Mustafa Cambaz’ın objektifinden Hz. Ömer’den kalan hatıra: Harran Cennet Camii

Harran höyüğünün kuzey doğu eteğinde yer alan Ulu Cami, Anadolu’nun ilk anıtsal camii, ilk revaklı avlulu ve şadırvanlı camii, en zengin taş süslemeli camii olma gibi daha birçok önemli özelliklere sahiptir. 

Günümüze sadece minarenin bir kısmı ile harime ait temelleri ulaşan caminin yerinde daha önce Ay Mâbedi’nin (Sin Tapınağı) bulunduğu bilinmektedir. Şehrin Hz. Ömer döneminde İyâz b. Ganm tarafından fethedilmesinin ardından camiye dönüştürülen yapı Firdevs (Cennet) Camii olarak da anılmıştır. Halife II. Mervân zamanında onarım geçiren ve artan Müslüman nüfusun ihtiyacını karşılayacak şekilde büyütülen caminin minaresi de muhtemelen bu tamirat esnasında eklenmiştir. Ayrıca şehri egemenlik alanına katan Zengî Sultanı Nûreddin Mahmud camiyi genişletmiş ve süslemelerini yeniletmiştir. Anadolu’nun en eski şadırvanına sahiptir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Mustafa Cambaz’ın objektifinden Çapanoğlu’nun çift renkli ulu camisi
Mustafa Cambaz’ın objektifinden terk edilmişliğin hüznü: Hasan Keyf Ulu Camii
Mustafa Cambaz’ın objektifinden Muğla’ya ilk İslam mührü

Ramazan 2017 Haberleri