Terörü fırsata çeviriyor

Terör eylemlerine tepkisini saldırganın kimliğine göre belirleyen Trump, New York saldırısı üzerinden göçmenleri hedef gösterdi. Göçmenlik programını bitirme ve idam çağrılarında bulundu. Trump, faili Müslüman olmayan eylemlere farklı tepkiler gösteriyor.

ABD’de Donald Trump’ın başkanlık koltuğun oturmasından bu yana ülkede altı büyük saldırı yaşandı. Trump’ın bu saldırılara verdiği tepkilerse, faillere göre değişiklik gösterdi. IŞİD tarafından düzenlenen saldırıların ardından Müslümanları ve göçmenleri hedef gösteren bir dil kullanan Trump’ın, aşırı sağcıların terör eylemlerini veya bireysel saldırıları kınama konusunda aynı ‘hassasiyeti’ göstermemesi dikkat çekti. Trump, bunun son örneğini önceki gün New York’ta gerçekleşen saldırı girişiminin ardından yaptığı açıklamada gösterdi.

Beyaz Saray’dan yapılan yazılı açıklamada, Trump’ın New York’taki bombalı saldırıyla ilgili değerlendirmelerine yer verildi. Trump, özellikle aile temelli göçmenlik vizelerine karşı Kongreyi yeniden düzenleme yapmaya çağırarak, “İlk günden beri göçmenlik sisteminin düzeltilmesi gerektiğini söylüyorum” dedi. Mevcut sistemde farklı ülkelerden gelen birçok kişinin yeterli güvenlik kontrollerinden geçirilmediğini savunan Trump, altısı Müslüman sekiz ülkeye getirdiği seyahat kısıtlamasını örnek vererek sıkı tedbirler aldıklarını kaydetti.

“Kongre göçmenlik zincirini sona erdirmelidir” diyen Trump, aile Amerikan vatandaşlarının birinci derece aile üyelerine göçmenlik hakkı sağlayabilmesine imkan veren düzenlemelerin kaldırılması çağrısında bulundu. Ayrıca, terör eylemine bulaşmış kişilerin yasaların izin verdiği en ağır cezalarla cezalandırılmasını isteyen Trump, “Uygun vakalarda ölüm cezası da dahil en güçlü cezalar verilmelidir” mesajını paylaştı.

Trump’ın ‘işine geldiği gibi’ tepkileri

Müslümanlar hedef tahtasında

31 Ekim’de, New York’ta bisiklet yoluna IŞİD tarafından araçla ezme saldırısı düzenlendi. Sekiz kişinin öldüğü eylemde 11 kişi de yaralandı. Trump, göçmenlere yönelik araştırmaların yoğunlaştırılması çağrısında bulundu. Saldırgan için ‘idam’ ve ‘Guantanamo’ çağrısı yaptı.

11 Aralık’ta New York’ta bir saldırgan, evde yaptığı boru tipi bombayı metro istasyonunda patlatmak istedi. Bomba erken patladı, olayda ölen olmadı. Trump ise bu olayı fırsat bilerek göçmen karşıtı ajandası çerçevesinde yorumlar yaptı.

Irkçılara kınama yok

5 Ağustos tarihinde Minnesota eyaletinde bir camiye bombalı saldırı düzenlendi. Güvenlik yetkililerinin ‘beyazların üstünlüğünü savunan ırkçılar tarafından düzenlenen bir terör eylemi’ olarak tanımladığı saldırıya Trump’tan kınama gelmedi.

12 Ağustos’ta, Virginia eyaletine bağlı Charlottesville kentinde düzenlenen aşırı sağ karşıtı yürüyüşe, bir ırkçı tarafından araçla ezme saldırısı düzenlendi. Olayda bir kişi hayatını kaybetti. Trump ise Twitter’dan yaptığı açıklamada saldırı nedeniyle ‘iki tarafı da ‘ kınadı.

Bireysel teröre kayıtsız

1 Ekim’de Las Vegas’taki bir konser alanına otomatik silahlı saldırı düzenlendi. Stephen Paddock adlı saldırgan 58 kişiyi öldürdükten sonra intihar etti. Olay, neredeyse her gün kitlesel silahlı saldırıların yaşandığı ABD’de bireysel silahlanma tartışmalarını gündeme getirdi. Bireysel silahlanma yanlısı Trump, konuya ilişkin soruları ‘bugün ulus olarak birlik olma günü’ şeklinde geçiştirdi.

5 Kasım’da Teksas’ta bir kiliseye eski bir asker tarafından saldırı düzenlendi. Saldırgan da silahı olan başka bir kişi tarafından vuruldu. Trump, o kişi olmasa daha çok insanın hayatını kaybedeceğini söyleyerek silahlanmayı savundu.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Trump, taciz suçlamalarını yalanladı

Dünya Haberleri