Masadaki kitaplar

KARAR editörü, haftanın kitaplarını 'Masadaki Kitaplar' köşesinde derledi. İşte haftanın kitaplarına dair dikkat çeken ayrıntıları...

KARAR editörü, haftanın kitaplarını 'Masadaki Kitaplar' köşesinde derledi. İşte haftanın kitaplarına dair dikkat çeken ayrıntıları...

Kıyamet Tacirlerine Karşı Kıyam Et/Ömer Madra

Türkiye'de çevre diye bir kavramın doğru dürüst bilinmediği, "çevre"den bahsedenlerin istihza dolu bakışlara, sözlere maruz kaldığı yıllarda "çevre"yi kendine mesele etmiş birisiydi Ömer Madra. Günümüzde İsveçli Greta Thunberg'in 'pop star' kıvamında etkinliklerle, çevreden çok kendi PR'ını yapan tarzdan uzaktı Madra'nın çevreciliği. İşte Ömer Madra, tabiata karşı öteden beri var olan duyarlılıklarını, gezegenimize ve hatta belkide evrenimize yönelik tehditleri yılların imbiğinden süzerek "Kıyamet Tacirlerine Karşı Kıyam Et" kitabında bir araya getirmiş. Kırmızı Kitap'tan çıkan çalışmada çevre konusu ağırlıklı olarak "iklim meselesi"ni işleniyor. Ömer Madra, alanı çok eski yıllardan bu yana takip ettiği için de adeta bir vakanüvis gibi kaleme aldığı yazılarında önümüzdeki yıllarda insanlığı ne tür felaketlerin beklediğini, neden “İklim acil!” dediğini ve bir an evvel uygulanması gereken çözüm önerilerini dile getiriyor.

İlk Atlas/Cahit Koytak

İlk olarak 1990 yılında yayımlanan, Cahit Koytak okurlarının yeni baskısını merakla beklediği İlk Atlas, Vadi Yayınları'ndan okuyucuya ulaştı. Yazı hayatı, yirmi iki yaşında Sezai Karakoç'un Diriliş'inde yayınlanan şiirleriyle başlayan Koytak'ın tek şiir kitabı olan İlk Atlas, 1990 yılında, Ahmet Kot'un yönettiği Yazı Yayıncılık'tan çıkmıştı. O tarihten bu yana 'nadide eser' gibi şiirseverlerin elinde olan İlk Atlas'ın bu yeni baskısı, Cahit Koytak şiirlerini yeni kuşaklara da tanıtmış olacak. Bir başka önemli şair Haydar Ergülen'in şu satırlarında dile getirdikleri Vadi'nin yeni baskısıyla cevabını bulmuş oluyor: "Böyle bir şiirin varlığından tarifsiz bir sevinç duyuyorum. Bu bir 'telgraf' da sayılabilir: İlk Atlas yeniden basılsa, Cahit Koytak dergilerdeki şiirlerini de kitaplaştırsa, gönlümüz has şiirle yıkansa! Çok şey mi istiyorum? Sanmam, nihayet istediğimiz şiir! Yanımızda taşıyacağımız, okuya okuya eskiteceğimiz şiir kitaplarını özledim."

Meyve Tadında Romanlar/Fazlı Köksal

Kitapların, 'kategorik ayrıştırma'ya tâbi tutulmasına bir itiraz Meyve Tadında Romanlar. Fazlı Köksal, bir çiçek aranjmanı, buketi gibi yerli - yabancı, farklı görüşteki 111 romancının 153 romanından bir derleme yapmış. Kitap; romanlardan alıntılarla, haklarındaki eleştirilerle eserlerin tanıtılmasını, böylece ortalama okura romanlar hakkında asgari bir fikir vermeyi amaçlıyor. Fazlı Köksal'ın Meyve Tadında Romanlar'ında, Türk Dünyası'ndan 12 romancıya da yer verilmiş. Çalışma, bir kişinin bile kütüphanesine farklı renkte bir kitap girmesini sağlayabilir, onu tanımadığı bir romancıyla tanıştırabilirse görevini yapmış olacak gibi.

Perdenin Ötesine Bakmak/Abdullah Kasay

'Görsel'siz neredeyse tek bir anın olmadığı günümüzde, edebiyat dünyasının, bu fenomene nasıl baktığı elbette önemli. 'Görsel' denilince de akla en fazla sinemanın gelmesi çok doğal. İşte Abdullah Kasay bu sorudan yola çıkıp, sinemaya odaklanarak, günümüz edebiyatında kendisine yer edinmiş 70 farklı yazar ve şairi, ele aldıkları filmlerle Perdenin Ötesine Bakmak'ta bir araya getirmiş Çizgi Yayınları'ndan çıkan kitabında. Abdullah Harmancı, Hasibe Çerko, Güven Adıgüzel, Leyla İpekçi, Yıldız Ramazanoğlu gibi isimler ise yazılarıyla kitaba katkı sunuyor.

Kuantum Mektupları/Uğur Ateş

Polisiye tutkunları için geçtiğimiz aylarda raflarda yerini alan Uğur Ateş’in Mona Kitap'tan yayımlanan ilk romanı 'Kuantum Mektupları' okuyucuyu her bölümünde şaşırtacak ve düşündürecek mistik bir yolculuğa çıkarıyor. Türkiye'de doğan fakat küçük yaşta ailesiyle birlikte Amerika’ya yerleşen New York Barosu avukatı Sara Stern’in macera dolu hikâyesini anlatan roman yayınladığı günden bu yana sosyal medyada okuyucular tarafından çokça paylaşılan kahramanımız, bir gece Türkiye Yahudi liderliğinden hiç beklemediği bir telefon alıyor. Yahudi ve Hristiyan vakıflarına karşı Türkiye'de açılmış davalarla ilgili kendisinden yardım istenmesi üzerine bir hukuk mücadelesinin içine gireceğinin zanneden Sara, kendini bilim, iş dünyası ve dini cemaatler arasında geçen baş döndürücü ve ölümcül bir macerada buluyor.

Tedirgin Kanatlar/Taner Sarıtaş

Taner Sarıtaş'ın ilk şiir kitabı olan 'Tedirgin Kanatlar', Timaş Yayınlarından çıktı. Yayınevinin tanımlamasıyla 'sesini bulmuş bir şair' olarak şiirseverlerle buluşan Sarıtaş, 'Zamanını bekleyen kiraz ağaçları / Duvarlara karşı al güller tutan sabır / Bizi kurtaracak olan belki de budur / Bırak küllerle konuşup durmayı' diyor bir şiirinde.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Yazar Recep Akkaya'dan '50 Eser 1 Yazar' projesi
Bosna Hersek'te FK Sarajevo şampiyon oldu

Hayat Haberleri