Türk sporu 'Sinyor'unu kaybetti

Can Bartu’nun (83) hayatını kaybetmesinin ardından spor dünyası ‘sinyor’ için omuz omuza yas tuttu. Galasataray ve Beşiktaş anma mesajı yayımladı. Fenerbahçe Başkanı Ali Koç “Bu camiaya çok şey kattı” dedi. TFF, efsane için bu hafta tüm maçlarda saygı duruşunda bulunulacağını duyurdu. Bartu’yu Avrupa da unutmadı. UEFA, Barcelona ve Lazio başsağlığı açıklaması yaptı. İtalyan kulübünün mesajında “Can Bartu’yu kaybetmenin derin üzüntüsünü yaşıyoruz. Hoşçakal Sinyor...” denildi.

Türk sporunun ve Fenerbahçe’nin unutulmazları arasında yer edinmiş Can Bartu, 83 yaşında hayatını kaybetti. Hem futbol hem de basketbolda gösterdiği başarılı performansla hafızalara kaznınan ve Türk sporuna derin bir iz bırakan ‘Sinyor’ lakaplı Can Bartu’nun vefatıyla ilgili Sarı-Lacivertli kulüpten açıklama yapıldı. Konuyla ilgili Fenerbahçe Kulübün’ün resmi internet sitesinden, “Kulübümüzün tarihinde çok önemli bir yeri olan, adı Fenerbahçemiz ile özdeşleşmiş efsanemiz Can Bartu’yu kaybettik. Bu büyük kaybın derin acısını ve üzüntüsünü yaşıyoruz. Fenerbahçemizin ve Türk sporunun değerli ismi Can Bartu’ya Allah’tan rahmet; değerli ailesi, sevenleri ve tüm camiamıza başsağlığı dileriz. Mekanı cennet olsun” ifadeleri yayımlandı. Ayrıca Sarı-Lacivertli kulüpten yapılan açıklamada cenaze töreni ile ilgili bilgilendirme de yapıldı. Yapılan bilgilendirmeye göre Can Bartu için bugün ilk olarak Ülker Stadı’nda taraftara açık tören düzenlenecek. Saat 10.30’da halka açık olarak statta yapılacak törenin ardından Can Bartu’nun cenaze namazı bugün öğle vakti Marmara İlahiyat Camisi’nde kılınacak. Namazın ardından Can Bartu’nun cenazesi Karacaahmet Mezarlığı’nda toprağa verilecek. Sarı-Lacivertli ekibin ve Türk spor tarihinin efsane isimi için için bu akşam saat 19.00’da Ülker Stadı’ndaki 1907 Tribünü’nde dua okunacak. Öte yandan Fenerbahçe Futbol Takımı, 83 yaşında hayatını kaybeden Türk sporu ve Sarı-Lacivertlilerin efsane ismi Can Bartu için saygı duruşunda bulundu.

Sarı-Lacivertli kulüpten yapılan açıklamada, Fenerbahçe Can Bartu Tesisleri’nde gerçekleştirilecek antrenman öncesi sahada birbirlerine kenetlenen teknik heyet, oyuncular ve personelin saygı duruşunda bulunduğu belirtildi. Can Bartu’nun vefatı nedeniyle tesislerdeki Fenerbahçe bayrağının da yarıya indirildiği kaydedildi.

Fenerbahçe Spor Kulübü için acı bir gün olduğunu ifade eden Başkan Ali Koç, ‘’Yaşayan efsanemiz ‘Sinyor’ Can Bartu’yu kaybettik. Kendisi bir süredir tedavi görüyordu ama biz bugün Pazar günkü maçın organizasyonunu yapacaktık. Birkaç gün evvel konuştuğumuzda Ankaragücü maçı geçsin oradaki yorumlarımı yapayım akşam ondan sonra da hafta sonunu planlarız demişti. Eşi ve kızı ile beraber Pazar günü maça gelecekti, çok da istiyordu. Ne yazık ki kısmet değilmiş’’ dedi.

TARİHTE İZ BIRAKTI

31 Ocak 1936 yılında İstanbul’da doğdu. Spora Fenerbahçe’nin genç takımında basketbol oynayarak başlayan Can Bartu, Sarı-Lacivertlilerin genç futbol takımında yeşil sahalara adımını attı. Önce basketbolda sivrilen Can Bartu, 1955 yılında Genç Milli Basketbol Takımı’nda ay-yıldızlı formayı giydi. 1955-1957 yıllarında Fenerbahçe’nin hem birinci takımında futbol hem de basketbol oynayan Can Bartu, Sarı-Lacivertli kulüp ile profesyonel futbolcu mukavelesi imzaladıktan sonra basketbolu bıraktı. 1’i genç, 5’i A milli olmak üzere 6 kez basketbol milli takım formasını giydi. Can Bartu, 1961 yılında İtalya’nın Fiorentina takımına transfer oldu. 1961-1962 sezonunda Fiorentina (14 maç, 2 gol), 1962-1963 sezonunda Venezia (30 maç, 8 gol), 1963-1964 sezonunda yeniden Fiorentina (10 maç), 1964-1967 yıllarında ise üç sezon Lazio’da (46 maç, 4 gol) oynayan Can Bartu, burada “Sinyor” lakabını aldı. Can Bartu, Fiorentina’da forma giydiği dönemde, Avrupa kupalarında final oynayan ilk Türk oyuncu unvanını aldı. Sinyor, Fiorentina’nın Avrupa Kupa Galipleri Kupası’nda İspanya’nın Atletico Madrid ile 10 Mayıs 1962’de İskoçya’nın Glasgow kentinde oynadığı final maçında forma giydi ve Avrupa kupalarında final maçı oynayan ilk Türk futbolcu oldu.  İtalya’da 6 yıl oynadıktan sonra yeniden Fenerbahçe’ye dönen Sinyor, 1970 yılında jübile yaptı. Can Bartu, Sarı-Lacivertli formayla 330 maçta 162 gol kaydetti.  A Milli Futbol Takımı formasını 26 kez giyen Can Bartu, 6 gol kaydetti. Bükreş’te 2 Kasım 1958’de yapılan Romanya maçında kaleci Turgay Şeren’in sakatlanıp oyundan çıkması üzerine 76. dakikada milli takım kalesine geçen Can Bartu,bir gol yedi. Bartu, böylece milli takımda hem gol atan hem gol yiyen tek futbolcu oldu.  Türk spor tarihine futbol ve basketbolda milli formayı giymiş tek sporcu olarak geçen Can Bartu, Mithatpaşa Stadı’nda Beşiktaş ile oynadıkları ve 4-2 kazandıkları maçta 2 gol attıktan sonra, Spor ve Sergi Sarayı’nda Galatasaray ile yaptıkları basketbol maçında 32 sayı kaydetti.  Can Bartu, futbolu bıraktıktan sonra spor yazarlığı yaptı. Efsane isim en son Fenerbahçe Televizyonu’nda yorumculuk yapıyordu.

