Kavurucu sıcakların vazgeçilmezi klima zatürreye sebep oluyor! Kullanımı konusunda uzmanlar uyardı

Artan sıcaklıklarla birlikte yaz aylarında insanlar, serinlemek için klimaları daha fazla kullanmaya başladı. Evlerde, iş yerlerinde ve araçlarda klimaların uzun süre açık kalması yaygınlaştı. Uzmanlar ise klimaların düşük sıcaklıklarda, uzun süre ve kontrolsüz kullanımının ciddi sağlık problemlerine yol açabileceğini söyledi.

Klima kullanımı, sağlık açısından bazı riskler taşıyabilir. Bu nedenle uzmanlar, klimanın bakımının düzenli olarak yapılması ve bazı önlemlerin alınması gerektiği konusunda uyarılarda bulunmaktadır.

Klimaların düzenli bakımı yapılmadan kullanılması, uzun süre aşırı soğuk ve kuru havaya maruz kalmanın vücut direncini düşürebileceği ve üst solunum yolu hastalıklarına, hatta zatürreye yol açabileceği belirtilmektedir. Sinüzit ve bronşit, klimalara bağlı olarak en sık görülen solunum yolu hastalıkları arasında yer almaktadır.

ZATÜRREYE YOL AÇABİLİR

Klimanın üflediği soğuk havaya direkt maruz kalmanın, yüzdeki sinir kılıfını etkileyerek yüz felci, kas ağrıları ve tutulmalarına yol açabileceği ifade edilmektedir. Ayrıca, klimaların üflediği havada bulunan tozlar astım krizlerine ve şiddetli öksürmelere sebebiyet verebilir. Klima sistemlerinde üreyen küf mantarları da akut alerjik zatürreye neden olabilir. Bu hastalığın belirtileri arasında ateş, baş ağrısı, kas ağrıları, halsizlik ve solunum sistemiyle ilgili şikayetler bulunmaktadır.

Klimaların düzenli bakımının ve temizliğinin önemi vurgulanmaktadır. Bakımı yapılmayan klimalarda bakteriler birikerek ortam havasına yayılabilir ve Legionella pnömonisi adı verilen hastalığa yol açabilir. Bu hastalığın belirtileri arasında halsizlik, kırgınlık, kas ağrıları, baş ağrısı, ateş ve kuru öksürük bulunmaktadır. Tedavisi için uygun antibiyotikler kullanılmalıdır.

DOĞRU KLİMA KULLANIMI NASIL OLMALI?

Klima sistemlerinin düzenli bakımının ve temizliğinin önemini vurgulayan uzmanlar, ihmal edilen klimaların çeşitli hastalıklara yol açabileceğini belirtiyorlar. Klimaların filtre sistemlerinde zamanla biriken ve çoğalan bakteriler, ortam havasına dağılarak insan sağlığını tehdit edebilir. Bu nedenle, klima bakımı ve temizliği periyodik olarak düzenli bir şekilde yapılmalıdır.

Klima bakımının ihmal edilmesi, özellikle 'Legionella pnömonisi' olarak bilinen Lejyoner Hastalığı'nın ortaya çıkmasına neden olabilir. Bu hastalık, tipik zatürre belirtilerine benzemeyen özel semptomlarla karakterizedir. İlk 24-48 saat içinde halsizlik, kırgınlık, yaygın kas ağrıları, şiddetli baş ağrısı ve huzursuzluk gibi belirtiler görülebilir. Hastalığın ilerleyen dönemlerinde ise ateş ve kuru öksürük gibi rahatsızlıklar ortaya çıkabilir. Ayrıca, bulantı, kusma, ishal ve karın ağrısı gibi sindirim sistemi şikayetleri de yaşanabilir. Lejyoner hastalığının tedavisinde, klimaların yaydığı bakterilere yönelik uygun süre ve dozda antibiyotikler kullanılması gerekmektedir.

Sağlıklı bir iç mekan iklimi sağlamak için klimanızın düzenli bakımını yaptırmak ve bakteri filtresi kullanmak önemlidir. Aşırı soğutmaktan kaçınılmalı ve ideal ortam sıcaklığı 24-25 derece olarak ayarlanmalıdır. Klima üflemelerine doğrudan maruz kalmamaya dikkat edilmelidir. Ayrıca, klima ve su örneklerinin düzenli olarak laboratuvar ortamında incelenmesi, olası sağlık risklerini minimize etmede yardımcı olacaktır.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

Sağlık Haberleri