Kadıköy’de Güneş’in istediği oldu

Esat Yılmaer

Belli ki iki teknik adam da rakibini çok iyi analiz etmiş. Her ikisi de benzer planlar kurmuş... İkisinin de öncelikli düşüncesi rakibin etkili isimlerini tehlike bölgesinin uzağında tutmak. Şenol Güneş, öncelikli olarak ‘yenemiyorsan yenilme’ anlayışı içinde bir kurgu planlamış. Dick Advocaat ise rakibin en yaratıcı ismi Quaresma’yı etkisiz kılarak rakip yarı alanda başlattığı baskıyla Beşiktaş’ın topu tehlike bölgesine getirmesini önlemek düşüncesi içindeydi. Bu kurgulardan sahaya daha iyi yansıyan taraf hiç kuşkusuz Fenerbahçe’nin rakibin üzerine baskı yapan atak ve hamle üstünlüğünü eline geçiren düşüncesi oldu.

Özellikle Beşiktaş’ın orta alanını oyuna sokmayan Fenerbahçe, topu kanatlara indirdiğinde de daha çok pozisyon üreten taraf olmayı başardı. Ancak iki takımın da neredeyse kusursuz oynayan savunmaları karşımıza pek gol pozisyonu üretilmeyen mücadele gücü yüksek bir derbi çıkardı.

İŞ DURAN TOPLARA KALDI!

Hal böyle olunca iki takımın da pozisyon şansı duran toplara kaldı. Bu maçta görevlerini iyi yerine getiren savunmalar vardı. Bu anlamda da üstün olan taraf yine F.Bahçe’ydi. 2. yarıda yapılan Aatif, Volkan değişikliği F.Bahçe’nin biraz daha fazla rakibinin üzerine gitme şansını artırdı. Ama Beşiktaş’ta Fenerbahçe’nin etkili ve yaratıcı ismi Van Persie’yi etkisiz kılınca bu düşünce de pek geçerli olmadı.

Derbilerin beklenen futbol kalitesini getirmekten uzak olduğunu her zaman söylemişizdir. Bu kez de öyle oldu. Bunda iki takımın da hata yapmayayım ve kontrollü davranayım düşüncesinin de büyük payı vardı. Sonuçtan kalelere çok az şutun atıldığı, az sayıda ortanın yapıldığı ve fazla pozisyonun olmadığı ama kıran kırana bir derbi izledik.

Kadıköy’de seyircisinin de desteğiyle rakiplerine ezici bir üstünlük sağlayan Fenerbahçe, bu kez bu amacını gerçekleştiremediyse Şenol Güneş’in akıllı ve disiplinli savunma kurgusu da bunda önemli rol oynadı.

Sow’un yerine Lens’i de sahaya sürüp kanat organizasyonunu artırmayı hedefleyen Advocaat, bunu rakip kalede pozisyon üreten etkinliğe de dönüştüremeyince belki de derbi Beşiktaş’ın istediği gibi bitti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.