Popüler bir şekilde tüketilen mısırın hafifçe görmezden gelinen tüyleri, aslında vücut için şaşırtıcı etkiler doğurabiliyor. Herkes, bu mısır tüylerini çöpe gönderiyor ama bu yazıyı okuduktan sonra hiçbir zaman çöpe göndermeyeceksiniz. Nitekim, Çin'deki geleneksel tıp pratiği içerisinde yerini alan mısır tüylerinin yararlarını sıralamak neredeyse sonu gelmez.
Mısır, kullanım alanlarının genişliği ile her çeşitli yerde kullanılan bir besin öğesi. İster unuyla, ister yağıyla sofraları süslüyor, mısır tüyleri de büyük bir fayda sağlıyor. Ana vatanı Amerika olan mısır bitkisi, ilk olarak Avrupa kıtasına, ardından Afrika'ya yayılmış ve Kuzey Afrika üzerinden Anadolu'ya taşınmıştır. Kolay yetiştirilmesi, avantajlı olması ve kullanım alanının geniş olması sebebiyle, dünyanın hemen hemen her yerinde az ya da çok tarımı yapılıyor.
Sağlıklı bir yaşam sürmek adına, tükettiğiniz besinlere dikkatle yaklaşmanız önemlidir. Doğal gıdalar sağlığınıza doğrudan bir etki yaratır. Mısır, genel olarak sevilen bir yiyecektir.
Aroması ve lezzeti ile herkesi kendine çeken mısır, özellikle yaz aylarında haşlama şeklinde tüketilirken, konserve formunda da salatalarda kullanılabiliyor. Mısır, yüzyıllardır Çin'de geleneksel tıp pratiğinde kullanılıyor. Özellikle mısır tüyleri, hemen hemen her rahatsızlığa çare olarak biliniyor. Türlü rahatsızlıklara çözüm sunan mısır tüyleri, hastalıklarla savaşıyor.
Herkesin severek tükettiği ve özellikle yaz mevsiminin olmazsa olmazları arasında yer alan yiyeceklerden biri mısırdır. Severek tüketilen ve doyasıya yenilen mısırı haşlamadan önce genellikle tüylerini ayrıştırmayı tercih edersiniz. Ancak mısır tüyleri yüzyıllardır Çin'de geleneksel tıp pratiği içerisinde kullanılıyor.
Mısırı pişirme aşamasında, mısırın tüylerini ayrıştırmak ve yıkamak genellikle tercih edilir. Mısırlar tencereye, mısır tüyleri ise direkt olarak çöpe gider. Düşünmeden çöpe attığınız bu mısır tüyleri, vücudunuz için bir şifa kaynağı olabilir.
Amerika'dan dünya geneline yayılan bu besin, önce Avrupa'ya, ardından da Afrika'ya yayılarak birçok kişi tarafından büyük beğeni toplamıştır. Özellikle Çin'de yüzyıllardır tıbbi olarak kullanılır. Peki, mısır tüylerinin vücuda sağladığı faydalar nelerdir? Bu sorunun yanıtını birlikte inceleyelim.
Mısır tüyü genellikle çay formunda tüketilir. Mısır tüylerini demleyip içtiğinizde, direncinizi güçlendirebilir ve vücudu hastalıklara karşı koruyabilirsiniz.
BOL MİKTARDA C VE K VİTAMİNİNİ İÇİNDE SAKLIYOR
Mısır püskülü, sayısız C ve K vitaminini hücrelerine hapsetmiştir. Yüksek potasyum ve antioksidan zenginliği ile cildi derinlemesine temizler ve kalp sorunlarına karşı koruyucu kalkan oluşturabilir.
Bu özel bitki, rahatlatıcı dokunuşuyla bedeninizi stresin pençesinden kurtarır, huzuru dağıtır. Daha serin ve iç huzuru bulmanızı sağlar.
