İnşallah doğru değildir

BTK’nın, Türkiye’deki tüm internet kullanıcılarının hangi saatte, hangi siteye girdiğini gösteren kayıtları istediği ortaya çıktı. Üç büyük servis sağlayıcısının verileri paylaştığını savunan CHP’li Onursal Adıgüzel ‘85 milyon süresiz olarak izlenecek’ dedi. Uzmanlar da uygulamanın hukuka aykırı olduğunu belirtti. Vahim iddia için ‘Böyle bir niyet varsa hemen geri adım atılmalı’ uyarıları yapıldı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Onursal Adıgüzel, Bilgi Teknolojileri Kurumu’nun Türkiye’deki 313 servis sağlayıcısından ‘gizli’ ibaresiyle abone kayıtlarını istediğini ileri sürdü. Her bir kullanıcının kimlik ve adres bilgileriyle birlikte hangi saatte, hangi siteye girip ne kadar kaldığına ilişkin verilerin saat başı gönderilmesi istendi. Adıgüzel’in iddiasına göre bazı şirketler işlemin iptali için mahkemeye başvurdu.

‘HAKİM KARARI YOK, SAKIN BU ÇILGINLIĞA KALKIŞMAYIN, HESABINI VEREMEZSİNİZ’

Ulaştırma Bakanlığı’nın ‘hatların terör ve dolandırıcılık amacıyla kullanımının önüne geçilmesini’ gerekçe gösterdiğini kaydeden Adıgüzel “Kayıtların süresiz arşivlenmesi soykırım suçunda mümkün. Hakim kararı da yok. Yani BTK vatandaşlara soykırım suçlusu gibi muamele ediyor. Sakın bu çılgınlığa kalkışmayın. Hesabını veremezsiniz” dedi. Uygulamanın hukuki zemine oturmadığına ilişkin eleştiriler dile getirildi.

'85 MİLYON FİŞLENİYOR'

CHP Genel Başkan Yardımcısı Onursal Adıgüzel, BTK’nın servis sağlayıcılardan ‘gizli’ ibaresiyle internet abonelerinin TC kimlik numaralarını, adreslerini, hangi saatte, hangi siteye girdiğini ve ne kadar kaldığını saat başı göndermesini istediğini ileri sürdü. İddiasının mahkeme kayıtlarına dayandığını söyleyen Adıgüzel “Cumhuriyet tarihinin en önemli fişleme skandallarından biriyle karşı karşıyayız” dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Onursal Adıgüzel, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun (BTK), internet sağlayıcı firmalardan milyonlarca vatandaşın verilerini istediğini belirterek, cumhuriyet tarihinin en büyük fişleme skandalının yaşandığını öne sürdü. Skandala ilişkin Twitter hesabı üzerinden açıklamalarda bulunan Onursal Adıgüzel, BTK’nin kendi belgeleri ve mahkeme savunmalarına dayanarak, abone deseni ve log kayıtlarında fişleme skandalı yaşandığını söyledi. Adıgüzel, paylaştığı bilgilerin tamamının BTK’nin kendi belgeleri ve mahkeme savunmalarına dayandığını belirtti. Bazı firmaların BTK’ye karşı dava açtığını söyleyen Adıgüzel, BTK’nin idari yargıdaki bir davaya gönderdiği dilekçede kişisel verileri kanuna aykırı biçimde sakladığının itiraf edildiğini belirtti. “Yapılan kitlesel takip akıllara BTK kendi Cambridge Analytica’sını mı yaratmak istiyor sorusunu getiriyor” diyen Adıgüzel “Davranış manipülasyonu yoluyla kitleler tesir altına alınmaya mı çalışılacak? BTK log deseni yoluyla bir sosyal ağ analizinin mi peşinde?” sorularını sordu.

