Havaların ısınmasıyla birlikte artış gösteren klima kullanımına dair uzman isimlerden uyarılar geliyor. Klimanın zararlı etkileri olduğu daha öncesinde de bilinse de bu etkileri oldukça korkutucu.
KLİMALARDAN UZAK DURUN
Göğüs hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Mecit Süerdem, klima hastalığını açıkladı. Klimanın enden olduğu "Legionella pneumophila" bakterisinin enfeksiyon hastalığı olduğu belirtildi. Bu hastalığın genellikle nehirler, göller ve akarsularda görüldüğü, tatlı su ortamlarında bulunduğunun altını çizdi.
Süerdem'in açıklamalarına göre doğal su ekosistemi hastalık ya da salgın kaynağı değilken, hastalığın kaynağının insan yapımı soğutma ve sıcak su sistemleri olduğunu belirtti. Konu olarak ele alınan bakterileri otel, hastane, huzurevi ya da ofis kliması gibi sistemlerde yer alarak çoğalabileceğine vurgu yaptı.
HASTALIĞIN BELİRTİLERİ
Klimadan çıkan hava yolu ile birlikte bulaşan bu hastalığın belirtileri paylaşıldı. Klimaya maruz kalan kişinin hastalık kapması durumunda 2-10 gün arasında grip belirtilerine benzer etkiler ortaya çıkar.
Kas ağrıları ile başlayan hastalık, ateşinizin 40 dereceye kadar yükselmesini, titreme krizleri, halsizlik, baş ağrısı ve öksürükle devam eder. Hastalığın ilerleyen evrelerinde ise kanlı olabilen balgam, nefes darlığı, nefes almakta zorluk çekme, göğüs ağrıları, kusma, ishal, mide bulantısı, bilinç bulanıklığı ve ajitasyonlar görülebilir.
ERKEN TEDAVİ HAYATINIZI KURTARABİLİR
Hastalık belirtileri olması halinde uzmanlar hızlı bir şekilde tedaviye başlanması gerektiğini vurguluyor. Grip belirtileri ile benzer belirtilere sahip olan bu hastalığın hafife alınmaması gerektiği vurgulanıyor. Prof. Dr. Süerdem'in açıklamalarının devamı ise şu şekilde;
“Tedaviye başlanmadığı takdirde hastalık zatürreye dönüşebilir ve şiddetlenmesi ile semptomların hızla kötüleşip ve solunum yetmezliği, şok, çoklu organ yetmezlikleri ve sonunda ölüm gibi vahim bir tabloyla karşılaşılabilir. Yaşlılar, sigara içenler, bağışıklık sistemi zayıf olanlar, kronik akciğer hastalığı, böbrek ve diyabet hastaları enfeksiyon gelişimi açısından risk altında”