Yılbaşında sokağa çıkma yasağı ne zaman başlıyor ve ne zaman bitiyor? Sokağa çıkmanın cezası ne kadar?

Pandemide alınan önlemler kapsamında yılbaşında sokağa çıkma yasağı hafta sonu ile birleştirildi. 4 gün süren sokağa çıkma yasağının ne zaman başladığı, ne zaman bittiği ve sokağa çıkmanın cezasının ne kadar olduğu da merak konusu oldu…

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yılbaşında sokağa çıkma yasağının uzatıldığını açıklarken, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da sokağa çıkmanın cezasının ne kadar olduğu ile ilgili merak edilen soruları yanıtladı. Soylunun açıklamasına göre, yasak saatlerinde sokakta bulunan kişiler önce ikaz edilecek, ısrarcı olan kişilere ise ceza kesilecek. 

YILBAŞINDA SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI NE ZAMAN BAŞLIYOR VE NE ZAMAN BİTİYOR?

Yeni yıl kararları, geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklandı. Erdoğan, alınan koronavirüs tedbirleri kapsamında 4 günlük sokağa çıkma yasağı getirildiğini belirtirken il valiliklerine gönderilen genelge ile sokağa çıkma yasağının ayrıntıları da belli oldu. Yapılan açıklamaya göre; 

Sokağa çıkma yasağı, 31 Aralık 2020 Perşembe günü saat 19.00’da başlıyor
1 Ocak 2021 Cuma günü 
2 Ocak 2021 Cumartesi günü
3 Ocak 2021 Pazar günü kesintisiz devam eden sokağa çıkma yasağı,
4 Ocak 2021 Pazartesi günü saat 05.00’da sona eriyor.

SOKAĞA ÇIKMANIN CEZASI NE KADAR?

Artan koronavirüs vakaları nedeniyle artık yasaklar hayatın bir parçası olmaya başlarken, sokağa çıkma yasağına uymayanlara da ceza kesilmeye devam ediyor. Bugüne kadar, İçişleri Bakanlığı tarafından il valiliklerine gönderilen genelge ile sokağa çıkma yasağından muaf olan kişiler gerekli şartlara taşımak koşuluyla ve alınan izinler ile sokağa çıkabilirken, izinsiz ve genelgede belirtilen şartları taşımayan binlerce kişiye ceza kesildi. 

Ancak sokağa çıkma yasağında, ilk etapta kolluk kuvvetlerine, sokakta bulunan kişileri evlerine dönmeleri konusunda uyarıda bulunmaları ve ihtiyaç halinde yardımda bulunmaları talimatı verildi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yaptığı açıklamaya göre, kolluk kuvvetleri ya da güvenlik güçlerinin uyarılarına rağmen sokakta olmaya devam eden kişilere 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nun 282’nci maddesi uyarınca 3 bin 150 TL idari para cezası kesilecek.

Para cezası kesilmesine rağmen, evlerine dönmemekte ısrar edenlere ise Türk Ceza Kanunu’nun Bulaşıcı Hastalıklara ilişkin Tedbirlere Aykırı Davranma başlıklı 195. maddesinde yer alan ”Yetkili makamlarca alınan tedbirlere uymayan kişi iki aydan bir yıla hapis cezası ile cezalandırılır” hükmüne göre işlem başlatılacak.

SOKAĞA ÇIKMA CEZASINA NASIL İTİRAZ EDİLİR?

Sokağa çıkma cezasının kişiye tebliğ edilmesinden itibaren kişi 15 gün içerisinde, bulunulan yerin sulh ceza hâkimliğine itiraz için başvuruda bulunabilir. Şu an için sokağa çıkma cezasının sorgulanabileceği dijital bir ortam bulunmuyor. 

Yılbaşında acile nasıl gidilir? Doktora gitmek yasak mı?Yılbaşında otobüsler çalışıyor mu? Toplu taşıma çalışıyor mu?Yılbaşında EFT yapılıyor mu? Bankalar açık mı?Yılbaşında eczaneler açık mı? Kaça kadar çalışıyor?31 Aralık kargolar açık mı? Yılbaşında PTT açık mı?

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

Güncel Haberleri