‘ABONLERİN BÜTÜN BİLGİLERİ FİŞLENİYOR’

2013 yılında eski bir ABD Ulusal Güvenlik Dairesi (NSA) çalışanı Edward Snowden’ın kamuoyuyla paylaşmasıyla ortaya çıkan, telekomünikasyon şirketleri aracılığıyla gerçekleştirilen dinleme ve izleme skandalını hatırlatan CHP’li Adıgüzel “Bunun bir benzeri bir süredir BTK eliyle Türkiye’de gerçekleştiriliyor. BTK Başkanı ‘gizli’ ibareli bir yazıyla 313 internet sağlayıcı firmadan log kayıtlarını ve abone desen yapısını istiyor. Firmalardan internet abonelerinin hangi internet sitelerine hangi saatte girdiği ve ne kadar süre kaldığının bilgisinin her saat başı BTK’ya göndermesi isteniyor” dedi. Firmalara gönderilen bu yazının BTK’nın resmi sitesinde yayınlandığı kaydeden Adıgüzel “Kamuoyunun gözü önünden açık hukuksuzluklarını kaçırmak istiyorlar. Sanıyorlar ki gerçekler gün yüzüne çıkmayacak. Tabi hangi siteye hangi saatte girdiği ve ne kadar kaldığının yanında abonelerin; TC kimlik numarası, adres, vergi numarası, meslek kimliği sunduysa onun seri numarası hatta ve hatta annesinin kızlık soyadına kadar bütün bilgileri talep ediliyor” ifadelerini kullandı.

‘BTK’NIN DİLEKÇESİ SKANDALIN İFŞASI’

Söz konusu olayı TBMM’ye taşıdığını belirten Adıgüzel, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’na sorduğu sorulara gelen yanıtı da paylaştı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın konuyla ilgili açıklaması şu şekilde: “Kişilerin bilgisi ve rızası dışında kendi kimlik bilgileri kullanılarak adlarına açılan ve başkası tarafından başta terör, dolandırıcılık vb. olmak üzere çeşitli suçlar için hat kullanımının önlenmesi amacıyla; Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından alınan 24.10.2018 tarihli ve 2018/DK-BSD/314 sayılı Kurul Kararı ile gerçek abonelerin hatları üzerlerine kaydettirebilmeleri, tarafı olmayan ve mevzuata aykırılık teşkil eden sözleşmelerin ise sonlandırılması sağlanarak tüketici mağduriyetlerin önüne geçilmesi hedeflenmiştir.” Bakanlığın verdiği cevaplarla gerçekleri gizlediğini ileri süren CHP’li Adıgüzel “İktidarın pervasızlığı öyle bir boyuta ulaştı ki, BTK idari yargı sürecinde mahkemeye gönderdiği cevap dilekçesinde hakikati kendi ağzıyla ifşa ediyor” dedi.

‘VATANDAŞA SOYKIRIM SUÇLUSU MUAMELESİ YAPILIYOR’

BTK’nın Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına potansiyel soykırım suçlusu gibi muamele yaptığını iddia eden Adıgüzel “Bu skandal bize oyları dip yapmış, yönetemeyen, toplumda hiçbir meşruiyeti kalmamış bir azınlık elitin son çırpınışlarını gösteriyor. Yapılan kitlesel takip akıllara BTK kendi Cambridge Analytica’sını mı yaratmak istiyor sorusunu getiriyor. Davranış manipülasyonu yoluyla kitleler tesir altına alınmaya mı çalışılacak? BTK log deseni yoluyla bir sosyal ağ analizinin mi peşinde? Şüphesiz bu takip hukuk alanında da etkiler yaratabilir. Bu hukuksuz uygulama uydurma kanıtlarla organize örgüt iddiasında bulunmanın yolunu açabilir” uyarsında bulundu.

‘BİLGİ PAYLAŞIMI ZORUNLULUĞU GELECEK’

Tüm bunların apar topar hazırlanan ‘Dezenformasyon Yasası’ ile birlikte değerlendirilmesi gerektiğini kaydeden CGP’li Adıgüzel “Bu yasa ile birlikte Google, Facebook gibi sosyal ağlardan sonra Şebekeler Üstü Hizmet Sağlayıcılara (Whatsapp, Telegram, Bip vs.) da BTK ile bilgi belge paylaşımı zorunluğu gelecek. Bu durumu Dijital Mecralar Komisyonu’nda BTK ve Ulaştırma Bakanlığının en üst mercilerine sorduk. Cevap vermekten kaçındılar. Bu noktada Genel Başkanımız sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun bürokratlara yaptığı uyarıyı hatırlatıyoruz. Sakın ha sakın bir çılgınlığa kalkışmayın. Bunun hesabını veremezsiniz” değerlendirmesinde bulundu.

Yorum Yap
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Yorumlar (7)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Teknoloji Haberleri