Meteoroloji uyardı: Ankara'ya karla karışık yağmur geliyor

Meteoroloji'den yapılan değerlendirmelere göre, Marmara, Kuzey Ege, Doğu Akdeniz, İç Anadolu’nun güneyi, Batı Karadeniz, Orta Karadeniz kıyıları, Doğu Karadeniz, Doğu Anadolu’nun kuzey ve doğusu, Güneydoğu Anadolu’nun doğusu ile Antalya, Ankara, Eskişehir, Bingöl, Muş ve Şırnak çevrelerinin yağışlı geçeceği tahmin ediliyor.

Yapılan son değerlendirmelere göre, genellikle yağmur, Batı Akdeniz kıyılarında sağanak, İç Anadolu’nun kuzeydoğusu, Doğu Karadeniz’in iç kesimleri ve Doğu Anadolu’nun iç ve yüksek kesimlerinde karla karışık yağmur ve yer yer kar şeklinde görülecek yağışların İstanbul, Balıkesir’in kuzey kıyıları, Antalya’nın doğu kesimleri, Batman, Mardin ve Siirt çevrelerinde kuvvetli yağmur ve sağanak, Erzurum, Kars, Ağrı ve Bitlis çevreleri ile Antalya’nın kuzeydoğusundaki yüksek kesimlerde yoğun kar şeklinde olması bekleniyor.


İL İL HAVA DURUMU İÇİN TIKLAYIN

Meteoroloji Genel Müdürlüğünden alınan tahminlere göre, hava sıcaklığı yağışla birlikte 2 ila 4 derece azalarak mevsim normallerinin altında seyredecek. Rüzgar, genellikle kuzey ve kuzeydoğudan hafif, ara sıra orta kuvvette esecek. Ayrıca bu sabah ilk saatlerden itibaren zirai faaliyetlerin ve seracılığın sürdüğü İzmir ve Aydın ilinin iç kesimlerinde hafif zirai don, Manisa, Denizli, Isparta ve Burdur illerinde ise orta kuvvette zirai don bekleniyor. Bazı illerde beklenen hava durumuyla günün en yüksek sıcaklıkları ise şöyle:

Ankara: Parçalı ve çok bulutlu, gece saatlerinden itibaren yağmur, kuzey ve batısının yüksekleri yer yer karla karışık yağmurlu 8,

İstanbul: Parçalı bulutlu, aralıklı yağmur ve sağanak yağışlı (Yağışların akşam saatlerine kadar kuvvetli olması bekleniyor) 13

İzmir: Parçalı ve çok bulutlu 16

Adana: Parçalı bulutlu 20

Antalya: Parçalı bulutlu, öğle saatlerinden itibaren sağanak yağışlı, doğu kesimleri yer yer kuvvetli sağanak yağışlı (Yağışların Antalya’nın doğusunun yükseklerinde karla karışık yağmur, 1500 metre rakım ve üzerinde ise yoğun kar şeklinde olması bekleniyor) 21

Samsun: Parçalı ve çok bulutlu, akşam saatlerine kadar aralıklı yağmur ve sağanak yağışlı 11

Trabzon: Parçalı ve çok bulutlu, akşam saatlerine kadar aralıklı yağmur ve sağanak yağışlı 12

Erzurum: Parçalı ve çok bulutlu, aralıklı karla karışık yağmur ve yer yer kar yağışlı (Yağışların öğle saatlerine kadar yer yer yoğun kar şeklinde olması bekleniyor) 3

Diyarbakır: Parçalı ve çok bulutlu, aralıklı yağmur ve sağanak yağışlı (Yağışların bu sabah ilk saatlerden itibaren doğu kesimlerde yer yer kuvvetli olması bekleniyor) 15

BİTLİS'TE KAR YAĞIŞI ETKİLİ OLDU

Bitlis'te dün öğlen saatlerinde başlayan yağmur, gece yerini kar yağışına bıraktı. Kent merkezindeki kar kalınlığı 3 santimetreye ulaştı.

Kar yağışı, sabah saatlerine kadar devam etti. Sabah kalktıklarında beyaz örtüyle karşılaşan Bitlisliler, ilk iş olarak araçlarının üstündeki karları temizledi. Kent merkezinde kar kalınlığı 3 santimetreye ulaşırken, yüksek kesimlerde 5 santimetreyi buldu.

Meteoroloji yetkilileri, kar yağışının gün boyunca devam edeceğini, önümüzdeki 2 gün boyunca da aralıklarla kar yağışı beklediklerini duyurdu. Kar yağı ile birlikte kent merkezinde belediye ekipleri, ana arterlerde ise Karayolları ekipleri karla mücadele çalışmalarına başladı.

