Ramazan Pidesi Tarifi

İftar sofralarını süsleyen tariflerden bir tanesi olan ramazan pidesi, kolay bir şekilde evde hazırlanabilir. Hamuru ve tadı ile ramazan sofralarının baş tacı..

İftar sofralarını süsleyen tariflerden bir tanesi olan ramazan pidesi, kolay bir şekilde evde hazırlanabilir. Hamuru ve tadı ile ramazan sofralarının baş tacı olan ramazan pidesinin hazırlanışı ile ilgili bazı püf noktalar vardır. Sunum önerileri ile beraber sofraları daha bereketli hale getirebilmek mümkün olurken, ramazan pidesinin yapılışına yönelik bazı ek bilgileri de unutmamak gerekir.

Tarifi

Ramazan pidesini hazırlamaya başlamadan önce gerekli malzemelerin evde bulunduğundan emin olunmalıdır. Kalorisinin az olması ve zannedildiği kadar zor olmamasından ötürü ev ortamında kolaylıkla hazırlanabilir. Ramazan pidesini hamuru evde kişi tarafından hazırlandığında lezzeti daha başka olur.

Bu nedenle ramazan pidesi tarifi birçok kişinin merak ettiği tariflerden bir tanesidir. 2 adet ramazan pidesinin yapılışı yaklaşık 20 dakika sürerken, pişirme süresi de 20 dakika olarak belirlenmiştir. Bu süreç içerisinde 2 adet ramazan pidesi akşam iftar sofrasına hazır edilebilir.

Hazırlanışı

Ramazan pidesinin hazırlanması aşaması gerekli malzemelerin oda sıcaklığına getirilmesi ile başlar. Hamuru için, tuzunu çözdürmek için, alt ve üst kısımları için, üzeri için ve süslemek için birçok farklı malzemenin bir araya gelmesi ile ramazan pidenin hazırlanma sürecine başlanabilir.

Malzemeler

Ramazan pidesinin hazırlanması için gerekli olan malzemeler her evde bulunabilecek malzemelerdir.

Hamuru için:

  • 1,5 su bardağı su
  • 6 gr. yaş maya
  • 3,5 su bardağı un
  • 1 silme tatlı kaşığı tuz

Tuzu çözdürmek için:

  • 1/3 su bardağı su

Altı ve üzeri için:

  • 1 su bardağı yulaf kepeği

Üzeri için:

  • 1/2 su bardağı yoğurt (sulu bir kıvamda)
  • 1/2 çay bardağı su
  • 1 adet yumurta sarısı
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı

Süslemek için:

  • 1 yemek kaşığı çörek otu
  • 1 yemek kaşığı susam gibi malzemeler ile ramazan pidesini evde pratik bir şekilde hazırlayabilmek mümkün olur.

Yapılışı

Ramazan pidesinin yapılışına önce derin bir kabın içerisine alınan 1.5 su bardağı su ve maya ile başlanır. Maya suyun içerisinde çözdürülür. Silikon bir spatula yardımı ile çözünene kadar karıştırılır. Un başka bir kaba alınır ve ortası çukur şeklinde açılır. Mayalı su karışımı çukurun içerisine alınarak kenarlardan un eklenecek şekilde yoğrulur. Yarım su bardağından biraz eksik olarak hazırlanan suyun içerisine tuz atılır ve çözdürülür.

Çözünen tuz karışımı unun üzerine eklenerek yoğurmaya devam edilir. 10 dakika kadar yoğrulduktan sonra hamur tezgaha alınır. Tezgaha vurarak yoğurma işlemine devam edilir. Ele yapışan bir hamur elde edilmesi bu aşamada önemlidir. Yoğurma işlemi hamurun yapışkanlığının aza indirgenmesi ile sonlandırılır ve etrafına un serpiştirilir. Ortadan ikiye ayrılan hamur top haline getirilir ve mayalanması için dinlenmeye bırakılır.

Üzeri için gerekli olan tüm malzemeler derin bir kap içerisinde karıştırılır. Bir tahtanın üzerine yulaf kepeği serpiştirilerek mayalanması tamamlanmış olan hamur pide şeklinde açılır. Parmak ile kenarlarına şekiller verilir ve hazırlanan sos karışımı iki hamurun da üzerine eşit miktarda dökülür. En son üzerine çörek otu ve susam serpiştirilir. 230 derecelik fırında 5 dakika pişirildikten sonra, 200 dereceye indirilerek 15 dakika kadar pişirilir.

Püf Noktaları

Ramazan pidesini hazırlarken biraz daha yumuşak bir kıvam elde etmek isteyenler, mayalı su karışımının üzerine süt ekleyebilir. Hamurun içerisine bir yemek kaşığı kadar ayçiçek yağı katmak, daha yumuşak bir kıvam almasını sağlayacaktır.

Sunum Önerileri

İftar ve sahur sofralarının vazgeçilmezi olan ramazan pidesi, iftar saatinde sade olarak yemeklerle birlikte tüketilebilir. Sahur sofralarında ise tereyağı ve tulum peyniri ile birlikte sunum yapılabilir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

Yemek Tarifleri Haberleri