Toprağa sertifikalı tohum ekmeyene destek yok

Milli Tarım projesi kapsamında sertifikalı tohum zorunluluğu geliyor. Tarım Bakanı Faruk Çelik, “2018’de sertifikalı tohum kullanmayan ve yağmurlama sistemi kurmayanlar destek alamayacak. ‘Arazi benim ekmiyorum’ demek yok” dedi. Çelik, yeni düzenlemenin Bakanlar Kurulu’nda olduğunu söyledi.

ÖZEL HABER: EKONOMİ SERVİSİ

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, tarımda verimlilik artışına gidileceğini ifade etti. Bu konuda bazı düzenlemelerin de olacağını belirten Bakan Çelik, “2018’de sertifikalı tohum kullanmayan destek alamayacak. Yağmurlama ve damlama sistemi kurmayanlara da destek verilmeyecek. Çünkü kaynaklarımızı en verimli şekilde kullanmak zorundayız” dedi. Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliği (TSÜAB) tarafından Antalya’da gerçekleştirilen “Milli Tarımda Tohumculuğun Rolü ve Geleceği” konulu çalıştaya katılan Bakan Çelik, tohum çalıştayının, turizm kadar tarım şehri de olan Antalya’da düzenlenmesinin anlamlı olduğunu söyledi. Dünyanın,  bölgenin ve ülkenin son derece önemli bir süreçlerden geçtiğini, küresel hesaplaşmaların olduğunu belirten Çelik, şöyle konuştu: “Küresel hesaplaşmaların terör örgütü elleriyle gerçekleştirildiğini görüyoruz. Orta Doğu’da yaşananları kelimelerle izah etmenin zor olduğu süreçten geçiyoruz. Medeniyetimizin kardeş şehirleri Bağdat, Şam ve Halep’in ihtişamından geriye hiçbir şeyin kalmadığı, perişan edildiği bir süreçten geçiyoruz. Çağdaşlıktan ve özgürlükten bahsedenlerin, kişi başına milli gelirleri gibi egoları da gelişiyor ama insanlık karnelerine baktığınız zaman her gün zayıflarla dolduğunu görüyoruz. Küresel barış için kurulan Birleşmiş Milletler ne iş yapıyor diye bakıyoruz. Ölenleri saymakla meşguller. Temenni mesajlarıyla süreci geçiştirmeye çalışıyorlar.” Konuşmasında “Milli Tarım” projesinin önemine de vurgu yapan Bakan Çelik, onun için bugün tarımın temel konularından birisi olan tohumu masaya yatırdıklarını söyledi. “Tohum yoksa tarımdan bahsedilemez, işin başlangıç noktası tohum” diyen Çelik,  stratejik bir alan olan tarımda, tohumun en önemli stratejik unsur durumunda bulunduğunu kaydetti. Bu bilinçle hareket edilmesi gerektiğini dile getiren Çelik, “Günümüzde gerek gıda güvenliği gerek üretim alanlarının daralması, iklim değişikliği, hızlı nüfus artışı neticesinde tohumculuk sektörü daha da önem kazandı. Türkiye, 147 milyar liralık tarımsal hasılaya ulaştı, 16,8 milyar dolarlık tarımsal ihracat gerçekleştirdi. Bunlar önemli başarılar. 2050 yılında yüzde 60 daha tarımsal hasıla artışı gerekiyor. Bunun için daha çok işler yapmalıyız” diye konuştu. Çelik, bunu başarabilmek için tarım alanlarının korunması, daha çok toprağın suyla buluşturulması gerektiğine dikkati çekti.

200 OVA KORUMA ALTINDA

Tohum olmazsa tarımın da olmayacağını anlatan Çelik, şu ifadeleri kullandı: “Her dönemde tarım arazilerimizin daraldığını görüyoruz. Bunun için kalan ovalarımızı koruma konusunda çalışma yapıyoruz. 136 ova, tarımsal sit alanı ilan ediliyor. Araştırmalar devam ediyor. Koruma altına alınan ova sayısı 200’ü aşacak. 2018’de sertifikalı tohum kullanmayan destek alamayacak. Yağmurlama ve damlama sistemi kurmayanlara da destek verilmeyecek. Çünkü kaynaklarımızı en verimli şekilde kullanmak zorundayız. Her karış toprağı ekeceğiz. Gerekli yasal düzenleme Bakanlar Kurulundan çıkıyor. ‘Arazi benim, ekmiyorum’ demek yok. Ekilecek arkadaş. Bu senin değil, 79 milyonun yeri. Bu araziyi keyfi kullanma şansına sahip değilsin. Her karış toprağı ekeceğiz, değerlendireceğiz.”   

TOHUMLARIN 1,4 MİLYARI SERTİFİKALI

Türkiye’de son dönemde tohum konusunda önemli mesafeler alındığını vurgulayan Bakan Faruk Çelik, 2015’ten bu yana yaklaşık 1,4 milyar liralık sertifikalı tohum, fide ve fidan desteği verdiklerini bildirdi.  Bu destekler sayesinde, 2002’de 145 bin ton olan sertifikalı tohum üretiminin 2015’te 896 bin tona çıktığını belirten Çelik, “Sertifikalı fide ve fidan üretimimiz 2002’de 4 milyon adetken, bugün 132 milyon adede yükseldi. 70 ülkeye tohum ihraç ediyoruz. Tohum konusunda önemli bir ithalatçı ülke olduğumuzu bilerek, bu konuda daha fazla çalışma yapmalıyız” ifadelerini kullandı.

MİLLİ TARIM ÖNEMLİ

Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliği (TSÜAB) Başkanı Burhanettin Topsakal ise ülke güvenliği gibi vatandaşların gıda güvenliğini sağlamanın da önemli olduğunu ifade etti.  “Milli Tarım” projesinin önemli ayaklarından birinin de tohumculuk olduğuna işaret eden Topsakal, tohumculuğun bütün ülkeler tarafından stratejik bir sektör olarak değerlendirildiğini kaydetti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

Ekonomi Haberleri