Prof. Dr. Önder Tan göğüs estetiği düşünenleri uyardı

Göğüs büyütme estetiği Türkiye’de ve dünyada en yaygın olarak uygulanan estetik ameliyatlar arasında yer alır. Ancak her kadın göğüs büyütme estetiği için uygun olmayabilir. Bazı durumlarda estetik cerrahlar bu ameliyata izin vermez veya ameliyatı başka bir zamana erteler. En azından bir süre sonra yapılmasını tavsiye edebilir. Peki, bir estetik cerrahın göğüs büyütme estetiği için hastayı geri çevirmesinin sebepleri nelerdir? Estetik ve Plastik Cerrahi Prof. Dr. Önder Tan cevapladı.

Prof. Dr. Önder Tan, hızlı kilo değişiklikleri durumunda genellikle sabit bir kiloya ulaşıncaya kadar göğüs büyütme ameliyatı için beklendiğini belirtiyor. Doktor Önder Tan’a göre bunun nedeni şu; “Memelerin yapısının ameliyat için sabit bir yerde olmasını istiyoruz. Dokularda değişiklik devam ediyorsa, uzun vadeli bir sonuç elde etmek oldukça zordur.”

Prof. Dr. Önder Tan, şöyle devam ediyor.

“Vücut Kitle İndeksi (BMI) tıbbi olarak yüksekse, estetik cerrah göğüs büyütme ameliyatı öncesi biraz kilo verilmesini isteyebilir. Obez hastaların estetik ameliyat sonrası problem yaşama olasılığı, normal kilodaki insanlara göre daha fazla olmaktadır. Bu durum komplikasyonlar oluşturarak, hastayı risk altına sokabilir. Bu sebeple birçok cerrah, BMI düşünceye kadar meme büyütme ameliyatı tavsiye etmez. Hastalarda BMI’nın 30'un altında olmasını tercih ediyoruz.”

EMZİRME VE DOĞUM PLANLARI

Estetik Cerrahi Prof. Dr. Önder Tan, göğüs büyütme planlarken emzirmenin de göz önünde bulundurulması gerektiğini belirtiyor. Doktor Önder Tan, “Göğüs estetiği, göğüsün emzirme yeteneğini etkiler. Memeleri geçici olarak değiştirebilir. Bu sebeple hastanın emzirme döneminin ardından göğüslerin konturu ve şekli yerine geldikten 6 ay sonra ameliyat planlanabilir.” diyor.

Hastaların çocuk doğurma planı da göğüs estetiğinde önemli bir faktör. Bu sebeple estetik cerrahlar hastaya doğum planlarını da sorar. Dr. Önder Tan, bu konuyla ilgili de şunlara dikkat çekiyor:

“Tüm hastalarıma, bir sonraki yıl içinde çocuk sahibi olmayı düşünüp düşünmediklerini soruyorum. Çünkü bazen hormonlar, memenin önemli ölçüde değişmesine neden olabilir. Bu sebeple en doğrusu meme büyütme estetiğinin hamilelik döneminden sonra yapılmasıdır. Hamilelik sonrası meme büyütmede daha büyük bir implant veya meme revizyonu gerekebilir.”

GERÇEKÇİ OLMAYAN BEKLENTİLER

Prof Dr. Önder Tan, herhangi bir estetik cerrahi uygulamada güvenliğin her zaman birinci öncelik olduğunu hatırlatıyor. Tan’a göre, bir hasta bünyesinin kaldıramayacağı büyüklükte implantlar isterse, cerrah bu ameliyatı yapmayı reddedebilir. Aynı şekilde hastanın ne istediğini net olarak bilmemesinin de göğüs büyütme estetiğini reddetme nedeni olabileceğini ifade eden Tan, şunları ekliyor: “Bir konsültasyondan sonra hasta hala ne istediğini bilmiyorsa veya farklı görünümler arasında kararsız kalıyorsa cerrah, hasta beklentileri netleşene kadar ameliyatı erteleyebilir.

TIBBİ GEREKÇİLER

Doktor Önder Tan, hastanın meme büyütme ameliyatı için tıbbi olarak uygun olmamasının, doktorların operasyonu reddetmesinin başlıca nedenlerinden biri olduğunu vurguluyor. Tan, “Herhangi bir cerrah, anestezi doktorundan tıbbi izin alınmasını ister. Çünkü kalp veya akciğer sorunları ya da kontrolsüz diyabet gibi sağlıkla ilgili endişeler olabilir. Genel olarak hem geçmiş ameliyatlar hem de aile öyküsü gibi hastaların tıbbi geçmişleri, ameliyat sonrası iyileşme döneminde potansiyel bir sorun teşkil edebilir. Bunun gibi senaryolar göğüs büyütme ameliyatı için önemli faktörlerdir.” ifadelerini kullanıyor.

İYİLEŞME DÖNEMİNDEKİ KISITLAMALAR

Göğüs büyütme ameliyatı sonrası bakımın, iyileşme için çok önemli bir faktör olduğunu belirten Dr. Tan, “Bu yüzden hasta hayatındaki kısıtlamalara hazır değilse ameliyat ertelenmelidir. Genel olarak kolay bir süreç olmakla birlikte iki hafta boyunca sudan uzak durmak, duş almamak, altı hafta boyunca egzersiz yapmamak gibi bazı kısıtlamalara uymak gerekir. Hasta bu kuralları ve benzer şekilde günlük hayattaki kısıtlamaları benimseyemiyorsa, estetik cerrah, meme büyütme ameliyatında tam başarı için prosedürü erteleyecektir.” şeklinde konuşuyor.

HASTANIN PSİKOLOJİK DURUMU

Estetik ve Plastik Cerrah Prof. Dr. Önder Tan, hastaların göğüs büyütme operasyonu için duygusal olarak hazır olması gerektiğini ifade ediyor. Tan, şöyle devam ediyor: “Estetik cerrah hastanın göğüs büyütme için psikolojik olarak rahat bir karar vermesini bekler. Örneğin; bu operasyonu bir partneri memnun etmek için isteksizce yaptırmamalıdır. Cerrah bir hastanın çok isteksiz ve stresli olduğunu fark ederse ameliyatı reddedebilir. Boşanma aşamasında olan, depresyonda olan, endişeli görünen, son haftalarda büyük oranda kilo veren kadınlar için meme büyütme estetiği yapmak uygun olmayacaktır. Hasta psikolojik ve fiziksel anlamda iyi bir duruma gelinceye kadar ameliyatın ertelenmesi gerekir. Hastanın hayatı, kilosu ve sağlığı stabil hale geldiğinde verimli bir göğüs büyütme estetiği yapılabilir.”

PROF. DR. ÖNDER TAN KİMDİR?

İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi'nde önce temel tıp eğitimi, ardından estetik ve plastik cerrahi ihtisasını tamamlamış olan Tan, Atatürk Üniversitesinde Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı öğretim görevlisi olarak kariyerine devam etmiştir. 2007 yılında Doçent, 2013 yılında Profesör ünvanını alan Önder Tan, İstanbul Nişantaşı’nda AVA Estetik ve Cerrahi Kliniğinde hastalarına hizmet vermeye devam etmektedir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

Sağlık Haberleri