AĞRI'DA 12 KÖY YOLU KAPANDI

Ağrı’da 2 gündür etkili olan yağmur sabah saatlerinde yerini kar yağışına bıraktı. Gecenin ilerleyen saatlerinde yüksek kesimleri beyaza bürüyen kar, saat 07.00 sıralarında kent merkezinde etkili olmaya başladı. Bu yıl ilk defa kent merkezine yağan kar vatandaşları hazırlıksız yakaladı. Kar sürpriziyle karşılaşan vatandaşlar evlerinden çıkıp iş yerlerine gitmekte güçlük yaşadı. Kar yağışı nedeniyle park halinde olan araçlar beyaza bürünürken seyir halinde olan sürücülerde ilerlemekte güçlük çekti. Henüz araçlarına kış lastiği takmayan sürücüler trafikteki hızını düşürdü. İl Özel İdaresi yetkililerinden alınan bilgilere göre Ağrı merkez ve ilçelerinde 12 köy yolunun kar yağışı nedeniyle ulaşıma kapandığı kapandığı öğrenildi.

KARS'TA 71 KÖY YOLU KAPANDI

Kars’ta önceki gün başlayan ve aralıklarla yağan kar, gece tipiye dönünce hayatı olumsuz etkiledi. Kar yağışı ve tipiden 1 köy yolu kapandı. Kapalı bulunan köy yollarının yeniden ulaşıma açılması için İl Özel İdaresine bağlı ekipler çalışma başlattı.

Öte yandan kar yağışı bir taraftan hayatı olumsuz etkilerken, diğer taraftan da çocukların eğlencesi oldu. Digor ve Sarıkamış’ta okula giden çocuklar kar yağışı altında bol bol kar topu oynadı. Kar yağışından mutlu olduklarını ifade eden çocuklar, bol bol arkadaşlarıyla kar altında kar topu oynayarak eğlendi.

KAPALI YOLLAR EKİPLERİ HAREKETE GEÇİRDİ

Kars’ta gece etkili olan kar yağışından Merkeze bağlı Akdere, Alçılı, Aydınalan, Başkaya, Çamurlu, Çığırgan, Hasçiftlik, Karaçoban, Küçük Yusuf, Maksutcuk, Yücelen, Arpaçay’a bağlı Akmazdam, Bozyiğit, Gülyüzü, Taşköprü, Digor’a bağlı Derinöz, Hasancan, Karakale, Kırdamı, Mahirbey, Oyuklu, Saklıca, Sorkunlu, Şatıroğlu, Şirinköy, Yemençayır, Kağızman’a bağlı Akören, Çengilli, Karakuş, Şaban, Taşbilek, Ülker, Sarıkamış’a bağlı Akkoz, Altınbulak, Aşağı Sallıpınar, Balıklı, Başköy, Boyalı, Çamyazı, İnkaya, Kalebaş, Kayalıboğaz, Kozan, Köroğlu, Odalar, Parmakdere, Yukarı Sallıpınar, Selim’e bağlı Akçakale, Aşağı Kotanlı, Başköy, Beyköy, Bozkuş, Darboğaz, Eskigeçit, Karakale, Sarıgün, Yalnızçam, Yenice, Yukarı Damlapınar, Büyük Oluklu, Susuz’a bağlı Büyük Çatak, Çığrıklı, Erdağı, Ermişler, Gölbaşı, Kalecik, Kayalık, Kırçiçeği, Kiziroğlu, Küçük Çatak ve Yaylacık yolları ulaşıma kapandı. Kapalı köy yollarının yeniden ulaşıma açılması için ekipler sefer oldu. Kars’ta özellikle yüksek kesimlerde tipi etkili oluyor. Tipiden dolayı açılan yollar tekrar kapanıyor.

DOĞU KARADENİZ'DE KAR ETKİLİ OLUYOR

Karadeniz'de, soğuk hava dalgasıyla beraber gelen kar, birçok ili etkilemeye başladı. Etkili kar yağışı nedeniyle 45 köy yolunun kapandığı Bayburt'ta okullar tatil edilirken, Gümüşhane'de de 80 köy yolu ulaşıma kapandı.

Doğu Karadeniz Bölgesi'nde hava sıcaklıklarının düşmesiyle yüksek kesimler beyaza büründü. Sahil kesimde yer yer sağanak etkili olurken, yağışlar yüksek rakımlı bölgelerde kara dönüştü. Bayburt'ta yoğun kar yağışı nedeniyle kent genelinde ilk ve orta dereceli okullarda eğitime bir günlüğüne ara verildi.

