'Sessiz HIV pandemisi': Türkiye’de vakalar 40 bine dayandı

Türkiye’de HIV vaka sayılarının 40 bine dayandığını söyleyen Prof. Dr. Alper Şener, “Son 3 yıldır Kovid pandemisine konsantre olduk ama tüm dünyada devam eden sessiz bir ‘HIV pandemisi’ var. Bu sessiz pandeminin gürültülü pandemiye dönmesinin önüne geçilmeli” dedi.

Sağlık Bakanlığı verilerine göre, HIV vaka sayılarının Türkiye’de 40 bine dayandığını belirten Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, “Aslında son 3 yıldır Kovid pandemisine konsantre olduk ama tüm dünyada devam eden sessiz bir ‘HIV pandemisi’ var” dedi.

Şener, son 2-3 yıldır ilk tanı yaşının da oldukça düştüğünü belirterek “Yaş ortalamalarını 25-30’lu yaşlar arasında beklerken, bu rakamlar 20’li yaşların altına inmeye başladı. Bu konudaki farkındalığın artırılması ve bu sessiz pandeminin gürültülü pandemiye dönmesinin önüne geçilmesi gerekiyor” diye konuştu.

HIV’in ağırlıklı olarak cinsel yolla bulaşan enfeksiyon hastalıklarından biri olduğunu dile getiren Şener, şunları aktardı: “Virüs ilk 3 hafta içinde belirgin bulgu vermiyor. Ateş, halsizlik, uykusuzluk gibi semptomlar başlıyor ama 3’üncü aydan sonra daha belirgin bulgular gelişiyor. Lenf bezleri, boğaz ağrısı, saç dökülmeleri, 1 aydan uzun süren ishal tabloları meydana geliyor. Bu hastalar hızlı kilo kaybı yaşayabiliyor. Bu bulgular şüphelendirici bulgulardır.”

Yorum Yap
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Sağlık Haberleri