Şişman değilim hormonum var

Kadınlar orta yaşlarına geldiğinde neden özellikle karın bölgelerinden kilo alıp da şişmanlamaya başlıyor? Menopozda kadınların kemik erimesi durumunu araştıran bilim insanları, bu kilo artışından bir hormonun sorumlu olduğunu buldu.

Orta yaşlı kadınların kilo almasının, vücut tipinin armuttan elmaya dönüşme nedeninin sadece yeme alışkanlıkları veya hareketsizlik olmadığı keşfedildi. Fareler üzerinde yapılan çalışmalarda dişi fareler menopoza eriştiğinde vücutlarında bir hormonun yükseldiği tespit edildi. Aynı hormonun kemik kaybını da tetikleyebildiği bulundu. Yapılan denemelerde bu hormon bloke edildi. Sonuç olarak daha çok fiziksel aktivite yapabildiler, daha fazla kalori kaybetmeye başladılar ve kemik kayıplarında ise yavaşlama meydana geldi. Bu çalışmanın gelecekte menopoz konusunu çözeceği anlamına geldiği belirtildi.

Üreme hormonu olan F.S.H.’nin (follikül uyarıcı hormonu kadınlarda yumurta erkeklerde ise sperm üretimini uyarır) bir kadın menopoza girdiğinde kadının kemik yoğunluğunda  azalmaya neden olduğuna inanılıyordu. New York’ta bulunan Icahn Tıp Fakültesi’ndeki Prof. Mone Zaidi, F.S.H.’nin kemik yoğunluğunu etkileyip etkilemediğini merak etti. Zaidi, kemik yoğunluğunu koruyan bir antikor yarattı. Bu antikor, yumurtalıkları çıkarılan farelerde kullanıldı. Normalde vücutlarında östrojen üretmeyen kadınlarda oluşan kemiklerin yağla dolması durumunun engellendiği belirlendi. Farelerin kemik yoğunluğu korunurken aynı zamanda yağ kaybettikleri tespit edildi.

Çalışma daha sonra Maine Tıp Merkezi Araştırma Enstitüsü’nden kemik uzmanı Dr. Clifford J. Rosen tarafından tekrarlandı. İki buçuk yıl süren çalışmanın sonunda orijinal sonuçların doğru olduğu kanıtlandı. Rosen sonuçların henüz insanlarda aynı olup olmayacağını bilemediklerini belirterek ancak araştırma fikrinin yeterince inandırıcı olduğunu kaydetti.

Diğer bir araştırmada ise kadınlarda obezite ve hormonal sorunlarla ilgili değerlendirmeler yapıldı. Colorado Üniversitesi’nden Prof. Wendy Kohrt, menopoza girmeyen sağlıklı kadınlara menopozun geri dönüşümlü bir aşamasını oluşturacak ilaçlar verdi. Bu kadınların karın bölgelerinin yüzde 11 daha fazla yağlandığı, günde 50 kalori daha az yaktıkları belirlendi. Kadınlar bu ilacı kullanmayı bıraktıktan sonra vücutlarında östrojen hormonu yeniden arttı ve etki tersine döndü.

OBEZİTE ÇOCUKLARDA FELÇ RİSKİNİ ARTIRIYOR

Üsküdar Üniversitesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölüm Başkanı Doç. Dr. Defne Kaya, obezitenin bir riskine daha dikkat çekti. Kaya, 8 ve 20 yaşlarında yaşıtlarına göre kilolu olanların felç geçirme riskinin yüzde 71 oranında arttığı uyarısında bulundu. Kaya,  obez çocukların doktor kontrolünden sonra mutlaka egzersiz yapmasını tavsiye etti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Şişman ama sağlıklı olmak imkansız!

Hayat Haberleri