Çay formunda tüketildiğinde, mısır püskülü, sindirim sisteminin düzenli ritmini koruma misyonuna yardımcı olur. Bağırsak hareketlerini uyararak kabızlık sorununu etkili bir şekilde çözer. Bu çayı alırken, kabızlık ya da ishal olma ihtimaliniz son derece düşüktür.
Romatizmal kemik rahatsızlıklarının tedavisine yardımcı olma kabiliyetine sahip olan mısır püskülü çayı, vücutta biriken fazla suyu atarak kilo vermeyi destekler.
Mısır püskülü, cilt ve saç sorunlarına karşı da bir panzehir olarak hareket eder. Cildi arındırır, sivilce, akne ve siyah noktaların oluşumunu engeller. Ayrıca, böcek ısırıkları, çizikler ve küçük kesiklerin neden olduğu kaşıntı ve ağrıları hafifletir.
Mısır püskülü, saç sağlığını koruyarak saçların güçlenmesini sağlar. Saçın doğal nemini korur ve kırılmaları engeller. Saçları tamir eder. Saç dökülmesini durdurur. Mısır püskülünü kaynatıp suyunu bir buzluğa koyabilir ve zaman zaman cildinize masaj yapabilirsiniz. Hem içecek olarak hem de saçlarınıza sürülecek bir losyon olarak kullanabilirsiniz.
Beslenme Uzmanı N Lakshmi, mısır püskülü çayının kilo verme üzerindeki etkilerini de vurgulamıştır.
Mısır püskülü çayı, idrar söktürücü etkisi ile idrar üretimini artırır ve su tutulmasını azaltır, bu sayede idrar sağlığını iyileştirir. Vücuttaki toksinlerin atılmasına yardımcı olur, metabolizmayı hızlandırarak yağ yakımını hızla artırır. Düzenli çalışan bir metabolizmayı destekleyen mısır püskülü; tansiyon, kan şekeri ve kolesterol seviyelerinin dengelemesine yardımcı olur.
MISIR PÜSKÜLÜ NASIL KORUNUR?
Bu püskülleri, güneşin ulaşamadığı, karanlık ve kuru bir alanda, bir bez veya tepsi üzerinde sererek kurutabilirsiniz. Uzun süreli saklama stratejileri için, kurutma uygun bir yol olabilir, ancak dikkatli olmalısınız çünkü kururken kararmamalıdır.
Pazardan satın alınan veya eğer şanslıysanız bahçenizden topladığınız taze mısırlardan elde edeceğiniz çok miktardaki mısır püskülünün nasıl saklanacağına dair merakınızı gidermek için; yeşil mısır püsküllerini kurutmak için en uygun yöntem, onları bir gazete kağıdına yayıp, güneş almayan, gölgeli bir yerde bırakmaktır.
Soğuk ve ışıktan uzak bir ortamda kararmadan kuruyan püskülleri bir cam kavanozda, yine soğuk, kuru ve az ışık alan veya tercihen ışıksız bir yerde uzun bir süre saklayabilirsiniz.
Mısır püskülü çayı hazırlamak için, küçük küçük doğranmış, taze veya kurutulmuş mısır püskülünden bir yemek kaşığı alıp, üzerine kaynamış su ekleyin.
Bu miktar, bir büyük bardak çay için yeterli olacaktır. 15-20 dakika kadar demlendikten sonra süzebilir ve tüketebilirsiniz.
DİKKAT! Sağlık sorunlarınız veya düzenli olarak kullandığınız bir ilaç varsa, mısır püskülü tüketmeden önce bir uzmana danışmanız tavsiye edilir.
MISIR PÜSKÜLÜNÜN VÜCUDA ZARARLI MI?
Polen alerjisi olan kişilerin mısır püskülü kullanmaları önerilmez. Çünkü mısır püskülleri, aslında mısırın büyümesini ve oluşumunu sağlayan polenleri toplamaktadır.