Mustafa Cambaz’ın objektifinden Diyarbakır Ulu Camii

Şehrin merkezinde yer alır. Kitâbesine göre Büyük Selçuklu Sultanı Melikşah bin Alparslan’ın emriyle 484’te (1091) yaptırılmıştır. Yapının yerinde Müslüman Araplar tarafından kiliseden çevrilen bir cami vardı.

1115-16 yılındaki deprem ve yangın yapıya büyük zarar vermiş, bunun üzerine 1117-1124 arasında yeniden inşa edilmiştir. Anadolu’nun en eski camilerindendir. 5’inci Harem-i Şerif (Mukaddes Mabed) olarak bilinir. Plan itibariyle Şam Emeviye Cami’nin Anadolu’ya yansıması olarak yorumlanır.

Camiye Diyarbakır’da hüküm sürmüş bütün devletler büyük önem vermiş ve onarmışlardır. Büyük Selçuklu Hükümdarı Melikşah, İnal ve Nisanoğulları, Anadolu Selçuklu Hükümdarı Gıyaseddin Keyhüsrev, Artuklular, Akkoyunlu Hükümdarı Uzun Hasan ve Osmanlı Padişahlarından bir çoğuna ait kitabe ve fermanlar Camiinin muhtelif yerlerinde görülmektedir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Mustafa Cambaz’ın objektifinden Anadolu’nun en eskilerinden Aksaray Ulu Camii
Mustafa Cambaz’ın objektifinden Mezopotamya Ovası’na bakan şaheser Mardin Ulu Camii
Mustafa Cambaz’ın objektifinden Eğik minareli şaheser Harput Ulu Camii

Ramazan 2017 Haberleri