Atmosferin nefesi okyanusta can çekişiyor

ABD’de yapılan bir araştırma okyanusa sızan plastik kimyasalların, atmosferdeki oksijenin yüzde 10’unu üreten bakterileri öldürdüğünü ortaya koydu.

Amerika’da yapılan çalışma okyanuslardaki plastik kirliliğinin etkileriyle ilgili kaygı uyandırıcı sonuçlar ortaya koyuyor. Atmosferdeki oksijenin yüzde 10’unu üreten Prochlorococcus adlı okyanus bakterisi, plastik ürünlerden sızan kimyasallar yüzünden yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Prochlorococcus bakterileri sadece suların sağlıklı kalmasına yardımcı olmakla kalmayıp aynı zamanda soluduğumuz oksijenin de önemli bir miktarını üretiyor. Avustralya’nın Macquarie Üniversitesi’nden Lisa Moore, “Bu küçük mikroorganizmalar, deniz ürünleri ağı için kritik öneme sahip, karbon döngüsüne katkıda bulunuyor ve küresel oksijen üretiminin yüzde 10’una doğrudan katkıda bulunuyor’’ dedi. Ancak okyanuslarda artan plastik kirliliği bu bakterilerin yaşamını olumsuz etkiliyor. Plastik kirliliğinin deniz ortamındaki etkisini gerçekten anlamak için mikrobiyal gruplar üzerindeki etkisinin incelenmesi gerektiğini belirten Moore ‘’Yüzen plastik çöpler, yerel mikrobiyal popülasyonların aktivitesini değiştirebilecek kadar yüksek miktarlarda kimyasalları çevre deniz suyuna karıştırıyor’’ dedi. Soluduğumuz her 10 oksijenden birinın bu küçük adamlar sayesinde olduğunu dile getiren Moore, okyanusa sızan plastik kimyasalların dikkat edilmesi gereken küresel bir sorun olduğu konusunda uyarılarda bulundu. 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

Dünya Haberleri