Özgüveni düşük gençler interneti daha çok kullanıyor

Türkiye'de 26 üniversiteden 2 bin 806 öğrenciyle yapılan araştırmada, özgüveni düşük gençlerin interneti daha çok kullandığı belirlendi

Türkiye'de 26 üniversiteden 2 bin 806 öğrenciyle yapılan araştırmada, özgüveni düşük gençlerin interneti daha çok kullandığı belirlendi.

Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin ve İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Birol Gülnar, Türkiye'de üniversite öğrencilerinin internet kullanım tiplerini (iletişim, eğlence ve bilgilenme) ve ruh sağlığı ilişkisini ortaya koymayı amaçlayan bir çalışma yürüttü.

2 BİN 806 ÖĞRENCİDEN DİKKAT ÇEKEN SONUÇLAR

Türkiye'de 26 üniversitede, 2 bin 806 öğrenci arasında alan araştırması gerçekleştiren Gülnar, üniversite öğrencilerinin internet kullanım düzey ve amacını ortaya koymaya çalıştıklarını söyledi.

İnternet kullanımında, "psikolojik şartlar, ruh sağlığı ve internet kullanımı" etkileşimini incelediklerini aktaran Gülnar, farklı göstergeleri bulunan ruh sağlığıyla ilgili öz güven düzeyini ölçmeye çalıştıklarını bildirdi.

NEGATİF ŞARTTAN KURTULMAK İÇİN İNTERNET KULLANILIYOR

Araştırmada ilginç bulgulara ulaştıklarına dikkati çeken Gülnar, gençlerin interneti yoğun kullandıklarına şahit olduklarını ifade etti.

Öz güven düzeyiyle internet kullanımı arasındaki ilişkiyi incelediklerini anlatan Gülnar, şu değerlendirmede bulundu:

"Öz güven arttıkça internet kullanımının azaldığını, öz güven düştükçe internet kullanımının arttığını gördük. Daha düşük öz güvene sahip kişilerin interneti daha yoğun kullandığını şahit olduk. Bu kişilerin interneti iletişim, eğlence, video ve film izlemek maksatlı kullanımlarının yüksek olduğunu gördük. Düşük öz güvene sahip öğrencilerin negatif psikolojik şartları bertaraf etmek maksadıyla interneti daha çok iletişim ve eğlence amaçlı kullandıklarını görüyoruz. Negatif şarttan kurtulmak için değişik iletişim gruplarına dahil olarak insanlarla iletişim kurmaya çalışılıyor."

İnternet kullanımıyla ruh sağlığı arasında negatif ilişki olduğuna işaret eden Gülnar, yüz yüze iletişim korkusu olanların interneti, iletişim amaçlı kullandıklarını tespit ettiklerini ifade etti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Öz güveni olmayan internet  bağımlısı
Yasakları ile ünlü Kuzey Kore'de sadece 28 internet sitesi var

Güncel Haberleri