Bu katliamı durdurun: Altın arama ruhsatı verilen alan bakın neresi çıktı

Ordu Aybastı'daki Perşembe Yaylası'na maden arama ruhsatı verilmesi çevreci dernekler ve vatandaşların tepkisi topladı. Fatsa Doğa ve Çevre Derneği Başkanı Zeki Odabaş "Yazık. Bu işlere izin veren Ordu Valisi Tuncay Sonel’e, Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Hilmi Güler’e sormak lazım hangi akılla, hangi izanla buna izin veriyorsunuz. Güzel olan her şeye düşman mısınız?" açıklamasıyla yaylaya maden arama ruhsatı verilmesine tepki gösterdi.

Önceki gün Ankara'da yapılan ihalede altın arama ruhsatı verilen yerin Ordu Aybastı'daki Perşembe Yaylası olduğu öğrenildi. İhaleyi 2 milyon lira karşılığında Taşzemin Madencilik kazandı.

Ordu Olay'dan Kaan Özel'in haberine göre; Çevre ve turizm dernekleri, Perşembe Yaylası'na altın arama ruhsatı verilmesine tepki göstererek bölgede siyanür kullanılarak maden ocağı açılması halinde Perşembe Yaylası’nın tarihe karışacağı uyarısında bulundu.

Bin 500 metre rakımda bulunan ve 1991 yılında Bakanlar Kurulu Kararı ile Turizm Merkezi ilan edilen yaylada, bir dünya mirası olarak korunması amacıyla tescil işlemleri devam eden Mendereslerin de bulunması üzerine çevreci dernekler ve vatandaşlar yaylaya maden arama ruhsatı verilmesine tepki gösterdi.

"PERŞEMBE YAYLASI SADECE KARADENİZ’İN DEĞİL DÜNYANIN DOĞAL DEĞERİ"

Perşembe Yaylası'nın sadece Karadeniz'in değil dünyanın doğal bir değeri olduğunu belirten Ünye Turizm İşletmecileri Derneği Başkanı Adnan Sobi "Perşembe Yaylası sadece Ordu’nun, Karadeniz’in değil dünyanın bir doğal destinasyonu ve doğal değeri. Çünkü ender bulunan menderesleri var. Türkiye’de tatlı su midyesi iki yerde var biri burada. Aynı zamanda binlerce yıllık meydan savaşlarına, meydan güreşlerine meydan olmuş bir coğrafya. Eğer doğal ve tarihi değerlerimizi kimliğine uygun kayıt altına alıp tescillendirirsek maden arama-tarama yetkilerinin önünü kesmiş oluruz. Eğer Çiseli Şelalesini kayıt altına alırsak Perşembe Yaylası’nı kurtarırız ve kurtarmalıyız." diye konuştu.

"BURADA MADEN OCAĞI AÇILIRSA NE NE ÇİSELİ ŞELALESİ KALIR NE DE PERŞEMBE YAYLASI KALIR"

Perşembe Yaylası'na maden olacağı açılması halinde yaylanın ortadan kaybolacağı görüşünü savunan Fatsa Doğa ve Çevre Derneği Başkanı Zeki Odabaş, "Biz bu alanı inceledik. Korgan-Aybastı-Tokat’ı kapsayan bir alan. Şu anda Perşembe Yaylası’nda Karga Tepesinden baktığınızda gördüğünüz mendereslere çok yakın bir alan. Hatta Çiseli Şelalesini içine alan bir alan. Eğer burada maden ocağı açılırsa ne menderesler kalır ne Çiseli Şelalesi kalır ne de Perşembe Yaylası kalır. Yazık. Bu işlere izin veren Ordu Valisi Tuncay Sonel’e, Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Hilmi Güler’e sormak lazım hangi akılla, hangi izanla buna izin veriyorsunuz. Güzel olan her şeye düşman mısınız?" dedi.

"PERŞEMBE YAYLASI’NA SAHİP ÇIKMALIYIZ"

Perşembe Yaylası'na sahip çıkılması gerektiğini dile getiren Ordu Çevre Derneği (ORÇEV) Yönetim Kurulu Üyesi Coşkun Özbucak ise "24 Mayıs'ta yapılan ihalede Ulubey şimdilik ertelendi. Korgan ile Altınordu-Gülyalı-Bulancak arasında kalan alanın ihaleleri yapıldı. Her ihale tarım alanlarına, ormanlara, suya yani geleceğimize sıkılan kurşundur. 14 Haziran’da 11, 20 Haziran’da 1 maden alanı daha ihale edilecek. Ertelenen bir ihale çözüm değil. Ulubey geçici olarak kurtuldu ancak ülkenin her tarafı bizim toprağımız. Ona göre davranmak gerekir. Korgan'daki maden alanı Aybastı Perşembe Yaylası’nı kapsıyor. Yaylamız da yok edilecek. Perşembe Yaylası’na sahip çıkmalıyız." açıklamasıyla duruma tepki gösterdi.

Yorum Yap
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Yorumlar (19)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Şehir Haberleri Haberleri