Kötüleri defetmeye geliyor…

Figen Çalıkuşu

2021 seni bu gece uğurluyoruz.

Karanlık günler geçirdik, bunaldık, türlü türlü ayrımcılığa uğradık, şiddet gördük, taciz edildik, öldürüldük, yoksullaştık, bir yudum adaletin peşinde koştuk, üniversitelerimizden olduk, ormanlarımızdan, parklarımızdan olduk ama vazgeçmedik ama tükenmedik ama yılmadık…

2021 yılında yaşadıklarımız aldı beni George Orwell’in ölümsüz eseri 1984 adlı romanındaki umudu yok etmeyi hedef alan tele-ekrana götürdü.

Aynı anda hem televizyon hem ses ve görüntü alıcısı olarak kullanılabilen elektrikli aygıtın adı idi bu.

Tele-ekranlar Okyanusya ülkesinin iktidar partisi tarafından icat edilmiş, yurttaşları sürekli bir denetim ve gözetim altında tutmak; böylece Parti'ye karşı oluşabilecek olası muhalefeti etkisiz kılmak amacıyla evler ve kamusal alanlara yerleştirilmişti.

Gözetim altında oldukları durmaksızın insanlara “Büyük Birader seni izliyor” sloganıyla anımsatılmakta ve bu, ülkede uygulanan propagandanın özünü oluşturmakta idi.

Algı ve baskı ile insanların “düşünme yeteneğini sıfırlamak” idi amaç.

Orwell’in tanımladığı kendileri “önemli” sayan kötülerin dünyası…

Kendilerini dünyanın merkezi sanıyorlar, insanlara, canlılara, doğaya hükmedeceklerini düşünüyorlar.

Zavallı ve komik önemliler…Umudu yeneceklerini sanıyorlar

Oysa kollarında çiçek taşıyan bir kadın var; Elpis

Umut tanrıçası…

Pandora Mitine göre; Zeus kendinden ateşi çalıp insanlara veren Prometheus’un kardeşi Epimetheus’a, balçıktan yapılmış tanrısal güzellik ve zekâya sahip Pandora’yı eş olarak gönderir. Epimetheus kardeşinin tüm uyarılarına karşı Pandora ile evlenir.

Zeus, Pandora’ya evlilik hediyesi olarak topraktan yapılmış, çömlek benzeri bir kavanoz hediye eder ama bu kavanoz asla açılmamalıdır.

Bir süre sonra merakına yenilen Pandora, kavanozu açar ve içindeki tüm kötülükler dünyaya yayılmaya başlar. Ancak son anda kutuyu kapatır bu da insanların içindeki “umut” tur.

Pandora’nın kutusunda kalan umudun adıdır Elpis

Elpis umut gibi azalıp azalıp hiç tükenmeyen bir tanrıça. Pandora’nın kutusunun açılması ile dünyaya yayılan kötülüklerle mücadele etme gücünü verir insanlığa.

Çünkü ölümsüz ve yalnız olan tanrının umuda ihtiyacı yok.

Biz insanların ise devam eden insanlık yürüyüşünde var olacağımıza göre umut etmek hatta zor zamanlarda kenetlenerek birlikte umabilmek bilinçli varoluşumuzun gıdası.

Bu gece 2021 yılını uğurlarken de yakıtımız ummak olacak.

Biliyoruz ki insanlık yürüyüşü devam ediyor, umut çanlarını çalarak hem de

James Webb: Havacılık ve uzay çalışmaları tarihinin en büyük ve en güçlü teleskobu.

Bu hafta uzaya fırlatıldı. Teleskop, gezegenleri ve yıldızları izleyecek.

James Webb’in en eski galaksiler konusunda bilgi toplaması hedefleniyor.. .

Avrupa, Kanada ve ABD’deki uzay ve havacılık dairelerinin ortak projesi olan teleskobun sağlayacağı veriler ile bilim insanları yaklaşık 13 milyar 800 milyon sene önce yaşanan ilk patlama sonrası dönemine, evrenin oluşumu sonrasına dair bilgi sahibi olabilmeyi umuyorlar.

Zamanda geriye yolculuk yaparak, evrendeki ilk ışığı bulmaya çalışacak. Biz insanlara insanlık yürüyüşünü, kökenini anlatacak.

James Webb Teleskobu ayrıca yaşam olması muhtemel, suya ve atmosfere sahip gezegenler var olup olmadığına dair de bilgi toplayacak.

İnsanlık tarihi için heyecan ve umut dolu bir adım…

İnsanlık, geçmişin sırlarından geleceğin şifreleri için derin göklere uzanıyor…

13 milyar 800 milyon yıl öncesinden bugüne bilgi aktaracak büyük, hem de kocaman büyük bir göz bize evrenin sırlarını sunacak…

Umutlu teleskop, umudun da teleskopu gibi

Bu da “değerli” insanların dünyası; gözleri hep yukarıya çevrili...

Güneş sisteminde bir gezegeniz, Samanyolu galaksisi içinde milyarlarca güneş sistemi var.

Evrende de 2 trilyon galaksi olduğu sanılıyor…

Demem o ki sırlarla dolu evrende minicik bir yıldız olan dünya üzerinde yaşayan insanlarız.

Neyse ki çok değerliler de var aramızda ve sayelerinde Pandora’nın kutusundaki umut azalsa da hiç tükenmiyor

Bugün artık daha da çoğaldık, bizi birbirimize düşman yapmaya çalışsalar da aynı tarafa düştüğümüzü gördük, hep birlikte özgürlüğü, barışı ve refahı aradığımızı, adaleti çok özlediğimizi anladık.

Biz varız, umut var

Elpis kolunda zambak çiçekleri ile 2022’yi karşılıyor, Pandora’nın kutusundan bu kez beyaz umut coşarak yayılıyor, kötüleri defetmek için geliyor…

Yorum Yap
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Yorumlar (10)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.