Yaz mevsiminin vazgeçilmezi olan incir, barındırdığı yüksek lif sayesinde meme kanserine karşı etkili olurken aynı zamanda da bağırsakların çalışmasına büyük fayda sağlar. Peki inciri ballandıran, tadına tat katan şey nedir? İşte bu sorunun yanıtı.
Özellikle yaz aylarından sonbahara geçerken pek çok kişinin bağışıklık sisteminde zayıflıklar yaşanırken yaz mevsiminin vazgeçilmezi olan incir, antioksidan özelliğiyle vücudun direncini güçlendirir ve böylece tabiri caizse 'aspirin' görevi görür. Peki inciri ballandıran şey nedir? İşte detaylar...
TRT Haber'den Nursel Cobuloğlu'nun aktardığına göre; İnciri diğer ağaçlardan ayıran çiçeklerini dışarıya değil, kabuğunun içine doğru açmasıdır. İncirde meyvenin tutup gelişebilmesi için ilek meyvelerindeki (erkek incir) çiçek tozlarının ilek arıcığı tarafından incire taşınması gerekir.
Lezzetli bir incirin sırrı ilekte saklıdır. İlekleme, istenilen özelliklere sahip ağacın erkek meyvesinin dişi ağaca asılması ile sağlanır. Erkek incirin cazibesine kapılan ilek arıcıkları bu ağacı kısa sürede sarıp tozlanmasını sağlar. Böylece lezzetli meyveler, farklı bir ağaçta da yetiştirilebilir.
Çiftçiler ileğin meyvenin hammaddesi olduğunu vurguluyor. İlekleme işlemi için sabah saat 5'te kalkılıyor, güneş doğmadan ağaçlardaki ilekler yani erkek incirler toplanıyor. İleğin işi, üçüncü haftadan sonra bitiyor ve üretici artık ürünün yetişmesi için beklemeye geçiyor.