Polislere neden aynasız denir? Aynasızlar tabirinin kökeni

Filmlerde kullanılan argo sözler son zamanlarda sıkça araştırılan konular arasında yer alıyor. Eskiden filmlerde sıkça kullanılan argo sözleri ilk defa duyan yeni nesil de kelimelerin anlamlarını araştırıyor. Bunlardan biri de aynasızlar kelimesidir. Peki aynasızlar ne demek? İşte detaylar…

Eski Yeşilçam filmlerinde polisler için kullanılan “Aynasızlar” kelimesinin nereden geldiği ve polislere niçin “Aynasızlar” dendiği merak konusu oldu. İşte, argoda polisler için kullanılan o kelimenin nereden geldiği ile ilgili ayrıntılar…

POLİSLERE NEDEN AYNASIZ DENİR?

Eski diziler ve filmlerde polisler için kullanılan ve çok sık duyduğumuz aynasızlar kelimesinin niçin kullanıldığı konusu hakkında birden fazla rivayet vardır.

Birinci rivayete göre; 1970’li yıllarda Renault araç firması, Toros marka araçlarını ilk zamanlarda sağ aynası olmadan üretiyordu. Vatandaşlar araçları aldığında aynalarını kendileri taktırırlardı. Bu araçlardan emniyet genel müdürlüğü de alıp kamu aracı olarak kullanıyordu. Bu araçlar kamu malı olduğu için kimse üzerinde bir işlem yapamıyor ve ayna taktıramıyorlardı. Bu yüzden insanlar arasında argo bir kelime olarak polislere Aynasızlar olarak isimlendiriliyorlardı.

İkinci rivayete göre; polis üniformalarından olan polis şapkalarındaki metal armaların çok parlak olmasından kaynaklı bir isimlendirmedir. Bu metal armalar büyük ve çok parlakmış ve güneşli havalarda ayna gibi parlarmış. Polis üniformasının en dikkat çeken aparatı bu parlak metallermiş.

Daha sonraki yıllarda polis üniforması değişmiş ve bu metaller aparatlarda şapkalardan kaldırılmış ve yerine göze fazla çarpmayan mat renkli aparatlar kullanılmaya başlanmış.

Bu değişimden sonra halk arasında polislere aynasızlar argo kelimesi kullanılmaya başlanmış. Önceleri aynaları vardı yeni kıyafetlerle birlikte bu aynalarda yok manasında kullanılan aynasızlar kelimesi kullanılagelmiştir.

DİĞER BİLGİLER İÇİN TIKLAYIN

Üçüncü rivayete göre; Bu aynasızlar kelimesi Amerikan filmlerinde de sıkça kullanılan bir argo terimdir. Amerikalı polisler iş hayatlarında çok fazla yanlış yaparlarmış. Yaptıkları hataların bedelini ağır öderler fakat yaptıkları hataları göremezler ve ders almazlarmış. Göremedikleri için aynı hataları yeniden yaparlarmış. Rivayete göre Ghetto’daki siyahi kesimden insanlar bu aptal üniformalı beyaz polislere arkalarını göremediklerinden dolayı Aynasızlar lakabını takmışlardır.

Diğer rivayetler de şunlar:

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Nüfus Müdürlüğü telefon numarası nedir? 199 - Nüfus Müdürlüğü iletişim numaraları
En uzun gece 21 Aralık | 21 Aralık nedir?
Kış Dönümü nedir? 21-22 Aralık neden en uzun gecedir? Günler uzadı mı?

Güncel Haberleri