Taahhüt edilen internet hızı sağlanmazsa cezasız fesih yapılabilecek

BTK tarafından Tüketici Hakları Yönetmeliği'nde yapılan değişiklik ile tüketiciye taahhüt edilen internet hızının altında hizmet verilmesi halinde tüketici cezasız fesih yapabilecek. Değişikliği KARAR'a değerlendiren İTÜ Öğretim Görevlisi ve Siber Güvenlik Uzmanı Dr. Nafiz Ünlü, "Geç kalınmış bir adım. Milyonlarca abone bugüne kadar mağdur oldu" dedi. İYİ Parti İBB Meclisi Üyesi Taylan Yıldız ise "Bugüne kadar fesihte bunu dile getirmek zor oluyordu. Açık dayanak geldi bu gerekçe" diye konuştu.

EDA NARİN | KARAR

Bilgi Teknolojileri Kurumu (BTK) tarafından Tüketici Hakları Yönetmeliği'nde yapılan değişiklik Resmi Gazete'de yayımlandı. Yönetmelik ile elektronik haberleşme abonelikleri e-imza, T.C. Kimlik Kartı veya İnternet Bankacılığı bilgileri ile e-Devlet kapısı üzerinden başlatılabilecek.

Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan, Twitter hesabından düzenlemeye ilişkin yaptığı açıklamada, "Düzenleme, haberleşme hizmetlerinde vatandaşlarımızın haklarını daha güçlü koruduğumuz ve Dijital Türkiye hedeflerimizi gerçekleştirdiğimiz birçok yenilik içeriyor. Vatandaşlarımız elektronik haberleşme aboneliklerini; e-imza, T.C. Kimlik Kartı veya İnternet Bankacılığı bilgileri ile e-Devlet kapısı üzerinden başlatılabilecekler. Ayrıca gerçek zamanlı dijital görüşme ile kimlik doğrulaması yapılarak abone olabilecekler" ifadelerini kullandı.

BİR DEVİR BİTTİ

Bakan Yardımcısı Sayan, abone onayı gerektiren birden fazla işlemin tek onay altında birleştirilemeyeceğini belirterek, "'Bu kampanyaya üye olursanız…. kampanyasını da onaylamış sayılırsınız' devri bitti. Düzenleme ile abone onayı gerektiren işlemler, tek onay altında birleştirilemeyecek, ayrı ayrı onay alınacak. Talep olmadan dolaylı yollardan yapılan aboneliklerin önüne geçilecek. Artık verilen tüm onaylar çevrim içi görüntülenebilecek. Müşteri hizmetleri, kısa mesaj, mobil uygulama, SIM vb. yöntemler aracılığıyla verilen onaylar, işletmecilerin çevrim içi işlem merkezinden 7 gün 24 saat kontrol edilebilecek" şeklinde açıklamada bulundu.

"TAAHHÜTNAME SÜRESİ EN FAZLA 24 AY OLACAK"

Sayan, çağrı merkezi aramalarında abone teyiti yapılmadan işlemlere başlanılmayacağını ifade ederek, "Çağrı merkezi tarafından yapılan aramalarda, müşterinin doğrudan ilgili abone olduğu teyit edilmeden işlem yapılamayacak. Birden fazla hattı olanlar, diğer hatlarının işlem yetkililerini sınırlandırabilecek. Özellikle ebeveynlerin, yüksek fatura mağduriyetleri engellenecek. Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı (çipli nüfus cüzdanı) veya Çipli Pasaport ile yapılan işlemlerde belgelerin fotokopisi alınmayacak. Böylece başkalarının kimlik kartları kullanılarak yapılan usulsüzlüklerin önüne geçilecek. Abonelik sözleşmesi yapıldığında tüketiciye kolay ve anlaşılabilir bir taahhütname/sözleşme örneği verilecek. Yeni düzenleme ile taahhütname süresi en fazla 24 ay ile sınırlı olacak. Taahhüdün bittiğine ilişkin tüketicilere bilgilendirme yapılacak" dedi.

