Akciğer kanseri nedir, belirtileri neler? Akciğer kanserinin ilk evrelerinde görülen en yaygın 15 belirtisi

En sık rastlanan kanser türü akciğer kanseridir. Akciğer kanserine sebep olan tümör ilk başta rahatsızlık belirtisi göstermediği için hastalık çok geç teşhis edilir. Peki, akciğer kanserinin en yaygın belirtileri nelerdir? Akciğer kanserinde erken teşhis mümkün müdür? İşte detaylar...

Akciğer kanserine sebep olan tümör ilk aşamada rahatsızlık belirtileri göstermez, fakat hastalık ilerlemeye başladıkça kalıcı öksürük ile kanlı balgam gibi belirtiler gösterir. Akciğer kaynaklı kanser birincil (primer) akciğer kanseri olarak bilinir. Vücudun başka bir bölgesinden gelişmeye başlayan ve akciğere sıçrayan kansere de ikincil (sekonder) akciğer kanseri denilmektedir.

Akciğer kanserini riskini artıran en önemli faktör sigaradır. Hayatında hiç sigara kullanmayan kişilerde de bu hastalık görünse de hastalığın en temel nedeni sigaradır. Bu durumun sebebi içilen her sigarada düzenli şekilde solunan farklı toksik maddelerdir. Risk, içilen sigara sayısı ve sigara içme süresine göre artış gösterir. Sigara kullananların kullanmayanlara oranla riskleri 15 kat artış gösterir ve sigara kullananların riski yüzde 20 ila 25'e çıkar.

Akciğer kanserine yakalanan kişiler kanserin evresi ve tipine göre farklı tedavi yöntemlerine tabi tutulur. Hastalık ilk evrelerde teşhis edilirse, ameliyata başvurulabilir. Aynı zamanda kemoterapi ve ilaç tedavisiyle beraber radyoterapi ile ilaç tedavisinin bir kombinasyonu da uygulanır. Bunun nedeni ise genellikle tanı evresinde tümörün genişlemesi ve cerrahi müdahalenin tedavi olarak sayılmamasıdır.

 

AKCİĞER KANSERİNİN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Hastalığın en temel belirtileri iki üç haftada geçmeyen öksürük, gittikçe artan kalıcı öksürük, sürekli tekrarlayan ya da bir süre sonra tekrarlayan solunum yolu enfeksiyonu, solunum sistemi üzerinden gelen salgılarda kan varlığı, nefes alırken ya da öksürürken göğüste ağrı, nefes almada güçlük, sürekli yorgunluk, halsizlik, iştahsızlık ya da nedensiz kilo kaybı, parmak görünümünde değişiklik, kavisli ve şişkin ekstremiteler, yüksek ateş, yutkunmada zorluk ve ağırlık, soluk almada zorluk, ses kısılması, yüzde ve boyunda şişme, göğüste ya da omuzda kalıcı ağrı şeklindedir.

Haberleri