Trump gitti örtü kalktı

Kaşıkçı vahşetinde veliaht izi CIA tespitine yansımasına rağmen Trump, ticari ilişkilere vurgu yapıp dosyayı sümen altında tuttu. Ancak ABD istihbaratının raporunu Biden yönetimi üç yıl sonra yeniden masaya koydu. Suudilerle ilişkileri kökünden değiştirecek metinde, cinayete Prens’in onay verdiği belirtildi. Washington’dan ‘Sorumlulara karşı gereken adımları atacağız’ mesajı geldi.

Cemal Kaşıkçı’nın Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğu’nda katledilmesinin ardından kanlı ayak izleri Yemame Sarayı’na ulaştı. Bulgular Velihat Prens’in adını öne çıkardı. Riyad, infaz timinin yer almadığı 5 kişiyi yargılayıp dosyayı kapatmaya çalıştı.

Bağlantı iddialarını görmezden gelen Trump da istihbarat raporunun yayımlanmasını engelledi. ABD’de yeni yönetimin iş başına gelmesi ise planlı cinayette gidişatı değiştirdi.

KRAL’LA GÖRÜŞMEDE ‘İNSAN HAKLARI’ VURGUSU 

Selefinden farklı tutum alan Biden, Yemen’de askeri desteği kestikten sonra ikinci adımı Kaşıkçı’yla attı. Biden’ın Suudi Kralı’yla ‘insan hakları’ vurgusu yaptığı görüşmenin ardından, Ulusal İstihbarat Direktörlüğü’nün CIA desteğiyle hazırladığı Kaşıkçı raporunun detayları kamuoyuna yansıdı.

Raporda cinayete Prens’in onay verdiği kaydedildi. ABD Dışişleri Sözcüsü Ned Price “Sorumlulara karşı atılacak adımları konuşacağız” dedi.

2019’da hazırlanan ancak eski Başkan Trump’ın kamuoyuyla paylaşmadığı istihbarat raporunda Suudi Prens Muhammed bin Selman’ın, ‘Kaşıkçı cinayetine onay verdiği’ ve “muhtemelen emrettiği” belirtildi.

Başkan Biden raporun açıklanmasından önce Suudi Arabistan Kralını ararken, ABD Dışişleri Bakanlığı sorumlulara karşı gereken adımları atacaklarını söyledi. 

ABD 2018’de İstanbul’daki Suudi Arabistan başkonsolosluğunda öldürülen gazeteci Cemal Kaşıkçı olayında harekete geçiyor. Eski Başkan Donald Trump’ın 2019’da hasıraltı ettiği istihbarat raporunda, Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ın, “Kaşıkçı cinayetine onay verdiği” ve “muhtemelen cinayeti emrettiği” belirtildi.

ABD Başkanı Joe Biden rapor açıklanmadan saatler önce Suudi Arabistan Kralı Selman ile telefonda görüştü. Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada “ABD’nin evrensel insan hakları ve hukukun üstünlüğüne verdiği önemin hatırlatıldığı” ifade edildi.

Kaşıkçı’nın Suudi Arabistan’dan gönderilen bir heyet tarafından öldürüldüğü ortaya çıkmış, cesedi ise tüm aramalara rağmen henüz bulunamamıştı. Prens Muhammed Bin Selman, 2019’daki bir açıklamasında “Kaşıkçı cinayetini işleyenlerin sorumluluğunda olduğunu” kabul etmiş ancak cinayetten haberi olduğu iddialarını yalanlamıştı.

Suudi Arabistan’da yargılanan beş kişi hakkında ölüm cezası verilmiş ancak bu daha sonra 20 yıl hapis cezasına çevrilmişti. Kaşıkçı’nın yazılarının yayımlandığı Washington Post gazetesi ise CIA’in raporunun, Veliaht Prens’in kardeşi olan ve cinayet işlenirken Suudi Arabistan’ın Washington Büyükelçisi olan Prens Halid Bin Selman’ın yaptığı bir telefon görüşmesine dayandığını yazmıştı.

Raporun yayımlanması, Biden’ın Suudi Arabistan ile ilişkileri yeniden düzenleme ve Suudilere karşı eski başkan Donald Trump’tan daha katı tutum alma politikasının bir parçası olarak değerlendiriliyor. Trump yönetimi, raporun yayımlanması yönündeki talepleri reddetmiş, Suudilerle işbirliğinin geliştirilmesi üzerinde durmuştu.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Pric da, Cemal Kaşıkçı raporunun açıklanmasından sonra sorumlulara karşı gereken adımları atmaya hazır olacaklarını söyledi.  

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Kaşıkçı'nın nişanlısı Hatice Cengiz'den çağrı: Prens Selman ertelenmeden cezalandırılmalı
Suudi Arabistan Kaşıkçı raporunu reddetti
ABD'den Suudi eski istihbarat başkanına 'Kaşıkçı' yaptırımı

Dünya Haberleri