KÖY YOLLARI KAPANDI

Gümüşhane'de etkisini gösteren kar nedeniyle 18'i merkez toplam 80 köy yolunun ulaşıma kapandığı belirtildi. Bayburt'ta da yoğun kar nedeniyle yaklaşık 45 köy yolu ulaşıma kapandı. Özel İdare, belediye ve Kara Yolları yetkililerinin bölgede kapanan köy yollarını ulaşama açmak için başlattığı çalışmaların sürdüğü bildirildi. Bölgede gece boyu süren kar nedeniyle Rize-Erzurum sınırındaki Ovit Dağı ile Kop Dağı geçitlerinde de ulaşımda aksamalar yaşandı.

AÇ KALAN TİLKİLER EVLERE DADANDI

Bölgede etkisi altına alan kar yağışı, hayvanların yüksek kesimlerdeki ormanda yiyecek bulmasını zorlaştırıyor. Trabzon'un Hayrat ilçesinde yiyecek bulmakta zorlanan tilkiler Mesoraş Yaylası'ndaki evlerde yiyecek aradı. Tilkilerin bu anları cep telefonu kamerasıyla görüntülendi.

Rize’de etkili olan yoğun kar yağışı nedeniyle Çamlıhemşin ilçesine bağlı Yukarı Kavrun Yaylası'nda bazı derelerin donduğu görüldü.

DOĞU ANADOLU'DA 270 KÖY YOLU KARDAN KAPANDI

Anadolu Bölgesi'nde 270 köy yolu kardan kapandı. Tipi şeklinde yağan kar yağışı nedeniyle meteoroloji, vatandaşları dikkatli olması konusunda uyardı.

Meteoroloji 12'nci Bölge Müdürlüğü'nün uyarısının ardından dün başlayan kar yağışı giderek etkisini arttırdı. Yeni güne karla uyanan Erzurum, Erzincan, Kars, Ardahan, ve Ağrılı vatandaşlar, kardan kapanan ev ve iş yerlerinin önünü temizledi. Yoğun kar yağışı nedeniyle Erzincan'da 140, Kars'ta 71, Muş'ta 32, Ardahan'da 18, Ağrı'da ise 9 olmak üzere toplam 270 köy yolunun merkezlerle olan bağlantısı kesildi. İl Özel İdaresi ekipleri kapanan köy yollarını açmak için çalışmalarını sürdürüyor.

ILGAR DAĞI GEÇİDİNDE KAR KALINLIĞI 30 SANTİMETREYE ULAŞTI

Ardahan kent merkezinde kar kalınlığı 5 santimetreye ulaştı. Sabahın erken saatlerinde okula giden öğrenciler ise okul bahçesinde bol bol kartopu oynayarak karın keyfini çıkardılar. Sıcak havalara aldanıp göç etmeyen iki leylek kar altında kaldı. Kent merkezindeki Karagöl Mahallesi'nde elektrik direği üzerinde şiddetli kar yağışına rağmen hareketsiz bekleyen leylekler

yuvasının terk etmedi. Ardahan'ın Posof ilçesinde ise sabaha karşı başlayan kar yağışı nedeniyle kar kalınlığı 10 santime ulaştı. Posof- Damal karayolu Ilgar Dağı geçidinde kar kalınlığının 30 santime ulaştı ve ulaşımda aksamalar yaşandı. Ağaçların sararmış yaprakları ve meyveleri karla buluşunca renkli görüntüler ortaya çıktı. Toplanmayan elmalarda kar altında kaldı. Bazı vatandaşlar karın bolluk ve bereket olduğu söylerken bazı vatandaşlar ise yağan karın 6 ay gibi bir süre çile oluşturduğunu belirtiler.

Erzincan'da ise kar yağışı Ergan Dağı Kış Sporları ve Doğa Turizm Merkezi'nde birbirinden güzel görüntüler oluşturdu. Deniz seviyesinden 2 bin 970 metre yüksekliğindeki Ergan Dağı'nda kartpostallık manzarayı görenler, karın keyfini fotoğraf çektirerek çıkardılar.

SICAKLIKLAR 5-8 DERECE DAHA AZALACAK

Öte yandan Meteoroloji 12'nci Bölge Müdürlüğü, kar yağışının aralıklarla devam edeceğini bildirdi. Bölgede zaman zaman orta kuvvetli rüzgar olacağını belirten uzmanlar, sıcaklıkların 5 ila 8 derece azalacağı açıkladı. Uzmanlar, kar yağışı sebebiyle ulaşımda aksamalar, görüş mesafesinde azalma, tipi, buzlanma ve don olayı gibi yaşanabilecek olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması konusunda vatandaşları uyardı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

Güncel Haberleri