Türkiye'den ihtiyaç sahibi ülkelere 110 bin ton un ve bakliyat yardımı

Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre; Türkiye, Suriye başta olmak üzere ihtiyaç sahibi ülkelere 110 bin ton un ve bakliyat yardımı yapacak. TMO'nun temin edeceği ürünler, Türk Kızılayı ve AFAD tarafından ihtiyaç sahiplerine ulaştırılacak.

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Genel Müdürlüğü, Suriye'de yaşayan siviller başta olmak üzere, ihtiyaç sahibi diğer ülkelere veya buralardaki ihtiyaç sahiplerine, belirlenen miktarda un ve bakliyat sağlamakla görevlendirildi. 

Söz konusu hibe için TMO'nun görevlendirilmesine ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı Resmi Gazete'de yayımlandı.

110 BİN TON UN VE BAKLİYAT

Karara göre, TMO, Suriye'de yaşayan sivil halk başta olmak üzere, ihtiyaç sahibi diğer ülkelere veya bu ülkelerdeki ihtiyaç sahiplerine dağıtılmak üzere 100 bin tona kadar ekmeklik buğday karşılığı unu ve toplamda 10 bin tona kadar yeşil mercimek ve nohudu hibeyle görevlendirildi. 

TÜRK KIZILAYI VE AFAD DAĞITACAK

TMO'nun temin edeceği ekmeklik buğday unu, yeşil mercimek ve nohut, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından ofise yapılacak bildirim üzerine, Türk Kızılayı veya AFAD'a teslim edilecek. Ürünlerin nakliyesi ve dağıtımı AFAD'ın koordinasyonunda Türk Kızılayı veya AFAD tarafından gerçekleştirilecek. Söz konusu nakliye ve dağıtım bedeli AFAD'ın ilgili ödeneklerinden karşılanacak. 

Bu karar kapsamında doğan ve TMO muhasebe kayıtlarında izlenen görevlendirme bedelleri, TMO tarafından yapılacak ödeme talebine istinaden, Hazine ve Maliye Bakanlığı bütçesinde yer alan ilgili harcama tertiplerinden gider kaydedilerek ödenecek.

Karar, 1 Ekim 2020'den geçerli olmak üzere yürürlüğe girdi.

BUĞDAY, ARPA VE MISIR'DA GÜMRÜK VERGİSİ SIFIRLANDI

Öte yandan, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanan Cumhurbaşkanı kararına göre, makarnalık durum buğday, adi buğday, kızıl buğday, mahlut, beyaz arpa, matlık arpa ve mısır ithalatında uygulanan gümrük vergisi 1 Ocak'a kadar sıfırlandı.

Türkiye daha önce de Venezuela'dan sıfır gümrük ile tarım ürünleri ithalatı yapmıştı. Karara göre, bu ülkeden "500 ton taze peynir, 500 ton eritme peynir, 500 ton diğer peynir, bin ton pirinç, 2 bin ton yulaf, 400 ton yerfıstığı, bin ton rep veya kolza tohumları, 5 bin ton ayçiçeği tohumu, 2 bin ton hint yağı tohumu, 2 bin ton susam tohumu, 2 bin ton aspir, 200 ton yağlı tohum, 1500 ton çikolata ve kakao içeren diğer gıda müstahzarları" ithal edilebilecek.

Yorum Yap
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Yorumlar (3)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

İlgili Haberler

Buğday, arpa ve mısır ithalatına teşvik

Güncel Haberleri