CAN BARTU TÜM RENKLERİ BİRLEŞTİRDİ

Fenerbahçe Kulübü Başkanı Ali Koç ile eski başkan Aziz Yıldırım, hayatını kaybeden Can Bartu’nun ailesine taziye ziyaretinde bulundu. Üç büyükler ve spor camiasından da ‘Sinyor’ için taziye mesajları yağdı.

Fenerbahçe Kulübü Başkanı Ali Koç ile eski başkanlardan Aziz Yıldırım ve Sarı-Lacivertli kulübün furbolcuları 83 yaşında hayatını kaybeden Türk sporunun ve Fenerbahçe’nin efsane ismi Can Bartu’nun ailesine taziye ziyaretinde bulundu. Fenerbahçe Kulübü Yüksek Divan Kurulu Başkanı Vefa Küçük, taziye ziyaretinin ardından yaptığı açıklamada, “Fenerbahçemizin ve Türk sporunun değerli milli basketbolcusu ve milli futbolcusu Can Bartu’yu kaybettik ve ailesine başsağlığına geldik, Allah rahmet eylesin. Ben kendisini sporcuyken izleme şansına eriştim. Çok değerli bir futbolcumuzu camiamızın sevilen bir ferdini kaybettik. Zaten tören düzenlenecek cenazesini hep birlikte kaldıracağız” dedi.

Ayrıca spor camiası da Can Bartu için taziye mesajları paylaştı. Galatasaray, Beşiktaş ve Trabzonspor başta olmak üzere onlarca kulüp tarafından taziye mesajı yayımlanırken, Türkiye Futbol Federasyonu ve Türkiye Basketbol Federasyonu da efsane sporcuyu unutmadı.

Bartu’nun vefatından dolayı çok üzüldüğünü belirten Galatasaray Başkanı Mustafa Cengiz, “Bizim gençliğimizin idolleri vardı. Bu idoller Metin Oktay’dı, Can Bartu’ydu, Turgay Şeren’di, Lefter’di, Hakkı Yeten’di. Biz onlarla büyüdük. Onlarla asla çirkin mücadeleyi değil, dürüst ve mert mücadeleyi, efendiliği, rakibe saygıyı gördük. Onun herkese örnek olmasını diliyorum. Kendisine Türk futboluna yaptığı hizmetler içinde teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Can Bartu’nun Türk sporunda bir ilk olduğunu ifade eden Fatih Terim, “Hem basketbol ve futbol milli takımında oynamış önemli futbolcu ve basketbolculardan biriydi. Can ağabey son zamanlarda kaybetmemek için büyük çaba gösterdiğimiz önemli değerlerin simgesiydi. Futbola medya mensubu olarak katkılarıyla da her zaman sevgi ve hasret ile anacağımız bir büyüğümüzdü. Allah’tan rahmet diliyorum. Gittiği yerde Metin ağabeyle, Turgay ağabeyle, Lefter ağabeyle Süleyman ağabeyle beraber olacak. Hepsine buradan selam olsun. Hepsine Allah rahmet eylesin” dedi.

Öte yandan üç büyük kulübün taraftar grupları da, sosyal medya hesapları aracılığıyla Can Bartu için taziye açıklamasında bulundu.

ERDOĞAN'DAN TAZİYE MESAJI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 83 yaşında hayatını kaybeden Fenerbahçe’nin efsane ismi Can Bartu için başsağlığı mesajı yayımladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, sosyal paylaşım sitesi Twitter hesabından açıklama yaptı. Erdoğan, mesajında, “Türk sporunun ve Fenerbahçe’nin efsane ismi Can Bartu'nun vefatını üzüntüyle öğrendim. Can Bartu’ya Allah'tan rahmet; ailesine, sevenlerine, Fenerbahçe ve spor camiamıza başsağlığı diliyorum” ifadelerine yer verdi.

SİYAH BANT TAKILACAK

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), bu hafta profesyonel liglerde oynanacak bütün maçlar öncesi, 83 yaşında hayatını kaybeden Türk sporunun ve Fenerbahçe’nin efsane ismi Can Bartu için saygı duruşu kararı aldı. TFF’den yapılan açıklamada, “Can Bartu’nun vefatı sebebiyle, 12-15 Nisan’da oynanacak olan bütün Profesyonel Lig müsabakalarında saygı duruşunda bulunulacak ve oyuncular siyah bant takacak” ifadeleri kullanıldı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Can Bartu için Ülker Stadyumu'nda tören düzenlendi

Spor Haberleri