‘Like’ bağımlılığı bir ruh hastalığı

Sosyal medya mecralarının artması kişilerin internet bağımlılığını daha da perçinledi. Psikiyatri Profesörü Rüstem Aşkın, ‘Sabah akşam paylaşımımı kaç kişi beğenmiş?’ diye sosyal medya hesaplarına bakmanın aslında ruh sağlığı sorununa işaret ettiğini söyledi.

Sağlık Araştırmaları ve Stratejileri Derneği Başkanı psikiyatrist Prof. Dr. Rüstem Aşkın,  internet veya sanal bağımlılığın dünyada olduğu gibi Türkiye’de de çok ciddi bir ruh sağlığı sorunu olduğunu söyledi. Aşkın, Sağlık Bakanlığı’nın koordinatörlüğünde 8 bakanlığın ortaklığında bu konuda çok ciddi, sistemik ve yaygın bağımlılık mücadelesi başlatıldığını anımsatarak “Teknoloji bağımlılığının sıklığı da toplumda yüzde 4-5 civarında. Lise ve üniversite öğrencilerinde ise yüzde 6-7 civarında. Yani her 15-20 yetişkin veya öğrenciden birisi bu bağımlılıkla boğuşuyor” dedi.

İnternetin aşırı ve kontrolsüz kullanımının hayatları altüst ettiğini vurgulayan Aşkın “Kişiler arası ilişkileri sıkıntılı, çekingen, kaygılı, depresif ve hiperaktif insanlarda sanal bağımlılığın daha fazla olduğunu gözlüyoruz. Bahis siteleri, online oyunlar çocukların hayatlarında yıkıcı sonuçlara yol açabiliyor” diye konuştu. Aşkın, konunun beğenilme bağımlılığı boyutuna da işaret ederek şunları kaydetti: “Hepimiz beğenilmek isteriz ama ‘Sabah akşam paylaşımımı kaç kişi beğenmiş?’ diyerek internet sayfamıza bakmak da aslında bir ruh sağlığı sorununa işaret ediyor. Sosyal medya platformlarında bu tür etkileşimler sanal, sahte, yapay ve kozmetik sorunlara da yol açıyor. Çoğu zaman insanlar kendilerini olduğundan farklı gösteriyor. Sürekli beğenilme isteği temelde öz güven eksikliğinin sonucu. Kendimizi yeterince beğenmiyorsak başkalarının bizi beğenmesini ısrarla isteriz.”

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

İstanbul'da gündüz vakti inanılmaz görüntü
Kafein bağımlılığı tedavi edilebilir mi?
Sosyal medyaya bağımlılık psikolojik sorunlara yol açıyor

Hayat Haberleri