TAAHHÜT EDİLEN HIZ SAĞLANMAZSA CEZASIZ FESİH YAPILABİLECEK

Bakan Yardımcısı Sayan, tüketiciye taahhüt edilen internet hızının altında hizmet verilmesi halinde tüketicinin ceza ödemeden sözleşmeyi sonlandırabileceğini bildirerek açıklamasını şöyle sürdürdü:

"Aboneler, hangi işlemlerinin taahhüde aykırılık oluşturacağı konusunda şeffaf bir şekilde bilgilendirilecek. Aboneye duyurulan internet hızının sağlanamaması halinde, vatandaşımız ceza ödemeden sözleşmeyi fesih edebilecek. Dijital Türkiye yolunda bir hizmetimiz daha hayata geçiyor. Vatandaşlarımız artık e-Devlet üzerinden işletmecilerin abonelik tekliflerini karşılaştırma yapabilecek. Paket, kampanya ve tarifeler aynı isimle tanıtılamayacak. Her paket tek bir isimle tanıtılacak ve olası kafa karışıklıklarının önüne geçilecek. Mevcut, kaldırılan ya da abone alımına kapalı, geçmiş tarifelerin tamamı işletmecilerin web sitelerinde yer alacak. Hizmetleri kısıtlanan abonelere, işletmeciler tarafından yeni ücret yansıtılması durdurulacak. Fatura gönderimi tercihinde bulunmayan abonelere, kısa mesajla fatura bilgisi ve fatura linki gönderilecek. Aboneler son 1 yıllık fatura ve kullanım detaylarına ulaşabilecek."

"AÇIK DAYANAK GELDİ BU GEREKÇE İÇİN"

İYİ Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi Üyesi ve aynı zamanda teknoloji uzmanı olan Taylan Yıldız, KARAR'a değerlendirmelerde bulundu. "Aslında gayet iyi bir gelişme ve düzenleme. Bugüne kadar fesihte bunu dile getirmek zor oluyordu. Açık dayanak geldi bu gerekçe için. İnternet hızını ölçmek o kadar komplike bir husus değil, baya yaygın araçlar var bunun için" diyen Yıldız, şu şekilde açıklamalarda bulundu:

“AKSİ TAKDİRDE SÖZLEŞMELER SONA ERMEYE BAŞLAYABİLİR”

"Bu düzenleme ile kendisine taahhüt edilen internet hızını alamayan tüketiciler sözleşmelerini cayma bedeli ödemeksizin sona erdirebilecek. Uygulamada tüketicilere sağlanan internet hızının genellikle internet sağlayıcıların taahhüt ettiğinden çok daha az olduğunu görüyoruz. Bu kapsamda artık internet sağlayıcılar sözleşmelerinde daha dikkatli davranmak zorunda kalacak. Tüketicilere karşı gerçekten sağlayabilecekleri hızı belirtmek durumundalar. Aksi takdirde sözleşmeler birer birer sona ermeye başlayacaktır. Bu düzenleme ile tüketiciler için şeffaflığın artacağını düşünüyorum. Böylece tüketiciler de hizmet alacakları internet sağlayıcıyı seçerken daha kesin parametrelere dayanabilecektir. Umarım değişiklik en kısa sürede pratikte de uygulama alanı bulur."

"GEÇ KALINMIŞ BİR ADIM"

Konuyla ilgili KARAR'a konuşan İTÜ Öğretim Görevlisi ve aynı zamanda Siber Güvenlik Uzmanı Dr. Nafiz Ünlü, söz konusu kararın tüketiciler yönünde atılmış yerinde bir adım olduğunu vurguladı. Ünlü, internet abonelerinin hız testi yapan uygulamaları kullanarak yaşadıkları sorunu oldukça kolay bir şekilde kayıt aldıktan sonra ilgili firmaya başvurup aboneliklerini iptal ettirebileceklerini söyledi.

Firmaların taahhüt ettiği hıza bir türlü erişememelerinin asıl nedeninin firmaların gerekli alt yapı çalışmalarını yapmamalarından ileri geldiğini ifade etti. İnternet servis sağlayıcılarının daha fazla müşteri bulmak için abonelerini kandırdıklarını ileri süren Ünlü, "Tüketici Hakları Yönetmeliği'nde yapılan düzenleme geç kalınmış bir adımdır. Milyonlarca abone bugüne kadar mağdur oldu. Bu düzenlemenin büyük ölçüde yaşanan mağduriyetlerin önüne geçeceğini düşünüyorum" dedi.

Yorum Yap
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Yorumlar (3)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Teknoloji Haberleri