlerinden İbni Haldun’u modern varsayımlara uyacak şekilde yeniden şekillendiren eser, aynı zamanda geleneksel görüşlerini de sorguluyor.

368 Sayfa-22 TL

TARİHİN EN BÜYÜK VAK’ASI: FÂTİH VE FETİH

Türk tarihçiliğinin duayenlerinden İsmail Hami Danişmend’in ‘Fatih’in Hayatı ve Fetih Takvimi’ ve ‘İstanbul Fethinin İnsanî ve Medenî Kıymeti’ adlı eserleri birleştirilerek oluşturulan ‘Fâtih ve Fetih’ kitabı İstanbul’un fethinin 568’nci yıl dönümünde Ötüken Neşriyat tarafından okura sunuldu. Eser dünya tarihine yön veren İstanbul’un fethini Danişmend’in sıra dışı bakış açısıyla okumaya imkân sağlıyor. Danişmend, eserde İstanbul’un fethedildiği tarihi şu sözlerle aktarıyor: “İkinci Murad’ın vasiyetnamesi mucibince Fâtih’in tahta çıkar çıkmaz İstanbul meselesini ele aldığından bahsedilir. Fetih’le neticelenen ve İkinci Mehmed’e ‘Fâtih’ ve ‘Ebu-l-Feth’ unvanlarını kazandıran yedinci muhâsara Hicret’in 857 senesi 26 Rebi’ül-evvel ve ‘Julien’ denilen eski Milâd takviminin 1453 senesi 6 Nisan Cuma gününden aynı Hicri ve Milâdî senelerin 20 Cumada-l-ula ve 29 Mayıs Salı sabahına kadar 53 gün sürüp 54’üncü günü erkenden şehir fethedilmiştir. İstanbul’un Fethi sekiz buçuk asırlık dinî ve dört asırlık millî bir ideal uğrunda devir devir ve dalga dalga dökülmüş Müslüman ve Türk kanlarının temin ettiği çetin ve muazzam bir netice demektir: İşte bundan dolayı İstanbul Fethi yeryüzündeki bütün Müslümanlarla bütün Türkler için tarihin en büyük vak’asıdır.”

96 Sayfa-15 TL

EVDEKİ MİNİKLERE 800 YILLIK BİR FABL

VakıfBank Kültür Yayınları’nın yayın yelpazesi çocuk kitapları ile genişledi. Yayınevi, 800 yıllık bir fabl olan ‘Papağan ve Tüccar’ hikayesini çocuklara sundu. Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî’nin Mesnevi’sinden uyarlanan hikâye, tüccar bir kadın ile pek çok kıymetli kuş arasında gözdesi olan papağanının ilişkisini konu alıyor. Fabl olarak yazılmış bu hikâye, okuyucuların üzerinde düşünmeleri ve tartışmaları için zengin bir içerik sunarken, ödüllü İranlı çizer Marjan Vafaeian’ın göz alıcı çizimleri küçükleri kendi görsel hikâyelerini oluşturmaya teşvik ediyor.

24 Sayfa-20 TL

DÜNYAYI DEHŞETE DÜŞÜREN ‘ROBOT’ 100 YIL SONRA ÇİZGİ ROMAN OLDU

Robot kelimesini dünyaya kazandıran, modern Çek edebiyatının kurucularından Karel Čapek’in 1920’de yazdığı ve geçtiğimiz aylarda yapay zekanın yazdığı ilk oyuna ilham veren R.U.R. isimli bilimkurgu tiyatro oyunu çizgi roman oldu. Telamak Yayınları tarafından okura sunulan oyun, sahnelendiği yıl kitleleri hem dehşete düşüren hem de büyülemişti. 1923’e kadar 30 dile çevrilen oyun, insanlığın kendi elleriyle yarattığı makinelerin elinde son bulduğu bir yokoluş tasavvuru sunuyor. İhtiyar Rossum’un formülü yapay insanımsılar insana kafa tutuyor. Yazılışından yüzyıl sonra dahi R.U.R. bugünü anlatıyor: İnsansız araçlar, robotik uzuvlar, suni organlar ve yapay zekanın günbegün ilerlediği, işin sonunun konuşulduğu, üretimin insansızlaştığı yeni bir yüzyıl için de zorunlu okuma vasfını korur. Kateřina Čupová, özgün estetiğiyle oyunu çizgi roman olarak yeniden yaratıyor.

256 Sayfa-40 TL

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

Kültür Sanat Haberleri